Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Friday, February 6, 2015

Jangan ambil ringan persediaan sebelum bersalin


aku cakap berdasarkan pengalaman.... nak2 anak first ye kawan2..
aku dulu orang nasihat suruh beli bedung moden tu untuk anak, tapi aku cakap tak pe...guna napkin pun boleh bedung
xnak dengar nasihat kauuuuu
sekali bila baby dah keluar aku xreti nak bedung
masa tu la baru perasaan menyesal tu timbul...
kat hospital tak de sapa yang tolong kau
bersusah senang la sendirian dalam hospital...
Nurse memang ada, tapi faham2 la hospital kerajaan..
bukan diorang boleh entertain kita sorang

untuk pad selepas bersalin pulak
aku beli jenama kotex je
sebab tak pandai la nak pakai yang bertali2 ni
mohon la pada ibu2 yang akan bersalin beli la pad memang khas untuk orang lepas bersalin
sebab aku pkai yang biasa seriussss sakit bila bergesel dengan tempat jahitan tu...........
menyesal ganda dua

pampers pulak aku bawak sikit ke kat hospital sebab aku rasa baby xkan oo ot or shishi dengan banyak
perghhhh berpeluh aku first time nak tukar pampers anak...
baby kan mula2 die oo ot kaler hitam kan...
mujur aku tak muntah ko tau..first time kan tukar pampers anak
nak cuci lagi...nak jage tali pusat lagi...risau tauuuuu
dulu masa kecik2 aku pun pernah tukar adik aku punye napkin...(dulu2 tak pakai pampers)
tapi dah lama lupe...adik aku pun dah besar panjang
nasib nurse datang tolong aku....

paling aku terpukul sekali bab menyusu T__T
aku memang dalam hati tak kan bagi susu tepung pada anak aku..
walau apa pun terjadi
lantak la 
dari anak aku lahir lagi aku dah susukan baby
masa tu aku pun tak sure baby kenyang ke tak
tapi asyik nangis
start dari baby lahir sampai esok pagi aku tak tido sebab baby asyik nak melekat...xkan lepas...
letak je ke bawah kompom nangis..
aku sampai stress sebab tak tahu nak buat ape...susu tak de ke...
tapi aku suakan jugak untuk die bf
sampai nipple crack la...sakit gile..
memang menangis tiap kali baby menyusu...
balik rumah pun macam tu, baby asyik nangis...
tapi aku tak kisah bangun banyak kali sebab aku tau perut baby ni kecik...susu ibu pulak senang hadam kan..sebab tu baby cepat lapar...
aku pegang ayat tu...
tapi aku macam pelik tak sampai  minit menangis lagi lapar
aku try la pam manual tengok susu tak keluar
pam pulak pam yang betul2 murah..kalau lebih tekan sakit gile
hampa...sebab tu ke anak aku asyik nangis je...
last2 mintak jugak encik suami beli susu tepung...
sedih sangat time tu..
aku tak tahu nak beli susu ape sebab aku memang xstudy langsung pasal susu formula baby
lepas tanya kawan2 aku decide beli S26 untuk baby
minum susu tepung baru anak aku tidur lena...orang bising pun tak dengar dah
memang lena betul la tido
aku try pam pun still susu tak keluar...
mak aku suruh bersihkan guna putik kapas takut saluran susu tu tersumbat...
aku pun buat..segala benda aku buat
adik aku belikan aku air coklat untuk tambah susu dngan makan ubat beli dari klinik...
sampai bengkak susu la sebab anak aku tak minum susu aku kan...
hari ke tiga baru la susu aku keluar
susu dah ade terus aku stop bagi anak aku FM...
jadi kesimpulannya ibu2 beli la pam susu ye...dan jangan lupa baca jugak pasal FM 
sebab kita tak tahu rezeki kita nanti macam mana kan...
takut susu tak keluar macam aku...

tu je kot untuk kali ni...nanti kalau aku ingat aku tambah lagi senarai....
ni berdasarkan pengalaman aku la... 

9 comments:

Kakzakie said...

Betul persediaan material dan mental sangat perlu terutama kepada ibu anak sulung. Sebaiknya ikut nasihat dan carilah ilmu berkaitan, jgn sampai tiba masanya menggelabah - menyesal dlm pada badan dahlah tak sihat.

cik mah said...

Setuju2..aaa..bby mmg bnyk poo poo masa br lahir...n pam mmg sngt penting lagi2 utk meransang susu kuar...cik mah pkai intimate je dulu..

Najib Ariyan said...

tak berapa pandai saya nak komen pasal ni tapi betul tu nasihat awal2 tu... kalau melalui pengalaman baru tu bagusnya belajar lah betul dari orang lain dan ikuti nasihatnya... kalau tak paham jangan terus reject tapi tanya kenapa kena buat itu dan ini...

salam jumaat

nur anis said...

pam susu tu memang penting sangat...

shaFazie said...

Sama pengalaman dgn azie,susu xada sampaikan nurse datang tolong picitkan,sedih tengok anak dah nangis2 nak susu.

After keluar hospital susu sikit je lepas itu kene masuk hosp balik terpaksa bagi anak susu fm gak .

Now azie dah bg susu azie dekat anak sekejap je..susu bdn dah xada.. sedih sgt

Salma Tayo said...

betul tu. memang tak boleh ambil ringan semua persediaan. ilmu pun perlu cukupkan macam ilmu tentang penyusuan tu. semoga berjaya teruskan bagi susu ibu sampai 2 tahun.

InaYusoff said...

kan...kan..

pam susu memang penting sangat..

penah blog kan pasal ni..

pemikiran kita same..nak susukan anak dengan susu badan tapi pengalaman kita takdeee....

Azizah Green Line said...

betul sgt..semua ni pon ada dlm pengalaman jijah..

ctfand said...

tak mengapa...kita belajar dari pengalaman... Tapi, penting juga diperingkat awal tu utk kita cedok ilmu dari kawan yg berpengalaman...kan.. Tak pe, lepas ni dah master dah..insyaAllah.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...