so aku jalan2 la kat taman google untuk mencari resepinya...
taraaaaa
Bahan-bahan ( 40-45biji )
- 2kg Beras Pulut
- 1-2biji Abu-chang
- Secukup Air
- Daun pisang
- Air Gula Melaka
- Kelapa Parut
Cara-cara
- Cuci Beras Pulut, Lalu rendamkan bersama abu-chang selama 6jam.
- Sesudah 6jam, toskan.
- Bersihkan Daun Pisang, potong saiz kecil, panaskan diatas api supaya daunnya lembut.
- Lipatkan daun seperti bentuk segi-tiga
- Kemudian masukkan pulut, padatkan, lalu bungkus ketat hingga menjadi bentuk segi -tiga.
- Ulangi hingga mendapat 2-3biji, ikat dgn tali rafia supaya bila merebuskannya, pulut tak terkeluar.
- Bila dah habis membungkus. Masukkan kedlm periuk besar, tuangkan air hingga menutupi kuih. Rebuslah selama 4jam.
- Bila dah masak, keluarkan dari periuk dan biarkan ianya sejuk.
- Balutkan kuih lopes dgn kelapa parut, sajikan bersama air gula melaka.
Pada aku kuih ni sangat menarik coz die potong c guna pisau tapi guna benang
see.... nampak x benang 2... bila dah potong2 gaul ngan kelapa
Nampak menyelerakan ..nyum2..erkkkkk ..pas 2 cicah dengan air gula melaka...
2 comments:
uit..abu-chang e2 pe?abu mayat ker??(ahaks lwk bodoh n tokleh bla)
aiyark...x pasti la pe 2... t aku google..lalalalala~
Post a Comment