Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Monday, August 15, 2016

kembali menulis


3 bulan cuti bersalin...3 bulan jugak xpeduli blog...
huuuuuuuuuuu

nanti nk update pasal adik baby..

Friday, March 25, 2016

Minyak Herba Asma Mujarab

Siapa pernah dengar tentang Minyak ni???
aku pun baru2 je dengar..
bila dah tau khasiat dan keberkesanan die terus decide nak jual...
yela macam yang kita tau , baby kalau under 2YO memang doc xbagi makan ubat batuk kan
so setiap kali anak batuk2 dan selsema
macam2 petua mak2 ni try selagi boleh
lemon bath la
garlic oil la..
kan..kan...kan...betul tak....
skang dengan minyak ni ,Insyaallah boleh hilangkan masalah tu
terutamanya anak2 yang asthma
Aku tak kate minyak ni menyembuhkan ye....
minyak ni hanyalah asbab...yang menyembuhkan itu semua Allah..
kita cuma usaha dan ikhtiar..
Tiap-tiap penyakit itu (ada) ubatnya. Apabila menepati ubat terhadap penyakit tersebut, maka sembuhlah dengan izin Allah”

tadaaaaaa ni la minyak tersebut

kalau korang nak beli boleh la roger2 aku
sebelum ni aku jual OFFLINE je..
sebab tak sempat nak masukan dalam blog dengan fb

skang dah boleh jual online sebab mak buyung dan xlarat ikut encik suami g COD barang...hihi


Cara Pakai Minyak Herba Asma Mujarab


Cara pakai minyak herba asma mujarab~

Tebuk lubang pada minyak supaya senang digunakan dan jimat dengan saiz tebukan yang sederhana.
Goncangkan sebelum guna.

Sapukan dari leher ke dada dan tengkuk ke belakang.Juga boleh sapu pada tapak kaki.
Sapukan sekerap yang boleh terutamanya selepas mandi.Jika kurang perubahan sapukan dengan lebih kerap,insyaallah dengan hanya satu botol anda mampu merasai perubahannya.

Buat permulaan,jika asma teruk,sapu sekerap yang mungkin dengan konsisten.

InsyaAllah dengan sapu selalu,dengan izin Allah boleh jadi asbab untuk sembuh kerana ramai pengguna telah bebas dari asma selepas menggunakan minyak ini secara istiqomah.

Cuma awal-awal sahaja perlu sapu kerap(bergantung pada tahap/jenis asma yang dihidapi).Nanti dah sembuh pakai bila perlu atau malam sahaja



TESTIMONI









Harga RM 39

Postage RM 6 Sm /RM 10 SS

Boleh Whatsapp
016-8965045



Thursday, February 11, 2016

Keperluan Berpantang - Jamu Manjakani


Untuk Set Berpantang anak pertama aku beli set berpantang anugerah
pengalaman aku guna set berpantang ni adalah tidak memberangsangkan
hampir kebanyakkan produk die tak habis aku guna..

sebab berpantang dekat kampung kan... makanya mak ngan abah aku banyak guna produk2 semulajadi
mandi pun mandi daun2 kayu mak aku cari...
serius aku cakap walaupun benda2 semulajadi ni renyah sikit kita nak guna nak pakai
tapi hasil die lagiiiii dasyat pada produk2 yang ada di pasaran..
lagipun sekarang ni produk2 yang ade kelulusan KKM pun ade yang beracun...
orang dah guna lama tiba2 KKM announce ade racun berjadual pulak.. tu yang risau ..better guna yang ori kan..

lepas tu teringat pulak masa berpantang mak aku beli manjakani
tapiiiii manjakani yangbeli dekat kedai2 cina or india manjakani colour coklat...
means Gred B...

Manjakani untuk buat keringkan luka epi kite
mak aku asah belakang pasu aku ambik air die sapu2 dekat luka epi...
dah kering baru pakai spentot...
Luka cepat elok...xde lah rasa pedih2...tapi still aku jage2 ..jalan kepit2 lagi 
bab minum manjakani pulak serius aku cakap, aku tak amalkan masa aku berpantang
sebab aku takut anak aku panas ke ape..
sebab aku breastfeed...

tapiiiii aku amalkan masa selepas berpantang...
apa yang aku buat dengan manjakani ni
buah dia ambik 2 bijik rebus dengan segelas air
rebus sampai air tinggal suku gelas dan minum
baik untuk dalaman perempuan....
pahitnye tuhan aje tauuuu....tapi sebab tau khasiat die aku gagahkan jugak minummmmm
aku tak nak story lebih2 pasal hubungan suami isteri ye..korang boleh google baca sendiri khasiat manjakani ni

untuk cuci pulak aku rebus 2 3 biji 
cuci miss v kita
baik untuk keputihan dan untuk ketat2 (alahai malu nk cerita) paham2 aje la ye...

sebab dah tau khasiat die untuk berpantang kali ni manjakani ni memang dah ade dalam list aku
tapi kali ni aku beli yang Gred A punye...

ni buah manjakani ye kalau korang tak tau

Beza Manjakani Gred A, die lebih bergetah..buah die colour kehijau-hijauan ...sedikit mahal berbanding yang biasa..yela sebab kualiti kan.. 

die punye ketangkasan bekerja pun lebih umphhh dari yang tak di gred...
Manjakani Gred A dari Syria orang kate manjakani yang terbaik...
aku terpaksa mengaku la bab yang tu sebab dah pernah beli manjakani yang coklat tu, murahh tapi buah xde kualiti sangat....

untuk berpantang kali ni aku dah beli siap2 buah manjakani dengan serbuk manjakani
kebetulan kawan Kak long aku memang meniaga jamu manjakani ni...
aku beli dengan die aje la...
beli buah yang belum proses sikit
beli yang serbuk sikit...

Kakak ni buat sendiri serbuknye...
memang 100% pure manjakani Gred A..xde campuran...home made uolsss
so dah beli dengan die
setel bab manjakani 
lepas ni dah xpayah mak aku gosok2 belakang pasu dah...sebab aku dah beli yang serbuk
campur air setel....
untuk pantang ni nak try la mkn buah die...akak tu pesan cuci bersih2 buah tu masak sekali dengan nasi..gentel2 kecik2 telan...
serbuk tu pulak kalau nak kasi ketat balik lepas bersalin ...ambik air sikit cmpur serbuk gentel2 insert dalam miss v..kalau takut insert memadai lah kalau makan kapsulnye sajorkkkk...khasiat die same....
tapi kalau dalam pantang baby pulak jaundice jangan minum or makan dulu jamu manjakani ni...memadai lah kalau rebus buah buah cuci miss v or sapu serbuk manjakani dekat tempat luka bagi cepat baik..

lagi satu masa berpantang jugak mak aku rebus asam keping untuk cuci miss v kita tiap kali lepas wee wee masa dalam pantang... tujuan die untuk cepat kering luka jugak....

kannn dah cakap guna bahan semulajadi aje semua time pantang...rugi iols habis ratus2 beli set berpantang....last2 tak guna...
bertungku pun guna yang batu sungai punye...sebab tungku dalam set berpantang yang aku beli tu cepat sejuk...xsampai 5 minit dah sejuk...mak aku jugak kena kukus balik....sian mak aku....guna batu sungai ni sejam lebih pun masih rasa suam2 batu die...

korang pulak makan jamu ape untuk berpantang???

psttt** harap adik baby ni boleh bersalin normal jugak macam dulu...ngeri baca pengalaman mommy bersalin c-zer.... arghhh tak sanggup ...walaupun masa anak first aku menjerit2 mintak doctor c-zer masa dalam labour room sbb xtahan sakit bersalin...



Thursday, February 4, 2016

Keperluan Berpantang - Pad pilihan


Masa aku mengandungkan Sophea aku selalu baca review mommy2 kebanyakkan nya bagi tahu tak payah beli pun maternity pad...pakai yang biasa aje
so memang aku beli kotex overnight aje untuk pakai lepas bersalin..sebab memang setia dengan jenama ni okeh...

tapiiiii i tell you lepas bersalin kte punye private part kan berjahit..
seriusly aku rasa sakit pakai pad biase.. nak2 bila bergesel2...
memang serius menyesal tak beli maternity pad okey...
ke ade pad biase yang lembut2 gitu???
tapi jename ape ye???
sebab aku memang dari sekolah kot pakai kotex

so kali ni, bace review orang pulak pasal ni....

kat bawah ni aku letakkan pilihan2 mommy2 blogger untuk maternity pad ni..
untuk rujukan aku ...kalau benda ni boleh bantu korang aku rasa berbesar hati la..





haishhh....dari review2 banyak yang suggest intimate... korang pakai yang mane??Share2 la... 

2nd Pregnancy - 20 Weeks Ujian MGTT Az-Zahrah


Tahun lepas2 pun aku buat MGTT dekat Az-zahrah 
tahun ni pun bertabah buat dekat Az-zahrah sebab malas nak g klinik Dengkil
walaupun tauuu Az-zahrah air gula die xde perasa...
bertabah la dik non...

Malam tu start pukul 10 aku dah puasa
tapiii pukul 11.30 macam tu aku muntah...
abis laaaaa...esok nak g minum air gula ni...
kalau ikut prosedur KKIA puasa start pukul 10.
tapi bile tengok balik buku merah lama..lega mak, klau dkt az-zahrah puasa start pukul 12...
so aku buat milo makan biskut ngan roti...topup balik mana yang keluar tadi...

Esok pagi2 lagi terus pecut ke Az-zahrah
Ambik darah sebelum makan.. minum air gula balik rumah...
time minum air gula xde la seksa mana, lepas minum tu yang jadi pening sangat....
kembang tekak2 ni, aku terus kumur2 mulut guna air mineral
sampai rumah nampak anak aku duk main bola kat luar rumah pengasuh dengan anak2 pengasuh...
nampak aku terus berlari2..aishhhhh sebab aku pening lalat maka ayahnye la yang layan anak die main...aku baring dalam bilik ..tido
ngam2 dekat 2 jam terus siap2 balik nak g klinik...hantar balik anak bertuah g rumah pengasuh die terus ke Az-zahrah...

Kali ni prosedur Az-zahrah berbeza sikit dengan yang dulu..dulu hari yang sama dapat result...kali ni esoknye baru boleh ambik result....
Alhamdulillah kali ni iols secara rasmi bebas GDM...
yahooooo xpayah buat BSP dah...

tapiiii bila tunjuk result tu dekat nurse KK , boleh pulak doktor kate sebab aku ade sejarah GDM maka kali ni aku kena buat MGTT 2 kali... kali kedua buat bila 28Weeks...
aduiiii nangis mak......
baru nak hoyehhhh hoyehhh

owh lupe nak bagitau harga buat MGTT dkt Az- Zahrah RM 55.00 tahun lepas2 RM30.00 jek...


Thursday, January 28, 2016

Keperluan Berpantang - Mandian Herba


Oleh sebab aku malas nak update cerita lain sebab gambar belum transfer aku nak share la dengan korang keperluan berpantang yang aku nak sedia kan..

Macam masa bersalinkan Sophea minggu pertama tu memang mak aku g masuk semak samun caru daun2 bagai untuk buat mandian aku...tapi serius aku cakap badan memang segar lepas mandi air daun2 kayu tu..mandi air biasa pun segar jugekkkkkkk tapi energy die lain macam kalau mandi air daun kayu..dengan bau herba2 die sikit...perghhhhh
tapi kadang2 terase gatal2 sikit badan... 

untuk yang kali kedua ni, aku kena cari alternatif lain la, sebab tak sure lagi nak berpantang kat kampung(Pahang)  or kat sini..
tapi kalau berpantang kat kampung pun kesian jugak tengok mak aku duk redah semak samun nak cari daun2 bagai untuk buat mandian aku...so aku decide nak beli je la mandian herba yang orang jual...
Insyaallah energy die same je kot...
aku dah usha2 jugak
aku dah try yang dalam uncang tu..tapi xbest..so yang kali ni aku nk try yang memang daun2 kayu...




harga sepeket RM 10

tapi tak kate pulak herba apa yang die guna..


 yang ni dalam sachet xsalah aku...
baca review ok..tapi mcm aku ckp la...dlm uncang2 ni aku xgemor sangat...
kiv dulu

skang tengah usha kot2 ade yang jual daun2 kering tu...
aku prefer yang tu la...
korang pulak beli mandian herba apa time pantang
share2 la ye....kot kalau korang jual pun mohon la drop kat komen bawah..nanti aku usha2...






Wednesday, January 13, 2016

isu Selfie semasa BF anak


Malas nak ulas panjang2 isu ni..sebab kadang2 ape yg kite ckp orang salah faham kalau xbetul cara penyampaian nye...
dan malas nak besar2kan isu bf ni..
tapi oleh sebab kes ni kesian ibu2 yang terdesak dan terpakse NIP anak dorang, lepas ni mesti orang pandang serong...
tak pernah lagi seingat aku terjumpa mak2 NIP ni selambe badak tayang diorang tgh bg anak susu ..seboleh2nye diorang cari tempat2 tersorok...

aku rasa kenyataan sesetengah orang (mostly belum kawen) selalu jumpe mommy NIP secara terang terangan adalah tidak berlaku..diorang cuma nak tambah bahan perasa bagi sedap dan panas sikit isu ni...
pendapat aku la..sebab belum pernah jumpe lagi yang jenis macam ni...
lepas tu banyak jugak mak2 yang mendabik dada kononnye cara die la yang terbaik...
kononnye die sanggup ke tandas utk susukan anak...kononnye die bini solehah yang fikirkan maruah suami.... jangan gitu..kite manusia..kadang2 kita khilaf..kadang2 tak sedar apa yang kite buat tu salah....aku rase dalam kes ni, dua2 pihak patut mintak maaf..yg viralkan gambar tu dan yang mengupload gambar tu...
kalauu tgok yang selfie tu pun bkn die menyusukan anak die kat tmpat awam..die pun buat sorok2..dalam kereta ..dalam tempat tertutup...yang salahnye die selfie dan pos ke facebook..

akhir kata dari Cik Bedah



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...