Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Thursday, August 6, 2015

Pengalaman Bersalin - 1 part je..xde part2 lain dah


aku ni memang ada masalah pelupe sikit 
so sebelum aku completely lupe pasal pengalaman aku ni better aku tulis dulu kat sini
tapi aku tulis yg biase2 je la ye...
tak boleh nak cerite penuh2....

7 hb 7 ~ start sakit perut, ada discaj sikit lendir + darah.. g klinik As-Salam cek bukaan baru 1 cm.. so doktor suruh balik dulu...
kalau pergi hospital pun kompem hospital suruh balik.Esok dtg klinik balik cek bukaan.

8hb 7 ~ masih sakit perut ..Pergi klinik cek bukaan masih 1cm T__T (bertabah time ni) terpaksa pakai pad sebab lendir + darah keluar

9hb 7 ~ sakit perut..kali ni tak boleh tahan..dari malam tak boleh tidur..bile tertido pun sampai termimpi2 sakitnye tu... pagi terus ajak encik suami g hospital

~ g hospital serdang , cek jalan masih 1 cm, doktor suruh balik..tapi doktor nak cek air ketuban dulu sebelum tu , sebab aku pernah di refer ke hospital sebab bacaan air ketuban kurang
~bile cek air ketuban aku kurang , doktor suruh admit terus hari tu jugak...

~ merasa la tahan sakit sambil tunggu katil kosong
~cek ctg , cek bukaan ...

dalam pukul 4 lbih kot baru dapat katil..

~ aku punye contraction kuat , doktor n nurse masing2 tanya ade minum air selusuh tak....
jawapan aku tak ade....tak ade and tak ade...

~ malam tu doktor bagitau kena induce pukul 6 pagi

10hb 7 ~ doktor panggil untuk induce 
(doktor lelaki kau...mude pulak tu...kalau aku banyak duit time tu kompem aku dah ke swasta)

~masa kena induce aku tak rasa sakit pun...padahal aku baca induce sakit ...rupanya tak ada ape pun ...rileks je iols...

rupanya aku salah faham...masa die masuk ubat memang tak sakit...tapi lepas tu contraction kuat gile...
sakit gile pinggang aku ni rase...

pukul 2 mak ngan laki iols datang... mase dorang tak ade tabah je aku sorang2 layan contraction...
nampak muke mak aku je terus air mata syawal ni jatuh...menitik2 ko..malu tapi air mate tetap keluar..
mak aku urut2 pinggang....
aku memang xtertanggung dah...
~ time ni dorang hantar makanan...tapi aku xmkn lagi sebab x bagi sudu...aku dah xlarat nak jalan cuci tangan...
menunggu sudu sampai sudah tak sampai 
sudahnye tengahari tu aku tak makan...

pukul 3 doktor panggil untuk cek bukaan dan induce kali ke dua
nasib baik perempuan...
doktor tu cek die kate baru 3 cm...die try buka lagi
ntah macam mane die buat teru sjadi 5 cm ..
terus nak tolak aku g labour room
dalam keadaan aku x sedia
aku ingat nak induce je...

tolak ke labour room terus masuk bilik
cek ctg bagai, lepas tu semua keluar tinggal aku sorang2 dalam bilik tu...
aku mintak nurse panggilkan Encik suami..
nasib baik boleh masuk....

sebab sakit sangat2 nurse bagi aku sedut gas, 
bile sedut tu memang mamai terus...
hilang sekejap rasa sakit
bila bangun sakit balik.
sedut balik...
tapi lama-lama gas tu pun dah x bagi kesan....

aku tak ingat pukul berape nurse cek baru 7 cm
tapi serius aku betul2 tak tahan, terus aku cakap doktor c-zer doktor
setepek kena marah ngan doktor
"awak boleh normal ni, rugiiiii" cuba normal dulu"

kejap2 aku jerit " doktor nak berak...nak berak
kejap2 aku cakap " doktor c-zer doktor
kejap2 aku tanye " dah bape cm????????

bila tiba masanya doktor cek dah 10 cm ..2 3 orang nurse masuk...
untuk pengetahuan korang aku pernah pergi antenatal class
dan aku ingat semua yang orang tu ajar macam mana nak buat ketika meneran


Teknik & Cara Meneran Semasa Bersalin 

1. Angkat kepala, dagu cecah dada.

2. Mata pandang perut.

3. Tangan pegang (bahagian kaki yang berhampiran buku lali).

4. Masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan ibu tersebut kurang tenaga dan tak kuat.

5. Masa teran tu jangan sesekali angkat punggung kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina.

6. Tarik nafas sedalam yang boleh dan teran macam nak buang air besar tanpa blow nafas uols. Teran sekuat yang terdaya selama yang boleh dan curi nafas. Then sambung teran, tiap kontraksi try 3 kali. Time kontraksi je push sebab time tu baby pun gerak sama so jangan buang masa...ada kontraksi terus push macam cara2 kat atas tadi, tak ada kontraksi relaks... 

7. Baca Bismillah, selawat.

tapi serius aku cakap,aku tak boleh ikut cara ni...
teran kalau tak keluar suare aku rasa x puas dan xkuat teran..

lama jugak aku cube teran , sampai nurse ugut aku cakap jantung baby dah lemah..
maybe sebab aku tak makan tengahari kot tenaga tu dah tak de sangat...

nurse suruh aku teran , masa teran tu aku rasa nurse toreh sikit..
lepas tu baru la anak solehah aku keluar..
tepat jam 8.15

betul cakap orang, sakit terus hilang tengok anak...

pada aku sakit contraction tu paling sakit...
dah keluar anak dah xde la sakitnye kan....
keluar terus nurse angkat tanye aku jantina anak...
lepas tu baringkan anak aku kat dada...
dalam 10 ke 15 minit dorang ambik mandikan...

dekat pukul 1 jugak la baru dorang tolak aku ke wad... 
phewwww...lap peluh handle anak sorang2 dalam wad...
biase bace teori je dalam blog orang
bile dah ade depan mate serius xpandai...
mujur nurse hospital serdang tolong sikit2...















8 comments:

Mila Hilas said...

suka btl baca pengalaman org bersalin...sy pn lagi sebulan lbih akan lalui utk kali ke dua..perasaan masih tkt2 hehe

Allene typicalmommy said...

alhamdulillah... selamat dah

cik mah said...

Comelnyer..tahniah..hehe...dpt juga normal kan..syukur..

pipie azati aziz said...

cerita kite lebih kurang same . hihi tapi kite czer akhirnye sbb jalan smpai 5cm jek .

Mardiah Diana said...

Salam singgah petang di sini...Alhamdulillah....comelnya dia....hihi

NaZiRaH @ Ezyra said...

alhamdulillah, selamat semua, pengalaman kita lebih kurang sama ja, bab sedut gas tu paling lucu, sebab nurse sampai tegur saya sedut banyak sangat, dah sakit sedut jala..hihi

aizamia3 said...

Indah kan kenangan tu.. tapi nak berhadapan dengannya.. kecut perut rasanya..

Hafiza AizZawa said...

2 kali induce.. syukur semuanya selamat..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...