CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Monday, April 11, 2011

Rahsia nombor IC korang

kisahnya begini...aku pelik ben0 nengok no ic adik aku...adik aku nyer ic kan ******-33-**** ....tapi orang lain semua yang kat tengah2 tu 06...die sorang 33...ni first time aku jumpe 33...then aku terjumpa info ni...hahahaha...tajuk tu saje je rahsia2 padahal tak rahsia sgt pun....meh baca


Nombor kad pengenalan Sejak 1990, setiap warganegara Malaysia diberikan satu set nombor 12-digit yang unik dalam format TTBBHH-NN-###J sebagai nombor kad pengenalan. 

Kumpulan digit pertama (TTBBHH) merupakan tarikh lahir pemilik KP. Kumpulan kedua (NN) pula merupakan kod negeri lahir, iaitu 01-13 untuk negeri-negeri, 14-16 untuk Wilayah Persekutuan dan kod 71 jika lahir di luar Malaysia. Bagi anggota polis, kod yang digunakan ialah 88 manakala untuk anggota tentera, kod yang digunakan ialah 99. Namun begitu apabila seseorang anggota polis atau tentera menamatkan perkhidmatan mereka, nombor kad pengenalan mereka akan ditukar kepada kod nombor asal tempat kelahiran mereka. Kumpulan nombor terakhir (###J) merupakan nombor siri yang dijana secara rawak oleh sistem komputer Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia. 

Sebagai pembezaan di antara pemegang MyKad lelaki dan perempuan, nombor terakhir dalam siri nombor kad pengenalan telah di sesuaikan mengikut jantina pemegang di mana sekiranya pemegang MyKad mempunyai siri nombor terakhir berangka genap, jantina pemegang adalah wanita. Manakala jika pemegang MyKad mempunyai siri nombor terakhir berangka ganjil, jantina pemegang adalah lelaki. Sebelum 1990, nombor kad pengenalan warganegara adalah dalam bentuk A####### di mana # merupakan nombor siri 7-digit yang mana nombor terakhir dalam siri nombor tersebut turut sama mempunyai peranan pembezaan jantina lelaki dan wanita seperti sini nombor baru MyKad. 

SENARAI KOD BAGI NEGERI KELAHIRAN:-
Johor 01,21,22,23,24 
Kedah 02, 25, 26, 27 
Kelantan 03, 28, 29 
Melaka 04, 30 
Negeri Sembilan 05, 31,59 
Pahang 06, 32, 33 
Pulau Pinang 07, 34, 35 
Perak 08, 36, 37, 38, 39 
Perlis 09, 40 
Selangor 10, 41, 42, 43, 44 
Terengganu 11, 45, 46 
Sabah 12, 47, 48, 49 
Sarawak 13, 50, 51, 52, 53 
Wilayah Persekutuan (KL) 14, 54, 55, 56, 57 
Wilayah Persekutuan (Labuan) 15, 58 
Wilayah Persekutuan (Putrajaya) 16 
Negeri Tidak Diketahui 82 

18 comments:

najwa's said...

ye, ye..ic sy pun pelik. orang lain kat kedah 02, sy 26.. :)

misz sheyla said...

skang dah tau la kan kenapa..t org tnye boleh jawb

Salmiah said...

akk nyer 10... mekaseh ler rungkaikan misteri tu. mmg misteri jugak kekadang tu, sbb bila dah byk no. tak hafal dah negeri mana...

erlyn erlyana said...

hahahaha jadik otomen tue orang ganu kite lah yer...huk2

Hafeiz86 said...

ooo.. macam tu ka?.. ingtkan mereka2 yg lahir tahun 1986 je yg bernombor Ic yg pelik2 .. haha... sblum ni mmg suda agak nombor tgh2 tu nombor kod negeri kelahiran...

misz sheyla said...

@erlyn ~ ye la kn die yg untuhkan stadium ganu 2...

@salmiah~ mekasih gak

@hafiez86~ ko pun baru tau

POP said...

nice info :)

misz sheyla said...

@POP~ thanks

aisya said...

tq. huhuhuh ~ dulu pon dok heran npe la ic aku sorg2 no. 43. huhuhuhuhu

Golden Rose said...

baru sha tau...sha pun pelik gak nape no tengah ic adik sha 35...specially yg lahir tahun 1986 mmg no tengah ic 35...hmm

ainol akasyah said...

sy punye 04..cube la teke sy lahir kat mane..sape dapat teka sy bg pizza hehe

Pizza Dari Dapur Masterchef Yang Menyelerakan Oi

muzzy said...

x lengkap.. aku 91 lahir kt US, UK yg aku tau 89

Anonymous said...

Aku 59..knp ✗ 69 bru best.."̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮

AiSyA LiEzA said...

o3... he3.. bru tau..ngeeee

Anonymous said...

Patut la 38
Btw thanks

Anonymous said...

Patotla org lain kelantan 03.. Ak 29

Anonymous said...

Melaka

Qey Aliah said...

82 - x d'ketahui ? Whyy?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...