Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Wednesday, February 9, 2011

JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"


sentap aku bila baca post dari blog Atq... haiiiiii mengata aku nampak....walopon secara tak terang-terangan tapi still aku cam terasa bahawa aku lah insan yang dimaksudkan 2...... w0ooooooooooo.... entree nak hot hot aje... bukan mengata pun..sebenarnya tadi post kat fb SB ..nak tnye otai2 blogger la..then permulaan ayat aku type SALAM...then g kat ATQ punye blog tengok die post jgn gunakan perkataan salam....uissshhh x caya baca bawah..artikel yang dicopy paste bulat2, petak2 dari blog beliau...



بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,
saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…
Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”
Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!
Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”
* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya

kredit to: note 

*** serius aku baru tau ..selama ni tau yang pasal akum je... so kawan2 jangan lagi menggunakan perkataan yang pendek2 ye...better guna penuh....jangan tanya aku pape sal artikel ni sebab aku cuma copy paste... :)

10 comments:

Hanis MY said...

terima kasih atas perkongsian...

aanie said...

ada jugak baca psl ni kat blog ustaz love..

farhan said...

bguss..kongsi2..nice

Telaga Putih said...

nice!

Telaga Putih said...

sy pinjam link ni.. nk sebarkan kt fb.. jgn mara haaa.. :D

y-A-n-A said...

oOo.. terima kasih sebab share.. :))

misz sheyla said...

@hanis MY ~ sama2 :)

@ aanie ~ ye ke??? ni pun copy dr tempat lain

@farhan~ mekasih2 ...sharing is caring

@ telaga putih ~ mekasih2 ....sebarkan la...tapi kene blanje mekdi..hahaha

Telaga Putih said...

nk mekdi, dtg penang.. meh3 :D

CinderLaLa said...

menarik...thanks sbb share.. Baru tau..dan sy slalu guna perkataan Salam.. *_*

Telaga Putih said...

http://telagaputihworks.blogspot.com/2011/03/jawapan-kepada-artikel-jangan-gunakan.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...