Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Monday, May 9, 2011

Hari Ibu Adalah 'HARAM'????

aku tak tau sejauh mana kebenaran dia...tapi ni yang aku terjumpa tadi?? betul ke???

Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.

Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.

Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.

Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.

Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.

Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.



pstt** aku tak berani nak cakap pape....maybe orang kate yg penting niat...tapi kalau valentine haram yang ni pun haram jugak ke???? sila bantu aku wei...

5 comments:

Fanzi Ruji said...

susah lah hidup kalau semua nak kasi haram. let's just appreciate our mothers. xyah nak kaitkan dengan 'benda-benda' ni semua. sambutlah hari ibu dengan niat yang ikhlas just nak appreciate ibu-ibu kita. =)

misz sheyla said...

yup.... betul jugak tu...xde la..mane tau kdg2 orang kate niat tak menghalalkan cara...tapi asenye...kite xde wat ritual2 ke ape..cume wish aje kat mak kan...

cik saya said...

haah. tak salah rasanya. kita menghargai ibu-ibu kita. bukan buat apa2. :)

SuhaimiKassim@teruna9752 said...

Biasalah lah kan. Kita dah biasa dengan sambutan hari-hari peringatan mengikut tarikh yang ditetapkan didalam kalender..sepatutnya kena check dulu apakah maksud disebalik sambutan tu.... mcm yang ditulis didalam entry tuan punya blog ni. Bagus gak saya pun baru tau...

Bagi saya hari ibu bukan disambut pada hari-hari tertentu je..tapi kalau boleh hari-hari...siapalah kita tanpa ibu..

cAhayA piLiHAn said...

btul~ kita kena lah hargai ibu kita tnpa mngira hari.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...