Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Monday, July 16, 2012

Lepas 3 Tahun Alhamdulillah terbukak hati die untuk islam



maybe korang tak pernah tau pun sebab aku tak pernah cerita yang en bf aku bukanlah seorang muslim...
aku kenal ngan die 3 tahun yang lepas..
time tu aku masih study....
mula-mula kenal aku tak pernah tau yang die non muslim...
iye la muka die sebijik cam muka Melayu...
dah tu loghat die lak ade slang2 ganu ngan kelantan...
memang sumpah aku ingat die melayu...

bila rasa sayang tu dah ade sikit2 baru lah aku tau die non muslim...
ooo lupe nak gitau....en bf aku ni orang sarawak...
berdarah keturunan Iban..ala macam henry golding tu...
bhahahhaa die pun iban gak kan...
itu pun memula die tak nak bagitau....

bila aku dah tau
bila aku dah fikir.. aku pun cuba la berkawan dengan en bf aku...
kawan2 aku tau pasal die....
sahabat aku yang paling memahami dah tentu2 la ada..
name die ayu....
huhuhu...
tapi ade jugak yang tanya..
kalau die tak nak masuk islam macam mane????
kalau die convert tapi still dengan kehidupan lame die macam mana???
tapi time tu aku berserah aje la...
tapi aku rasa tak ade masalah kot...
dari kecik kawan2 die melayu....
dia tak pernah minum....
aku caya insyaallah kalau betul die ikhlas die akan cari jalan sendiri...
aku tak nak paksa..dan aku tak pernah tanya die pasal bila nak convert ke ape...
Tapi hati aku ni tak putus-putus doa semoga dibukak kan pintu hati die untuk islam..

diam tak diam dah 3 tahun lebih dekat 4 tahun kitorang kawan...
dalam tempoh tu banyak kali jugak dia tanya aku pasal islam...
ada yang aku leh jawab..ada yang aku sendiri tak pasti...
tapi aku tak pernah serius cari jawapan pada soalan dia..
sebab aku tak pasti....

dalam bulan 4 yang lepas dia kol aku bagitau dia dah ready nak peluk islam
dia dah faham ape itu islam...die nak kenal dengan lebih dekat pasal islam...
aku memang happy gile2 time tu...
2 3 hari gak niat en bf aku tertangguh sebab die tak saksi...
sorang pun kawan dia tak nak jadi saksi...
dorang kate dorang tak arif sangat pasal hal2 ni...
en bf aku kecewa sangat time tu...
aku try call jabatan agama islam...
ada sorang ustaz tu cakap tak apa...
datang aje dulu pejabat agama...
nanti die bantu.....
bila dah macam tu en bf aku nak pergi bos die pulak tak bagi pegi...
sebab tak ada orang nak cover keje dia...
aku memang nak ngamuk time tu...
bos die MELAYU!!!! dan tahu tujuan die nak keluar kejap...
en bf aku sekali ag cam terkilan..aku kesian dengan dia..
banyak dugaan yang dia dapat sebelum convert....

Tapi Alhamdulillah la lepas tu semua berjalan lancar...ada jugak kawan dia yang tolong jadi saksi...
lepas dia convert dia kol aku cakap terima kasih...suara dia sebak gile
time tu aku betol2 rasa nak nanges...
susah nak cakap perasaan aku masa tu...
Alhamdulillah sangat2 sebab pintu hati die terbukak untuk islam...
Alhamdulillah sangat2 ramai kawan2 dia yang tolong dia..
walaupun ada segelintir yang macam annoying gile perangai....
Alhamdulillah ada insan yang sanggup datang dari jauh semate2 nak ajar en bf aku mengaji
walaupun bf aku tiap2 petang ada kelas agama dekat jabatan Agama..
Alhamdulillah diorang ada.... kadang2 dorang tunggu en bf aku abes kelas untuk solat jemaah sama2...
kadang2 dorang datang dari jauh semata2 nak solat jemaah sama2 dengan bf aku...

Alhamdulillah Ya Allah , kerana temukan aku dengan dirinya
Alhamdulillah Ya allah kerana kurniakan sahabat yang baik yang sentiasa membantu dia....

semoga Muhammad Ikhwan Shauqi menjadi insan yang soleh.. Amin


11 comments:

CINTA UNTUK KITA said...

sebak plak bc entry ni.. tahniah sis and moga dpt tmpuh cbrn brsma en bf dgn sempurna.. amin..:)

scha_imal87 said...

perjuangan dan kesabaran yg xsia2..
huhhuu..aku bca pun sebak..sobsoobss..

Nurul Affendi said...

alhamdulillah!

Shila...!! aku bangga!
Semoga Muhammad Ikhwan Shauqi menjadi muslim yang soleh!

(sape pilih name weh??? kan maen panjang nama!)

nur anis said...

alhamdulillah..:)

misz sheyla said...

@cinta ~ amin...

@scha ikmal ~ huhu.. T__T time sebak2 dulu aku tak dapat citer ag kat korang...bile dah reda sikit baru cerita..huhu...doakan yang terbaik untuk kami...

@nurul ~amin...alhamdulillah jugak... harus lah saya yang pilihkan name tu...huhu

@nur anis~ Alhamdulillah

Cik Rongoks said...

alhamdulillah..
sedih pulak baca.semoga dia terus kuat untuk harungi hidup nie dan hope korang kekal bersama ^^

mizz RFL said...

da bergenang air mata baca entry ni.. alhamdulillah..smoga korang berdua bahagia dan kekal.. jmput singgah ke blog ok..=)

HyRoSSa NeNy said...

Alhamdulillah... smga semua perjalanan selepas ni dipermudahkan... aminnnn..

cikpuanrosliana said...

cam xcaya plak miszheyla ni blh tulis benda yg agak serius kan..hehe...
anyway tahniah ye..dah bawak sorang lagi umat memeluk islam besar pahala tu...pasni ni nasi minyak menunggu la kan kan...hehehe...

Outbound di malang said...

salam kenal ...
Alhamdulillah semoga diberi kelancaran..
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya! terimakasih ...

anisalya said...

semoga dia kekal dlm islam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...