Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Thursday, February 2, 2012

Nak kenal orang Johor Macam mane ekkk??

Assalamualaikum
ape khabar semua, sihat tak ekk??? semua dah makan ke belum ekk???
hahhahaa...hari ni baca email pasal orang johor, cara-cara nak kenal orang johor... aku orang pahang so aku tak tahu la betul ke tak ni.. tapi dari ape yang aku baca dan dari ape yg aku tengok dari kawan-kawan aku yang asal  dari johor macam betul aje.... meh la layan sikit cara - cara nak kenal orang johor....melalui trademark mereka....kalau kawan-kawan korang orang johor try cek trademark dorang ...

1.They end 9 out of 10 sentences with Ekkk… 
Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal (question mark). Contoh :- Ni awak punyer ekk? Nama awak saper ekk ? Kenapa kite kaler tak cantik ekk ? Dan macam-macam ekk lagi.

2. They refer to Johor Bahru as Johor and not JB. 
Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it meant Johor Bahru (JB), the city dan bukan Johor, the state. Biasa digunakan oleh mereka yang tinggal di luar bandar Johor Bahru seperti di Masai-chusettes umpamanya. Contoh : Beb, gua nak turun Johor laa. Lu mahu ikut gua tak? So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana – if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak bongok berkata, “Eh, lu kan dah ada kat Johor?” Or worse, jangan memandai nak tambah ekk with that question.

3. They pronounce Muar as MUOR. 
(kena juih bibir sikit) In fact you pronounce everything that ends with “AR” as “OR”.Contoh : Aku kena pakai seluor besor untuk main bolor kat Muor besok. (Aku kena pakai seluar besar nak main bola di Muar besok). besar, BESOR ? Slipper , SLIPPOR ? Aku tergelak. Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar) dan lain-lain.

4. They are brash with a CRAZY sense of humour. 
Honestly, belum pernah jumpa orang Johor yang serious or square to a T. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Almost all of them are either loyar buruk or bigor. Baik di kampung mahu di Bandar.

5. Diorang ada ENDUT. 
Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut. Contoh ayat : Haa… kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ? Orang berendut dia pun nak berendut.
** endut ni ape???? x pernah dengar

6. Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Kandy, Bobotok… . Dah lama tak tengok atau makan gula tarik, sagun or kandy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor ?


7. Pernah (or berangan nak) jadi Mat Rock . 
Rasanye sebab kedudukan Johor dekat dengan Singapore, sebab itulah pengaruh Barat di Malaysia masuk melalui Johor dulu. Itu teori je lah. So, tak heranlah kalau kumpulan Rock kat Malaysia ini semua ada susur galur dari Johor. Amy, Zainal Abidin, Nash etc. Boleh pakai ke teori ni?

8. Kenduri Kawin Ada Telur Pindang 
Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dengan segala macam rempah dan dedaun untuk mendapatkan that special taste. Lepas rebus, telur akan berwarna cokelat. Both kulit dan isi. Normally orang buat telur pindang ni for special occasion, seperti majlis perkahwinan. Zaman dulu-dulu, you can tell the social class of the tuan rumah – normally orang kaya-kaya jer buat telur pindang ni sebab ianya rumit dan makan masa berjam-jam therefore menggunakan kos yang tinggi.

9. Tidur atas LECA 
(rhyme with letak and baca, the non-baku way). Baju simpan dalam GEROBOK. Tido pakai GEBOR.

10. They never watch RTM 
sebab semua cerita dah tengok kat TV Singapore! When I was growing up, prang cukup suka tengok TV Singapore sebab iklan dia semua dari overseas, very menarik. Besides the cerita yang terkinilah. Well, TV Singapore cuma dapat ditengok oleh penduduk JB dan kawasan yang sewaktu dengannya. As you go further up north (of Johor), you can see aerial TV semua setinggi pokok kelapa – semata-mata nak dapatkan siaran from Singapore!

UPDATE**

11. Suka tambah "word" apa
some word like "erk" tu bole juga jadi "ekh". lg 1 hujung ayat sometime mesti ade "apa" contoh.. "tak payah nak cantik sangat klu mcm ni pun ok apa..."
**from anonymous**
** yang ni betul kot..kadang2 tv3 pun jarang tengok sebab asyik layan tv singapore

14 comments:

Pupel Liyana said...

saya orang muooo. sebenarnya tak yah tambah rr. hehe. lagi satu, orang johor suka buat ayat terbalik.. contoh..

kita nak makan asam pedas, tapi

sebenarnya:

tapi......kita nak makan asam pedas:)

AkmaFaizal said...

Gitu ekk..adik saye dah kawin ngan org batu pahat..jadi org Johor tak agaknye? la ni dia cakap dah ala2 cam Jawa skit..haha

cik najihah said...

hahaha mostly betul tu semua,.sy penah jadi org johor

misz sheyla said...

@pupel

ooooo muo aje la ekk.... hahaha best lak tambah ekk ekk kat belakang ni... oooo terbalik ka...

@akmal faizal
tu mesti kahwin ngan orang jowo tu...tu pasal dah ala-ala jawa...kot la...

Pink Lavender said...

love being johorian!!!!
proud born as jawanese...=)

AisYah said...

saye orang muo gak...berendut tu maknenye bercinte or dating camtu la lebih kurang...kadang2 ade istilah yang agak susa nak explain maksudnye...hehe

misz sheyla said...

@pink lavender
:)

@aisyah
ooooo bercinta ekkk??? ingat mcm kenduri ke ape

umi's cup cake said...

untuk pengetahuan, endut tu kekasih la..

misz sheyla said...

@UMI'S

hahaha da tau dah....kite ade endut jugak...hahaha unik nye bahasa..

Anonymous said...

haaha.. some word like "erk" tu bole juga jadi "ekh". lg 1 hujung ayat sometime mesti ade "apa" contoh.. "tak payah nak cantik sangat klu mcm ni pun ok apa..."

misz sheyla said...

@anonymous
ekkk..... ok info baru..leh tambah lagi dalam ni..

atiqa aris said...

ahaha betol la,sy org jb dan semua yg kat ats ni mmg fakta belaka:)

Anonymous said...

Proud to be Johorean :) n satu lg, org Johor akan cakap pegang tu sbg p├ęgang. Pe tu dye naekkan skit.

Rashidah Zainal said...

org Muor sebut samping as pancung..misalan saya pakai pancung songket dengan baju melayu( say a pakai samping songket dgn baju melayu)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...