Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Wednesday, August 10, 2011

Kelebihan dan kebaikan bawang putih untuk badan kita

Allium sativum atau lebih dikenali sebagai bawang putih digunakan secara meluas di seluruh dunia bagai bahan perasa. Selain itu,ia juga mempunyai pelbagai khasiat dan manfaat untuk kesihatan tubuh badan kita.

Antara khasiat dan manfaat bawang putih ialah:

1. Menghalang kemerosotan otak dan meningkatkan sistem kekebalan 

2. Membantu melambatkan proses penuaan.

3. Menghalang pertumbuhan sel kanser dan mengurangkan risiko terkena kanser.

4. Membantu menurunkan kadar kolesterol sekiranya diambil secara rutin dalam jangka waktu tertentu 

5. Menolong mencegah penggumpalan darah melalui zat anti-kolesterol iaitu ajoene.

6. Membantu meredakan tekanan,rasa cemas dan kemurungan.

7. Mengandungi vitamin A, vitamin B,vitamin C, kalsium dan juga potasium .

8. Mengandungi antioksidan, karotena dan selenium.

9. Mengambil 2-3 ulas bawang putih sehari dapat menghindar dari penyakit jantung.

10. Menyembuhkan tekanan darah tinggi .

11. Meringankan tukak lambung.

12. Menurunkan kadar kolesterol dalam darah

13. Meningkatkan insulin darah bagi penderita diabetes.

14. Melumpuhkan radikal bebas yang mengganggu sistem kekebalan tubuh.

15. Bermanfaat sebagai penawar racun (detoxifier) yang melindungi tubuh dari pelbagai penyakit.

16. Membantu menambah nafsu makan .

17. Menjaga stamina tubuh badan.

18. Mengandungi khasiat antimikrob, antitrombotik, hipolipidemik, antiarthritis, hipoglikemik, dan juga mempunyai antivitas sebagai antitumor.

3 comments:

Atiqah Wadiah said...

halamaaakkk..x suka mkn bawang putih..tp kena try mkn coz byk khasiat..tanx share info dear :)

Unknown said...

most welkam dear :)

Rezeki 9/10 said...

Apo susah yo ehh... Kan dokek Pharmacy ado byk pil bawang putih. Kalu softgel semuanya harga RM20.00 KEBAWAH.... Murah jer.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Daisypath Anniversary tickers