Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Friday, July 1, 2011

WAKTU YG DIHARAMKAN BERSOLAT


Waktu diharamkan sembahyang ialah:
Waktu syuruk 
iaitu 28mins selepas subuh ketika matahari baru naik ke langit. ie subuh dari 5.35am kepada 7.05am. 7.05am + 28mins = 7.33am. dari 7.05am ke 7.33am ialah waktu syuruk. Waktu ini adalah haram utk melakukan sebarang solat kerana tanduk syaitan berada di antara matahari.   

Rasulullah mengharamkan solat waktu ini juga kerana ia menyamai org yang menyembah matahari. Jika kita terbangun dari tidur pada pukul 7am dan ingin mengqadakan sembahyang subuh, kita harus melepasi waktu syuruk itu. 

Waktu zawal/Istiwa/rembah 
iaitu matahari berada tegak diatas kepala iaitu apabila kita berdiri tidak kelihatan bayangan kecuali dibawah kaki kita. Waktu inilah api neraka sedang bergeledak dan syaitan berkeliaran.Waktu ini panjangnya dalam 5-10mins sebelum waktu zohor. 
Waktu fadilat/afdal untuk solat ialah sepertiga waktu selepas azan ie 20 mins selepas azan. Pahala yang besar diberikan pada orang-orang yang menghormati dan tidak melengahkan waktu solat. Kecuali Isyak, afdalnya ialah sepertiga malam ie sesudah azan hingga 10.30mlm. 

Wallahualam. Sudahkah anda menunaikan SOLAT? 
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda, "Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..."

3 comments:

Finaz Jaafar said...

nice info=)

nauzubillah..secara tak sengaja kita boleh ter'sembah' syaitan rupanya..so kena lebih alert..

Rozuan Ismail said...

thanks sebab sharing ye.baru tahu yg pasal solat subuh terlajak tuh.

anismelon said...

huhu..yg subuh toh pon anis baru tawu..tp xpnh la smbyg lepas 7..yg isya toh xpe kn kalo kite lewat kn..ustz ckp dulu afdal..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...