Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Tuesday, April 8, 2014

Soalan KPSL Undang-Undang Umum Tahun 1995

bulan 8 ni bermula exam KPSL. Kalau ada soalan-soalan past year senang la sikit kita nak study kan.. Aku dah cuba mencari contoh-contoh soalan past5 year. memang ada jumpa.. tapi ada sesetengah yang jual soalan tu sampai RM 50... humangaihhh...kenapa pulak sampai berjual contoh2 soalan tu...reason dia sebab kena fotostat dan kena pos.. ok fine...betul la tu ...fotostat pun dah berape kan..kos minyak n tenaga die lagi. so sebab aku nak amek contoh soalan pada kawan aku, aku decide malas beli..aku nak share dengan korang contoh2 soalan yang ada pada aku ..yang dah aku cari...nanti dah dapat contoh soalan pada kawan aku, aku share lagi ngan korang...lepas tu kita sama - sama study ok....Insyaallah aku akan share semua soalan, kalau yang ada jawapan tu aku share la sekali...tapi secara berperingkat la..sebab nya aku kena menaip.Kalau korang tau jawapan die jangan pulak kedekut2 nak bagitau kat sini..tak salah pun kongsi ilmu kan...
TAHUN 1995

1 (a)       Kerajaan Negeri Kelantan, dalam perancangannya untuk mempertingkatkan lagi industri
               pelancongan telah mengambil tindakan seperti berikut:
                        i.            Membuat perjanjian pinjaman berjumlah 200 juta Yen daripada Kerajaan Jepun untuk         membina sebuah Pusat Pelancongan:

                               ii.            Membina lima (5) buah lapangan terbang baru dan

                              iii.            Mewujudkan sebuah Stesyen Radio baru khusus untuk Negeri Kelantan.

Jelaskan sama ada Kerajaan Negeri Kelantan boleh atau tidak berbuat demikian dan kenapa?


(b)      Menurut Perkara 73, Perlembangaan persekutuan, Parlimen berkuasa membuat undang-undang bagi persekutuan dan Dewan Undangan Negeri bagi Undang-undang Negeri. Dalam keadaan bagaimana, Parlimen boleh membuat undang-undang mengenai negeri?


 2 (a)  Encik Sardono seorang warganegara Indonesia memasuki Malaysia secara haram. Beliau bekerja dengan sebuah Syarikat Pembinaan di Shah Alam. Beliau telah berkenalan dengan Cik Yee, seorang gadis warganegara Malaysia. Setelah berkenalan sekian lama,kedua-dua mereka bersetuju untuk tinggal bersama dirumah kongsi Syarikat pembinaan tanpa nikah. Pada tahun 1994, mereka memperoleh seorang anak lelaki. Pada januari 1995, Encik sardono telah ditangkap oleh pihak Imigresen dan dihantar balik ke Indonesia. Cik Yeesusah hati dengan keadaan ini dan beliau menemui anda untuk meminta nasihat mengenai status kewarganegaraan anaknya itu. Nasihatkan beliau.

  (b)   Encik Gulam mendapat kewarganegaraan Malaysia secara pendaftaran. Pada tahun 1983 beliau telah pergi bekerja dan menetap di Switzerland hingga sekarang. Sepanjang tempoh itu, beliau tidak pernah mendaftarkan dirinya ke Pejabat Kedutaan Malaysia di Switzerland. Baru-baru ini beliau menyatakan hasratnyauntuk kembali dan menetap semula di Malaysia. Walaubagaimanapun, beliau merasa ragu-ragu mengenai taraf kewarganegaraannya dan menelefon anda untuk mendapat penjelasan
          Jelaskan kepada Encik Gulam mengenai kewarganegaraannya itu.


 3.     Encik Sabtu telah dilantik sebagai penolongPegawai Tadbirmpada 1 Mac 1970 dan telah disahkan dalam perkhidmatanpada 1 Mac 1973. Pada tahun 1985, ketika menjalankan tugas rasmi di luar pejabat, beliau telah terlibat dalam satu kemalangan. Kemalangan itu telah menyebabkan beliau lumpuhseparuh badan. Atas nasihat sebuah Lembaga Perubatan, beliau telah disarakan dari perkhidmatan atas alasan beliau tidak ada harapan sembuh dan darjah kecacatan dikategorikan sebagai “musnah sama sekali”. Encik Sabtu kemudian telah disarakan pada 1 Mac 1987. Pada masa beliau disarakan, gaji terakhir yang beliau terima adalah sebanyak RM 1200.00 . Sepanjang tempoh perkhidmatannya, beliau pernah mengambil cuti tanpa gaji selama 2 bulan.
a.         Dengan menunjukkan asas-asas perkiraan, berapakah pencen bulanan dan ganjaran yang layak diterima oleh Encik Sabtu apabila beliau bersara.

b.       Disamping pencen bulanandan ganjaran, Encik sabtu layak menerimasatu lagi jenis pencen. Nyatakan jenis pencen tersebut dan jumlah yang beliau layak terima. Beri alasan.
  
4 (a)   Encik Lokman, seorang duda telah bersara dari perkhidmatan kerajaan pada tahun1980. Beliau diberi pencen sebanyak RM 800.00 sebulan. Selepas setahun bersara, beliau telah berkahwin semula. Pada tahun1994, beliau telah meninggal dunia akibat sakit jantung. Adakah isteri baru beliau layak mendapat pencen terbitan? Beri alasan.

 (b)    Encik Chong telah bersara dari perkhidmatan kerajaansejak lapan (8) tahun yang lalu. Sepanjang tempoh tersebut beliau telah menikmati pencen bulanannya sebanyak RM 320.00 . baru-baru ini beliau telah didapati bersalaholeh Mahkamah Tinggi atas tuduhan pecah amanah. Beliau telah dikenakan hukuman penjara selama lima (5) tahun. Nyatakan kedudukan pencen bulanan yang beliau perolehi akibat hukuman yang di kenakan ke atasnye.beri kan alasan.

(c)      Encik Ali yang di lantik sebagai penolong penguasa peljara pd 1 mac 1977 bercadang untuk membuat persaraan pilihan apabil mencapai umur 40 tahun. Menurut Encik nasib, kawan baik Encik Ali, bahawa beliau boleh membuat persaraan pilihan pada umur 40 tahun, tetapi pencen bulanan hanya akan dibayar apabila mencapai umur 55 tahun. Adakah kenyataan yang dibuat oleh Encik nasin mengenai pembayaran pencen bulanan itu betul atau sebaliknya? Berikan alasan.


 5.       Encik Rosli berumur 18 tahun telah dilantik sebagai pembantu Tadbir di Kementerian Kesihatan pada 1 Mac 1992. Beliau menerima gaji bulanan sebanyak RM 850.00 telah diminta membuat caruman kepada KumpulanWang Simpanan Pekerja (KWSP) melalui potongan gaji.

a.       Encik Rosli tidak faham mengapa beliau perlu mencarum kepad KWSP. Bagaimanakah anda sebagai seorang Pegawai Tadbir dapat menjelaskan perkara ini kepada Beliau

b.      Nyatakan kadar caruman yang perlu dibayaroleh encik Rosli kepada KWSP

c.       Jelaskan dalam keadaan manakah Encik Rosli bolehmengeluarkan kesemua caruman beliau di dalam KWSP.


6 (a)   Encik Shukri seorang pembantu tadbir di Jabatan Hasil dalam Negeri sering membuat kerja lebih masa atas arahan Ketua Jabatan Beliau. Pada Bulan Februari yang lalu jumlah elaun lebih masa yang beliau perolehi berjumlah RM 400.00.
         Nyatakan sama ada elaun lebih masa yang beliau perolehi itu perlu dicarumkan kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) atau tidak. Berikan alasan.

 (b)     Encik Ravi seorang pencarum kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Beliau ingin menamakan ibu dan isterinya sebagai penama bagi carumannya itu. Menurut isterinya, beliau hanya boleh menamakan salah seorang daripada mereka. Adakah kenyataan isterinya itu betul atau tidak? Berikan alasan.

(c)     Encik Chong seorang kakitangan Kerajaan yang mencarum keada Kumpulan wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah didapati kurang siuman dan dimasukkan ke Hospital Permai, Tampoi, Johor selama 3 bulan. Setelah disahkan pulih beliau telah kembali bekerja. Bagaimanapun beliau mendapati gajinya telah dipotong bagi tujuan caruman kepada KWSP selama tempoh beliau berada di Hospital Permai
        Nyatakan sama ada potongan yang dilakukan oleh majikannya semasa Encik Chong berada di Hospital itu betul atau tidak?
                Berikan alasan.



adv



1 comment:

Mia Kassim said...

Wah...pening juga kepala nak jawab soalan tu ... hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...