Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Tuesday, March 4, 2014

Resepi Ayam Goreng Madu

Sekarang ni selera makan dah kembali normal….
Bangun pagi semalam, tiba-tiba teringat pasal ayam goreng madu yang aku tengok masa tengah sedap skodeng Hana's Family
Hehehe…
Kebetulan resepi senang aje terus aku cuba…
Untuk first time cuba aku tak berani buat banyak-banyak
Karang encik suami tak makan, terpaksa la aku habiskan….

resepi ori dia boleh tengok dalam blog dia...aku dah ubah sikit2 resepinya ikut sedap aku...kire menderhaka sikit la... tapi xpe...asal ada rupa dan jadi...

gambar yang sempat di snap...lepas tu terus lesap... ingat ye kawan2 dont jugde a book by its cover...walaupun rupa tak ada sangat..tapi rasanya sedap

Resepi  Ayam goreng madu sheyla style
4 ketul ayam 
5 biji Bawang putih (tumbuk)
1 biji Bawang merah (tumbuk)
½  inci Halia (tumbuk)
1 sudu Sos tiram 
1 sudu Sos cili 
 2 sudu Kicap 
Madu 3 sudu(aku rasa)
Serbuk lada hitam ( aku tak guna pun)
Sos ikan (rumah aku xde sos ikan)
Air
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara 
Perap ayam dengan semua bahan kecuali air sekurang-kurangnya 1 jam
Panaskan minyak,masukkan ayam termasuk dia punya sos perapan tu…. guna kuali non stick tu ye...
masukkan air bagi ayam die masak..
Biar sampai air dia betul-betul kering, sampai tinggal minyak sahaja…
Goreng sampai agak2 dah garing sikit…
Siap
Tadaaaaaaaaaa……………………….

Sedap pulak….menyesal tak buat banyak-banyak…..
buat 4 ketul Encik Suami dah makan 3 ketul... dia kate sedap
hokhokhok..terus semangat nak letak resepi dalam blog....

7 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. wahhh ayam goreng madu! terliur sheila tengok. hehe thanks kongsi resepi. boleh cuba gak ~~~

Rai Ourkizuna said...

benda sedap kan..selalu kita terbuat sikit..tapi bila buat banyak..jadi tak sesedap masa buat sikit tu.. grr..

QUEENPINK said...

nyummy..queenpink nak cuba buat la..

Ecah Ecot said...

sedapnyee..isk, nak buat sendiri cam malas..HAHA

shasha yacob said...

i'm totally mengidam nak makan ayam bakar. ayam goreng madu nih, sama macam ayama bakar hehehe

Zura Lee said...

nnt zura nk buat la...nk wat mkn ratah jerk..tk mo mkn nasik, br la perasan mat saleh kejap..hahahaaha

misz sheyla said...

@sheila salim ~ cuba la..sedap gak..boleh tahan rasanya...

@rai ~ tau xpe..kdg2 first time buat kemain sedap... dah 2 3 kali buat dah xde rase mcm yg first time buat kan...

@@quen pink- try2 ...nnati boleh share2

@ecah ecot~ mintak encik suami buatkan..hahaha

@shasha yaakob..haah...same je ngan ayam bakar

@zura lee~ kan..gitew kaedahnye...jangan lupe goreng fries sekali..baru nmpak western2 sikit

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...