Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Monday, December 20, 2010

Kopi ~ good or bad


Assalamualaikum dan selamat hari isnin ...
Kenape erk isnin je mesti ngantuk..nak2 pulak office sejuk je..memang best kalau tido ni..uhuu kat office pun boleh tido ape..mood untuk kerja memang  zzZZeroooOOO kalau hari isnin...dalam sejuk2 aircond ni syi0k gak kan kalau dapat minum kopi secawan dua...perghhhh nyaman ase...da lama tak minum kopi...
korang suka kopi???
hah??? tak suka???
rugi woooo...bau kopi je da buat pagi misz ase bertenaga dan berselera...dulu masa kecik2 hari2 minum kopi sebab abah misz memang wajib pekena kopi pagi2...sekarang dah jarang sebab abah kata tak elok sangat..
uhukk...misz sure kompem sapa2 yang masih bergelar student tu memang bergantung pada minuman berkafien kalau da nak dekat exam tu..tol tak??? eley jangan tipu la.. majoriti macam tu... banyak kali jugak dengar kopi tak elok, kopi ni kopi tu..ohooh... yela 2..abes milo, horlick, tea macam mana plak..???
rilekkks!!!!! rileksss!!! meh kita wat kajian cket..ahak ayat poyo tak boleh bla... kajian ni memang da lame orang wat misz cuma amek untuk kongsi same2 dengan penggemar kopi tegar... misz suka kopi tapi tak la sampai mandi tak basah, tido tak lena kalau tak pekena kopi...

kopi ni ada keburukan dan kebaikan dia..
antara kebaikkan kopi:
1) Antioksida ~ Membantu mencegah pengoksidaan iaitu proses kerosakan sel
2) Minum kopi secara teratur boleh mengurangkan risiko penyakit parkinson.
3) Sebuah kajian prospektif sebagai sebahagian dari US Nurses Health Study mendapati bahawa pengambilan sederhana baik kopi berkafein dan tanpa kafein dapat menurunkan risiko diabetes jenis 2 pada wanita berusia muda dan menengah
4)Sirosis hati.Minum Kopi dapat melindungi dari sirosis hati, terutama sirosis alkoholik 
5) Batu empedu ~ Ada beberapa bukti bahawa minum kopi boleh menjadi pelindung terhadap pembentukan batu hempedu pada lelaki dan wanita
6) Kafien dalam kopi adalah stimulan yang terkenal dimana kita lebih waspasa, prihatin, terjaga juga dapat meningkatkan pemprosesan maklumat.
7. Alzheimer's disease. minum kopi secara teratur dapat membantu melindungi terhadap penyakit Alzheimer. Penyelidikan terkini pada tikus menunjukkan bahawa kafein setara dengan 5 cawan kopi pada hari mengurangkan membina plak merosakkan di otak.
8. Asma. Kafein dalam kopi berkaitan dengan teofilin, ubat asma tua. Kafein boleh membuka saluran udara dan memperbaiki gejala asma.
9. Kafein keselamatan. Pada tahun 1958, kafein ditempatkan dalam senarai Food and Drug Administration sebagai umumnya diakui sebagai selamat.

Keburukan kopi

1. Penyakit jantung.
2) Risiko yang lebih rendah daripada penyakit jantung di antara peminum kopi sederhana mungkin disebabkan kerana antioksida yang ditemui dalam kopi.
3) Kolesterol. Berat pengambilan kopi rebus mengangkat total darah dan LDL ("buruk") kadar kolesterol [7]. kopi tanpa penapis mengandungi dua kolesterol meningkatkan cafestol sebatian dan kahweol.
4) Pembuluh darah. Kopi negatif mempengaruhi nada pembuluh darah dan fungsi.
5)Gangguan irama jantung. Kopi boleh menyebabkan denyutan jantung yang cepat atau tidak teratur (aritmia jantung).
6) Tekanan darah. Walaupun minum kopi bukan merupakan faktor risiko yang signifikan untuk hipertensi, tetapi ia juga menghasilkan kesan yang kurang baik pada tekanan darah.
7) Tidur. Sebahagian besar menyedari kesan  kafein. Tinggi jumlah kafein yang diambil sebelum pergi tidur boleh menyebabkan kesukaran untuk tidur, kecenderungan untuk menjadi lebih mudah terbangun oleh suara-suara tiba-tiba, dan penurunan high tidur. Namun, beberapa orang boleh minum kopi dan tidur tanpa masalah.
8) Dehidrasi. Kafein dalam kopi adalah diuretik ringan dan dapat meningkatkan ekskresi urin. Kesan ini boleh dengan mudah dineutralis dengan meminum satu gelas tambahan air.

misz tak huraikan banyak sangat. cukup la ni aje..untuk rujukan boleh belek2 buku kat bawah ni

1. Saaksjarvi K, Knekt P, Rissanen H, Laaksonen MA, Reunanen A, Mannisto S. Prospective study of coffee consumption and risk of Parkinson's disease. PubMed

2. Hu G, Bidel S, Jousilahti P, Antikainen R, Tuomilehto J. Coffee and tea consumption and the risk of Parkinson's disease. PubMed

3. van Dam RM, Willett WC, Manson JE, Hu FB. Coffee, caffeine, and risk of type 2 diabetes: a prospective cohort study in younger and middle-aged U.S. women. Diabetes Care. PubMed

4. Leitzmann MF, Stampfer MJ, Willett WC, Spiegelman D, Colditz GA, Giovannucci EL. Coffee intake is associated with lower risk of symptomatic gallstone disease in women. Gastroenterology. PubMed

5. Arendash GW, Schleif W, Rezai-Zadeh K, Jackson EK, Zacharia LC, Cracchiolo JR, Shippy D, Tan J. Caffeine protects Alzheimer's mice against cognitive impairment and reduces brain beta-amyloid production. Neuroscience. PubMed

kagum tak??? poyo jek..misz google la bende ni..tak de maknenye misz nak belek buku2 ni..tapi kalau yang rajin 2 boleh cari..

2 comments:

areteacar said...

btol. x semua kopi buruk :)

misz sheyla said...

kan???kan??kan??? areteacar mesti minat kopi gak ni..hahaha sama la kite..leh jadik clik ni

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...