Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Friday, April 5, 2013

Jenama vs Tak Berjenama

macam yang korang sedia maklum ..
aku adalah perempuan yang sangat kedekut berbelanja 
tapi sangat tak teragak-agak keluar duit untuk makan...
hand bag aku xde yang cecah RM 200.00 paling mahal pun kurang 150 tak ingat dah aku...
itu pun aku ade satu aje.. 
pakai sampai lebam....
pada aku buat apa membazir beli jenama
sedangkan fungsi beg adalah sama...
tempat letak barang-barang ko kat dalam tu...
oleh kerana pemikiran sedemikianlah aku tak pernah beli beg mahal2...

ada pulak suara -suara sumbang kat belakang cakap
beg mahal tahan lama.....
okeh korang beli beg harga RM 1,000.00 tahan berape lama???4 tahun , 5 tahun.. 
kalau keluar design baru , muke korang jugak yang aku tengok kat sogo tu membeli handbag baru...
beg kompem tahan lama dear, tapi selera korang tak pernah bertahan lama kan???

barang mahal lebih berkualiti, tapi selera aku dengan beg jarang berkekalan...
sebab tu aku memang tak beli beg mahal2.....
bab kualiti memang aku angkat tangan...yang tu memang aku tak boleh lawan...
tapi i tell you, beg harga RM 50.00 pun aku boleh pakai setahun okeh, gilir-gilir dengan beg RM 39.90.. taun depan beli beg lain pulak...

sama jugak dengan baju....
baju jenama A harga RM 90 , baju jenama B RM 80, baju jenama pasar malam RM 25.00
tak payah tanya lagi , memang brand pasar malam la aku beli....tapi tengok jenis kain la pulak kan.. kalau harga murah , tapi kain jenis buat ko berpeluh2 satu badan memang aku tak beli la kan....
fungsi die sama...
baju, tutup badan ko....
ada apa dengan jenama?????
kalau kualiti lebih kurang sama, fungsi sama
bayar lebih untuk jenama adalah sangat tidak berbaloi...

tapi kalau bab makan.. ko jangan main-main dengan aku...
bab makan aku pentingkan jenama...
makan ayam penyet di wong solo dengan ayam penyet di pasar malam 
rasa dia adalah sangat berbeza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
walaupun di wong solo ayam penyet RM 10.90
di pasar malam ayam penyet RM 6.00
tapi bab rasa gap dia jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh beza sekali......
nampak tak permainan die disitu...

jadi pada remaja/wanita yang kurang berkemampuan tu jangan ikut sangat nafsu kuda yang suka menunjuk2 korang tu..jadilah pembeli yang berhemah.. tak payah ke pavillion /klcc kalau kat sogo pun ada barang yang sama dengan harga yang lagi murah..lain la kalau korang menabung dari kecik semata-mata nak shopping sini...

"cantik beg kau jemah!!"

"haah , aku beli dekat pavi aje ni" jawab jemah

" eh pavi ade ke butik bonian ni???"

sila jawab dengan yakin sambil libas shawl korang " ko aje yang tak tahu " sambil menapak tinggalkan member korang...


psst** lupe nak bagitau salah satu faktor lagi aku tak beli barang mahal adalah sebab gaji aku tak sebanyak gaji korang...kahkahkah...so jimat adalah penyelesaian terbaik...biar nampak papa asal perut kenyang..boleh gitu??????

3 comments:

QasehnyaRania said...

ya betul..sama je rasanya kalau beli beg mahal...lama2 rosak juga...haiisshhh..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

x mahal xpe... asalkan kita tahu kita beli utk apa... asalkan kita tahu kemampuan kita...

bersederhana itu lebih baik kan..kan..kan...

Syazana Zainn said...

betul tu

shopping ikut kemampuan

jgn shopping ikut napsu atau nak berlagak :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...