Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Monday, April 21, 2014

28 Weeks - Kira Pergerakan Bayi


hari ni start kira berapa kali baby gerak a.k.a tendang2
kalau ikutkan dari pukul 9 tadi dah 5 kali baby menendang...
tapi tendang2 gitu je, dia kuis2 kadang slow kadang kuat, orang kata kalau dia sedu tu tak kira gerakan...
ehhhhh... macam mana nak tau dia sedu ke dia tendang?????
ni hasil dari carian google tadi ye...
moga ada mommy2 yang blur macam aku boleh buat rujukan...
tapi dah baca pun aku stil blur jugak.


Mari berkogsi:
  • Pergerakan bayi di kira pada jam 9.00 hingga 9.00 malam. Tempoh di beri selama 12 jam. 
  • Pengiraan bermula apabila bayi mula membuat pergerakan, gerak, gerak,gerak dan gerak. Bermakna dia menendanglebih dari 2x dalam 1 masa. Kemudian dia berhenti. Peregerakan tadi dikira 1x.
  • Kemuadian bayi akan mula bergerak lagi, mungkin berbeza, terasa bahagian kiri atau kanan perut menjol, dalam beberapa saat dan kembali pulih. (waktu ini kita akan merasa sedikit sakit akibat pergerakan bayi tadi) Pergerakan kali ke-2 akan dikira 2x. 
  • Dan seterusnya,.. mungkin berbeza rasa, waktu, pengalaman dan pergerakan bayi. (hanya kita yang tahu rasanya bila ada sesuatu yang sedang bergerak-gerak dalam perut kita.
  • Mulalah mengira sehingga cukup 10x pergerakan dalam tempoh 12 jam tadi. Sekiranya merasakan bayi memang tidak bergerak, mungkin dia bergerak tapi tak cukup 10x, sebagai contoh dari jam 9.00 pagi aktif tetapi selepas itu bayi tidak bergerak lagi sehingga jam 9.00 malam. Haruslah ke hospital dengan segera.

pstt** tengah blur2 sekali dia buat gerakan menyeret dari pusat sampai ke bawah perut..senak oihhhh... tapi happy....dah boleh tick kira 1 gerakan la kan???

macam mana rasa dia kalau baby sedu sedan???Serius aku tak faham yang ni

10 comments:

Iz Salim said...

haaa... td member baru cite pasal baby sedu.. die kate same mcm kite sedu rasenye.. mb baby melompat kott.. hahaha

misz sheyla said...

@iz salim~ tu la..xreti nak agak yg mane 1 baby sedu...xpernah rase lagi

HyRoSSa NeNy said...

uish...siyes kdg2.. die tolak ntah organ aku mende dlm perot ke belakang... hahaha..

tapi best sgt pnglmn ni kan...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum sheyla, baby sedu dia akan buat bunyi 'blurp yang kuat kat perut'.. hehehe kalau baby aktif gerak dalam masa seminit atau lebih, awak kira tu sekali pergerakan tau. hehehe singgah menabung nissan sini~~~

Rai Ourkizuna said...

akak main taram je kira.. tapi 28 minggu mmg definitely tak kira lagi la.. kira masa dah 33 minggu ke atas.. haha..

Nursaila Norman said...

saila yg bru 20w ni pun, bila baby gerak softttt je pun kan..tp senak jugak huhu! lagi2 kalau dia aktif..dlm seminit tu gerak berkali2..hadoii,senak boleh tahan..fuh mcm mana la 28w nnt..hehe!

Lyaa Suriany said...

slmt menanda.

kalau sedu tu kite rasa mcm denyut2 je xslp.
slow jeee.

Ain Eddihar said...

Assalamualaikum . wahh seronoknya dah mula menanda .. :D
kita pun masih keliru jugak nak tahu tersedu dengan menendang . baby kita dia gerak masih halus-halus comel gitu . heee . . harap sangat masa dah mula menanda tu dia tendang kuat sikit . . senang sikit ibunya nak menanda . . sakit pun sakitlah . .singgah menabung nuffnang disini . :)

Fiza Rahman said...

Rindu nak rasa tendangan baby dalam perut...hehehe...Take care.

Puan Kutu said...

sy dah pregnant dua kali pun fail bab menanda..sedu lg la tak tau..main agak2 la gerakan slow dengan kuat..klu kuat baru tanda.huhu

melalui pengalaman baby boy aktif bergerak,klu girl slow motion je gerakan..ssh gila nak kira.hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...