Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Saturday, November 26, 2011

Jenis-jenis Sindrom Pra-Haid ataupun PMS.



Si A: ko nak marah2 ni kenape perempuan oiiiii....nak period ke ape????
Si B : sikit2 sentap..sikit-sikit sentap.. eh tahulah perempuan, tapi ko tak boleh guna period sebagai alasan ko nk emo..

aku rasa kebanyakkan korang mesti selalu guna ayat ni.. perempuan kalau marah je orang kata period. tapi tahukah korang apa yang menyebabkan emosi kita perempuan-perempuan ni berubah-ubah time nak period?? meh aku share sedikit untuk tatapan kome2 semua



Sindrom pra-haid atau lebih dikenali sebagai PMS (Premenstrual Syndrome) adalah situasi perasaan dan rasa tidak selesa yang dialami oleh wanita menjelang haid. Ada banyak perkara yang boleh menjadi faktor atau penyebab berlakunya gejala PMS ini. Antaranya ialah ketidakseimbangan estrogen dan progesteron dalam tubuh, kadar gula yang menurun kerana pengeluaran insulin yang meningkat dengan tiba-tiba dan kekurangan vitamin B. Sindrom pra-haid atau PMS ini boleh dikategorikan kepada beberapa jenis.

PMS Jenis A
Keadaan yang dialami : gelisah, mudah marah, mood berubah-ubah dan insomnia.
Faktor penyebab : Progesteron lebih banyak dari banyak dari hormon estrogen dan menyebabkan pengeluaran adrenalin dan serotonin. Keadaan ini juga mungkin boleh disebabkan oleh kurangnya vitamin B6.

PMS Jenis C
Keadaan yang dialami : Sakit kepala, pening kepala dan jantung berdebar-debar
Faktor penyebab : Keadaan ini hampir sama dengan hipoglikemia, akibat tingginya kadar insulin dalam darah. Keadaan ini juga boleh berlaku disebabkan oleh kekurangan magnesium.

PMS Jenis D
Keadaan yang dialami : Tekanan, mudah lupa dan insomnia
Faktor penyebab : Kekurangan vitamin B dan juga kadar estrogen lebih rendah dari progesteron. Juga diakibatkan oleh kadar aldesteron yang tinggi dalam darah. Aldesteron adalah hormon yang mempengaruhi keseimbangan cairan tubuh.

PMS Jenis H
Keadaan yang dialami : Berat badan bertambah, payudara membengkak, perut kembung, tangan dan kaki bengkak
Faktor penyebab : Tingginya kadar aldesteron dan estrogen dalam darah. Kurangnya vitamin B6 dan magnesium

sooo kengkawan sekalian. masih rasa PMS itu cuma alasan perempuan untuk marah2??

psstt** aku rasa golongan tomboy dan pengkid juga alami sindrom yang sama.. golongan auww2 tak kan alaminya ..

2 comments:

Halimatun Sa'adiah said...

kelakar tgk penkid kalah ngn senggugut..

misz sheyla said...

**halimatun

ganas2 pun tak tahan dengan sakitnye ...huhuhu xpernah tengok ag..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...