Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Monday, April 21, 2014

Cara check tracking Number sendiri


sekarang kan semua zaman online..
semua nak online aje kan...
shopping pun sambil goyang-goyang kaki kaedahnye...
tapi walaupun dah selalu shopping online tak dinafikan ada, sorang dua customer yang tak pandai cek tracking num sendiri, untuk tahu barang dia kat dah ada kat mana...
hari ni ahkak nak tunjuk step2 cara untuk cek online menggunakan EFT number yang penjual online bagi...

biasa customer kita , walaupun dah bagi EFT number pun still tanya jugak, barang dah pos belum , dah kat mana.... tapi setakat ni kita boleh tolong cek lagi la kan...alaaa customer kita pun bukannya ramai sampai beratus sehari...tapi kalau kat luar lambat sikit la kita tolong cek...

tapi ada jugak kita bagi tracking number, barang tak sampai2 lagi ,tuduh kita menipu (tak pernah terjadi lagi setakat ni, alhamdulillah)
ada jugak bila kita tak sempat nak cek online, kita mintak dia call poslaju sendiri cek , dia kate orang Pos laju kate num tu x valid T___T.... tak tahu salah siapa yang ni...mungkin staff poslaju tu yg slh, or customer salah baca number...
tapi kita cuak jugak la kan...sebab nya berniaga atas talian ni, kepercayaan pelanggan tu yang penting
kalau dah macam tu,mesti kepercayaan tu jadi tercalar sikit kan...
jangan kata orang lain, kalau aku pun yang kena aku cuak...
dah call Pos laju tiba2 number EFT tak valid...
so hari ni meh ahkak share cara cek tracking Num

*UPDATE
LINK BAWAH NI LINK LAMA DAN CARA CHECK PUN YANG DAH LAMA

mula-mula korang klik sini

http://www.pos.com.my/pos/appl/service/sub_poslaju.asp

NI LINK BARU

http://www.poslaju.com.my/track-trace/

WEBSITE DIE PUN DAH BERUBAH
THANKS PADA YANG MENEGUR

dia akan keluar gambar seperti dibawah
masukkan tracking number yang korang dapat dalam kotak yang disediakan...
lepas tu klik kotak merah yang tulis perkataan TRACK tu


nanti dia keluar macam ni ye tuan-tuan dan puan-puan,
kalau nak tahu lebih detail berkenaan parcel tu klik pada tracking number tersebut..


tadaaaaa...dia akan keluar macam ni
detail
bila parcel tu dihantar
parcel tu dah sampai mana
siap ada masa lagi yang direkodkan...


senang je kan??? lepas ni boleh la kita check parcel kita dah kat mana....
penjual online pun dah tak boleh nak tipu2 kita lagi...



26 comments:

Diana Rashid said...

setakat ni tak pernah di tipu lagi..Alhamdulillah..
mintak jangan la terkena..heheh

Ain Eddihar said...

Assalamualaikum . Alhamdulillah jumpa jugak link nak cek num tracking ni . :)

Fiza Rahman said...

Thanks for the info sis.

Lyaa Suriany said...

penshopping online tegar insyaAllah phm n tau cane nak cek. yg salu msalah. org yg bru nk berjinak, lmbt sikit dah gelabah.
hehe

Puan Kutu said...

sy ok je dengan penjualonline..so arbelum pernah kena tipu..enghnataran pun biasanya cepat..yg tak luas hati servis pengahtaran kan byk syarikat..kadang2 benda dah smp lama tp syarikat servis yg lmbt hantar.pernah kena camni..sekali tu je la guna servis depa..:)

Muhh Sean said...

Kalau record xde dlam system tu maknanya berita buruk ke camner?

misz sheyla said...

@muahh sean ~ biasa kalau xde dalam sistem tu kemungkinan belum masuk sistem diorang...kalau peniaga pos dekat telco n pos mmg lambat sikit

norlidah rahmat said...

Ermm baru lepas check , tiada result juga . Harap esok pagi ada laa . Haih

Nur khairil said...

Tq atas info

Afiffuddin said...

Memang bagus Poslaju buat sistem tracking number poslaju ni. Memudahkan pengguna.

Malaysia Tercinta said...

Memang senang sekarang, boleh check tracking number Poslaju secara online jer.

Anonymous said...

dah cek tpo dya tulis error.dah 2 hari brang tu d post.spatutnya klu cek tracking dah ada.tpi xnaik apa pon..yg tu mcm mna tu?

misz sheyla said...

@anon... kalau error xsure kenape..sama ada sistem die yg error atau ape tak pasti...tapi kalau cek tracking not found maknenye peniaga belum pos pun laggi brg tu

Anonymous said...

Yeee...saya pon error....knp ye

ros said...

Sy punye pun tkde result .. Seminggu dah ni

Anonymous said...

Saya punya kak takk ada number tracking lagi macam mana nakk buat ? Dah 2 hari saya tunggu . Tapi , saya bagi alamat tempat kerja saya . Harini saya cuti . Boleh ke kalau kita pii pejabat pos cakap dekat sana saya tidak terima apa2 notis dari pihak pos laju ? Then , nanti pihak pos boleh tolong ke ?

Tengku Bazlin said...

Klu pakai pos domestik mcmn ye..mmg lmbt jugak ke nak update kat system tu?haish,,,cust da risau ingat kita x post lg brg dia...

Putra Win said...

Sya suda 7 hri brang x smpai-ii lgi..bagi alamat kdai lgi xda juga.. sya chat dia xda respon dri dia.. Tracking Number dia bgi x btul...hati-ii ja klau beli brang on9..

Putra Win said...

Sya suda 7 hri brang x smpai-ii lgi..bagi alamat kdai lgi xda juga.. sya chat dia xda respon dri dia.. Tracking Number dia bgi x btul...hati-ii ja klau beli brang on9..

Putra Win said...

Sya suda 7 hri brang x smpai-ii lgi..bagi alamat kdai lgi xda juga.. sya chat dia xda respon dri dia.. Tracking Number dia bgi x btul...hati-ii ja klau beli brang on9..

Anonymous said...

klu supplier dh post, tp masa check tracking num. 'not in record' yg tu mcm mna plak ye?

misz sheyla said...

@anonymous~ kdg2 lmbt masuk sistem..nak2 kalau suplier yg jenis htr scra pukal..cube check balik esoknye...tapi kdg2 jugak suplier bile dah terima bayaran die bungkus siap2 dan bg trus tracking number pd customer tpi brg belum htr lagi...rasanya la mcm tu

Anonymous said...

ooo..macam tu.. bkn ape.. hehe. sy dr 13hb tu check tp tracking number still not in record..btw thanks ye :-)

Aineen Zulaikha said...

EH 20345 4615MY sy dah cek , tpbila check , dia ckp no records found . benci la

Wholesale Online said...

Kalau kita minta no tracking tapi x ada respon dari penjual mcm mna??sy beli brang dari indonesia..tiga ari sy minta no tracking tpi x di beri..kata dah pos brang n ckap akan bagi no tu kalau dah pos..adakah sy kena tipu??sekadar bertanya..tq

Anonymous said...

kalo guna pos domestik..camne nak cek n kalo guna pos demestik mmg lambat ka camne?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...