Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Thursday, September 8, 2011

Bahasa SMS dalam penulisan



axu turk rela nurk bercintew dgn xo


sepuluh kali aku bace sambil kerut-kerut dahi aku, try la nak faham tapi still aku tak faham.. tiba-tiba terasa diri sangat tua dan old skol... bahasa-bahasa sms tak cukup sifat ni kan bahasa budak-budak remaja sekarang.. kalau aku sms ngan adik aku memang dia guna bahasa-bahasa macam ni la.. aku sepantas kilat balas 


" akak tak faham bahasa urdu ko..guna BM la!!!"



Ya! Itulah bahasa SMS. Bahasa handphone trend kini kerana ia amat mudah dan ringkas. Bahasa yang sebenarnya tidak asing, kerana tetap berbasis pada bahasa kita sehari-hari. Tapi bahasa sms ni di upgrade menjadi tak ringkas lagi tapi mungkin pada penggunanya nampak lebih cool



contoh bahasa sms aku biasa guna dan orang lain masih boleh faham


ak x rela nk brcinta dgn ko

bahasa yang di upgrade
axu turk rela nurk bercintew dgn xo

see.... dia dah bukan jadi ringkas tapi jadi makin panjang.. cool ke??? tak kot sebab aku betul-betul pening bila baca...kalau dalam blog pulak, kebiasaannya blog para remaja yang menggunakan bahasa macam ni..tapi tak semua la, aku masih boleh faham kalau yang simple dan just guna short form... aku pun selalu guna bahasa sms jugak ape...tapi bila bahasa yang diupgrade macam ni memang aku payah nak paham

kadang-kadang aku nk baca entry mereka akan ambil masa pasal aku tak faham, sudahnya aku tekan close. macam mana nak baca entry yang seterusnya kalau yang first pun aku tak faham ... betul kan..
aku dah banyak kali baca otai-otai blogger nasihatkan agar gunalah bahasa yang proper bagi memudahkan orang asing faham apa yang kita tulis. tapi aku tak pernah ambil port pasal ni sebab aku rasa sape la yang nak bace blog aku ni kan. hahahahaha korang silap try tengok nuffnang punye analitik dekat lokasi pengunjung..jangan kata indonesia, egypt pun ada usha blog ni... cari apa aku sendiri pun tak pasti.. bayangkan kalo diorang nak translate guna translator..


axu nurk oo oot... 


memang tak boleh translate la... jangan kata dorang aku pun tak boleh nak faham...aduiiinye pun...


kalau penggunaan tak jadi "x" , belum jadi "lom" , pasal apa jadi "asal" itu aku masih boleh faham..tapi benda ni dah jadi common dan kadang-kadang aku sendiri tak perasan aku guna bahasa-bahasa sms ni dalam blog aku. hahaha harap korang masih faham la.


tapi tidak dinafikan ia dapat meninggalkan kesan buruk terutama dikalangan pelajar-pelajar. Penggunaan ejaan yang ringkas ni terbawa2 semasa mengarang karangan ataupun menjawab soalan kefahaman tanpa korang sedar. masa aku sekolah dulu salah ejaan pun dah boleh effect markah aku.ape jadi kalau kita tak perasaan... aku rasa lepas ni kena ubah gaya penulisan ..mane tau kan aku nak ambil exam naik pangkat ke ape lepas ni..kihkihkih


" k la kowang, 2 jew aku nurk bebel..xmo amerk atiew taw nan titew...2 cume titew punye pndangan ajew..kalo turk puas atiew ley mawah org len,,titew turk calah pown.. "

4 comments:

rara pinkmafia said...

adek rara sllu kena marah sbb ni lah.geram sgt.

Finaz Jaafar said...

seyes ah gwa rasa nak kaki kan je kalo org gune bahasa gini..hahaha

gwa pn pnh buat entry psl ni jgk..hadoiiii

eik`S noName said...

hehe...btol tu...tah2 ayt xterlalu canggeh sampai xdpt nak bace..hehe

tp aku na oo oott..ahahhaa
xfaham laa

misz sheyla said...

@ rara pink mafia ~ hahaha adik kite pun gune ayat ni...pergh berpinau membacenye...

@finaz ~ tau xpe..ase tergeliat lidah nak bace

@ eik's no name ~ hahahaaa x fhm..xpe..lupekan aje

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...