Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Monday, October 10, 2011

KEBAIKAN KURMA

Assalamualaikum dan salam sejahtera...apa kaba punn?????? hari ini kita akan bincang kan mem pasai kurma aduhaiii...


Serius dowh (aku tulis dowh pasal tetibe terasa nak jadi budak2 urban hari ni ) aku memang tak berapa berkenan ngan kurma, kalau time puasa tu memang jarang-jarang la aku telan kurma. bukan makna aku tak makan langsung.. cuma tak berapa menggemarinya... tapi kan kalo korang tak makan better r fikir 2 3 kali..pasalnye kebaikkan nye memang sangat mengancan.. info ni aku ambil dari Blog Golden ros

Nabi Muhammad SAW bersabda:
"Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".

"Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)".

Abu Abdillah a.s. bersabda:
"Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".

Abu Abdillah a.s. bersabda:
"Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan".

Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s. bersabda:
"Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati". 

Sabda Rasulullah s.a.w
"Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamilitu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

Kebaikan Kurma adalah amat baik sekali jika diamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi. 

 
Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan nabi Isa a.s. Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahaya malah ia merupakan makanan Rasullullah s.a.w. 

so banyak kan kebaikan die... preggy mom sila makan kurma okey

3 comments:

lurun namzar said...

mmg byk kelebihan dia.
saya yg ader lelah pn amalkn mkn kurma 7biji setiap pagi. :)

suhaina laui. said...

mmg suka mkn...bley bg tenaga ;)

Golden Rose said...

thanks promote blog sha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...