Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Sunday, August 12, 2012

Amek Wudhu dengan muka bermake up

kebanyakkan pompuan kan kalau kuar mesti pakai make up
tak kisah la make up tebal 2 inci ke
make up nipis2 ke
pakai bedak aje ke
pakai lipbalm aje ke

dulu aku penah tegur sorang "kawan hj" eh ko amek wudhu tak tanggal make up tak pe ke???
die jawab " xpe lah.. make up aku halal"
oooooo kisahnye haruslah aku caye aje...
aku ni ilmu tak tinggi ,
dah kawan hj tu katenye bertunang ngan ustaz selalu ajar orang mengaji
haruslah aku percaya kate-katenye....

tapi lepas tu aku terbaca la satu artikel pasal kaler2 rambut nih....
kaler rambut jenis tu memang halal sebab die guna bahan2 yang halal... 
tapi masalahnye ko kaler rambut tu benda tu dah salut ko punye rambut
jadi bila mandi wajib dah tak sah...
aku terpikir sama la dengan make up kan...
make up dah baik punya salut kat ko punye muka cover segala jerawat bagai 
dah tentu2 la air tak kena kat kulit sangat kan....

yela dulu aku suke kaler2 rambut... 
pastu makeup tak cuci betul2 sangat...

tapi mengikut pemahaman aku la yang aku baca yang dulu2 (skang baru nak cerita )
Solat ngan muka bermekap tak salah... 
tapi kena ambil wudhu' dulu baru bermekap then solat. 

Tapi sekarang cerita pasal muka bermekap
pastu air amik wudhu' tanpa mencuci mekap tu terlebih dahulu. 
kesilapan besar yang mungkin kita terlepas pandang. 
mungkin juga pandang sebelah mata... 
lagi parah kalau dah tau tapi buat tak tahu...
dan lagi teruk dah tau tapi tak nak tegur orang...
lepas tu cakap belakang2
"eh minah tu amek air wudhu' pakai make up..memang sah2 la tak sah solat die kan... ke neraka lah jawabnye ko" <----- exaggerate sikit
0OOOooohhhh... kesilapan besar di situ!

contoh lipstick, lipgloss n ape2 lip la diperbuat daripada kelapa sawit, 
kalis air dan sah2 tak sampai air ke kulit. 
pastu nak kasik effect muka tulus mulus , flawless.
foundation sekarang banyak yang ade lilin bagi menjamin ketahanan selama 24 jam tanpa rasa bersalah
dah sah2 air tak sampai ke kulit. 
maskara dan eyeliner tak payah nak cakap.. teknologi kalis air

Semoga ada pencerahan untuk kita...
Dari tidak tahu kepada tahu...

dulu aku tak tahu..percaye aje cakap "kawan hj" tu 

4 comments:

MisS BubBLe said...

hoho, baru dapat info bila baca entri ni, tapi oke la kan juz pkai eyeliner,bila ambil wudhuk tanggal..huuuhu

bariah said...

Info yg berguna. Tapi kalau nak guna maskara or eyeliner cari lah yang boleh hilang guna air.

shafiqabdshukor said...

yup... lainlah kalau pewarna rambut tu boleh serap air..
kalau ad la...

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/hukum-mewarna-rambut-0
tgk la link ni kalo rajin...

Martabak Juned said...

kalau cuma pakai bedak tak sah juga?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...