Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Tuesday, October 27, 2015

Please support orang yang tengah berpantang...



semalam nampak kat page beautiful nara pasal ni...
sedih... mommy semua jangan tertekan kalau xde susu badan...
xde susu beli la susu fm...kalau memang dah niat nak susukan anak dengan susu badan cari kaunselor laktasi... dan mommy yang lain jangan la menghentam pada ibu2 yang bagi susu fm ni... semua orang ada alasan die sendiri...semua ibu nak yang terbaik untuk anak ...

dah la tak nak cerita pasal ni lagi...
tapi serius cakap waktu berpantang adalah waktu yang paling stress...
badan kite penat....pelawat datang tak kira waktu
maaf , jangan salah faham... bukan la aku menyampah kalau orang datang melawat... cuma time pantang tu badan kite penat... 
nak menyusukan anak orang ada kat depan....i is malu ok...
kebetulan pulak time pantang tu time raya.... memang orang tak henti2 datang...
time pantang pulak emosi tak stabil..asyik nak menyentap...


kite minum air banyak kena tegur
"ehhh jangan minum air banyak sangat..segelas je sehari...dalam pantang ni kite kena jaga bla..bla...bla..."
makan buah oren (sebab sembelit) "budak ni makan buah ni pulak...eeee budak skang tak tkut langsung"
"susukan baby tu selang2 la...kejap kanan kejap kiri..kanan makanan kiri air..."
"ajar la anak tu minum susu tepung, nnti kerja payah"
"bagi la budak ni nestum...lapar budak ni asyik menangis aje...bagi susu badan aje tak cukup..
dan komen2 sebegini akan go on and on and on and on tapi tak semua ye....

serius rasa stress.. kadang2 orang tanye apa2 pun boleh buat stress...dah kenape dengan aku ni??? mungkin time pantang emosi tak berape stabil lagi kot..tu yang buat asyik rasa stress...

tapi tak semua la macam tu..ada jugak yang datang bagi support...share pengalaman masing2..yang ni seronok kite dengar...bagi petua.. ajar macam mane nak handle baby... kalau baby menangis nak buat macam mane...ajar macam mane nak jage tali pusat baby...ajar cara susukan baby dengan betul..serius membantu sangat2 pada first time mommy macam aku ni...

ada jugak pelawat yang kalau nampak kite buat salah time handle baby tapi takut nak bagi nasihat secara direct..diorang akan tegur secara berlapik..contoh macam ...
cuba kau buat macam ni...takut baby tak selesa kalau macam tu..

akhir kata dari saya....orang berpantang ni kite kena banyak support die.. emosi time berpantang adalah paling tak stabil.... 
ni pendapat aku la ok....





5 comments:

Amanda Suria said...

orng berpantang atau dalam pantang bersalin ni memang emosi tak kuat..bila eosi x kuat...unsur2 mistik pun memainkan peranan..tak mustahil kan...jauhkanlah dari kita yang hadapi...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

masa pantang la emosi kena jaga... kalau tak tu yg jadi macam-macam masalah tu

ruzz ezanie said...

hai.

ha, samalah dengan saya ni. masa raya tahun lepas dalam pantang jugak. stress sebab tempe masak kicap tak boleh makan di pagi raya. haha

orang dalam pantang memang sensitip 200%! jangan sesekali ditekan-tekan. apa-apa jadi nanti, kesian dia.

Pengobatan Jerawat said...

hemm izin menyimak gan :)

InaYusoff said...

aah..
betul..masa berpantang..emosi tu tak leh nak cakap..
nampak pinggan mangkuk berlonggok dalam sinki pon boleh marah2 tak tentu hala.....
baju anak adik terlupe nak basoh pon, boleh emosi lebeh..

belum tambah lagi benda2 lain...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...