Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Friday, March 21, 2014

Pengalaman Buat BSP


semalam aku start buat BSP yang aku cerita tu ,
sebabnya result MGTT aku 8.0... boleh tak doktor terus tulis GDM kat buku pink aku T__T
perghhhh rasa macam blog budak2 medic pulak bila pakai shortform segala ni....

GDM ni singkatan bagi Gestational Diabetes Mellitus (kencing manis untuk ibu2 mengandung) 

mula-mula kena puasa dari pukul 10 malam
pagi tu pukul 8 pagi terus g klinik amek darah 
lepas tu nurse suruh makan tapi pukul 8.30 stop makan
kena puasa 2 jam pukul 10.30 datang balik klinik
haish..terus encik suami suruh cuti je..sebab payah dia nak ulang alik hantar aku

makan bihun goreng sikit....minum air mineral banyak2 terus start puasa
tak sentuh pape yang manis pun ok...
jangan makan kuih yg tepung2
roti putih kurangkan
nasihat dari mommy kat blog ni
mekasih semua atas tips2 yang penting tu

pukul 10.30 datang balik amek darah
lepas tu boleh makan , stop makan pukul 12 sebab pukul 2 nak kena ambik darah lagi
dia kena puasa 2 jam sebelum darah tu diambil ye...

result ok, balik tu singgah kedai beli aiskrim bentuk panda
encik suami tak bagi makan lagi takut nanti bacaan darah tinggi
iols terpaksa letak aiskrim dalam peti
time die tido , aku bukak aiskrim tu makan sikit aiskrim tu...makan tang telinga panda..huhuhu

pukul 2 ambil darah bacaan naik sikit, tapi tak tinggi sangat
last amek darah pukul 8.00 malam
balik dari klinik aku bantai makan aiskrim, minum milo
wallahhhh padahal kalau xde test BSP xde pun aku teringin minum milo malam2 kan...

haihhhhh.... renyah tau kena g klinik 4 kali sehari
lepas tu aku try tanye nurse kalau aku beli glucometer sendiri boleh ke tak
tak payah la aku ulang alik banyak2 kali g klinik kan...
nurse kate ok...
terus msg adik aku , nak beli glucometer kat klinik dia...
sebab klinik yang aku pergi ni ada 1 je agaknye glucometer, so xdapat bawak balik
kalau klinik kat putrajaya dia bagi korang pinjam bawak balik kan????

bacaan BSP semalam
4.5
4.7
5.2
5.5

ok la kan???Nurse tak cakap pape pun...aku assume ok la bacaannye

so mommy2 yang kena buat BSP ni better la beli glucometer
aku tengok dekat farmasi mahal sikit regenye 
tanya adik aku berapa harga kat klinik dia 
Alhamdulillah murah...
gambar google
ni la rupe glucometer tu..

sabtu ni la kot pergi beli...


psss** nak buat test sendiri aku ok je..cuma aku tak sanggup cucuk jari sendri... kena paksa budak office cucukkan la jawabnye... 




14 comments:

MizzTina said...

brape kali kena MGTT? loya kan pas telan tu.. yakkk..

Azura Aziz said...

salam. harga makan di restoran intai2 tu ok. reasonable dgn saiz makanan.

misz sheyla said...

@mizz tina ~ MGTT sekali je..xde pun nurse suh repeat buat..klo kena x sanggup nk menahan kepeningannya

Nastyna said...

huk aloooh la leceh jugak yer diabetes melitus ni, hope semua under control la kan.

Fiza Rahman said...

Part cucuk jari yg scary sket tu..hehe..

shasha yacob said...

mak saya pun ada dulu benda nih, hehe . tapi mak saya kan ada kencing manis, and everytime dia kena jarum paha dia sendiri sbb kencig manis, xsanggup den nak nengok, tapi sekarang dah jarang dah. so better jgn lah makan manis manis sgt, heee

shaFazie said...

azie tk buat buku lg,lps ini akan lalui semua ini,tq sis sbb share..
kene jaga2 ini tkut kencing manis ,harap2 tak adalah

Ecah Ecot said...

Kalau ikutkan bacaan ok je..tp sbb dh kantoi mgtt hari tu kena teruskan jugak la kan...ke nurse kata boleh stop wt bsp kalau berterusan ok?

merahitujambu said...

setiap kali nurse cucuk jari sy x pandang..ngeri la

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. kalau sheila pun tak sanggup nak cucuk jari sendiri. hehe semoga semuanya berjalan dengan baik ~~~

HyRoSSa NeNy said...

mcm ne ko bole tawuk ko kne gitu??? aku tak kene pon... eh... alhamdulillah aku tak kene gitu...ahaxxxx

Sue-Rya Qistina said...

semoga sentiasa sihat hendaknya :)

Lyaa Suriany said...

kite kena p cr jugak lah. sbb rase sugar intake terlebih jeeee

misz sheyla said...

@natasya~leceh betol..kdg2 mls ase nk g

@fiza rahman ~ cucuk sndiri yg scary..huhu klo org cucukkan xpe...xtakut sgt

@shasha ~ mintk dijauhkn...xsanggup nk cucuk selalu

@shafazia~kena jage2..nak2 kalau nk kena minum air gula tu jage terus mkn...

@ecah ecot~ nurse suh continue smpai bersalin...T__T

@merah itu jambu~ same la kite..saya pun x tengok..

@sheila ~ same la kite..thanks

@neny ~ aku g mnum air gula...pas tu tinggi bacaannye...terus diorang caj aku ade kencing maneh...hoh

@sue~ thanks

@lyaa~ cari..try usha byk tmpt..tapi biasanya kt farmasi mahal sikit kot..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...