Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Monday, June 15, 2015

RESEPI MAKANAN BAYI 1 TAHUN KE ATAS


RESEPI BIHUN SUP:
1. bihun macam biasa la celur sampai lembut..ketepikan
2. tumis seulas bawang putih, seulas bawang merah & sepotong halia dgn olive oil sampai naik bau, tak perlu sampai bawang hitam
3. masukkan stok ayam (air rebusan ayam)- kalau takde guna air biasa pon boleh tapi tak brp umphhh la, sup bunjut & ayam biar sampai mendidih (sup bunjut tu i masukkan dalam 10min je lepas tu angkat balik sbb boleh pakai utk masak lain kali- kedekut sikit sbb makanan budak ni bkn byk sgt pon hahaha)
4. masukkan lada hitam sikit & garam kalau anak korang dah makan garam
5. letak daun sup, daun bawang & bawang goreng...tuang atas bihun & siap!

RESEPI MEE SUAH GORENG:
1. cuci je mee suah dgn air paip sekejap...jgn terlalu lembut, kang hancur masa nk goreng
2. tumis bawang putih & bawah merah dgn olive oil...masukkan air sampai keluar minyak
3. masukkan tomato puree (blend je 2-3 biji tomato sampai hancur) & sedikit puri kurma (kurma rebus sampai lembut lepas tu lenyekkan je)
4. letak mee suah & goreng sampai masak...masuk la apa2 sayur yg korang suka...perasakan dgn garam kalau dh makan garam..

RESEPI CHICKEN CORDON BLEU
*resepi mashed potato with dates gravy tu i dah pernah share...click je label solid food, cari dalam tu..carrot & sweet corn tu pulak i rebus je lepas tu gaulkan dgn extra virgin oil & parsley
1. ambil bahagian isi ayam, ketuk2 bagi nipis sikit...gaulkan dgn garam(kalau dh makan yer) & kunyit, perap dlm 10 minit.
2. letakkan cheese (i guna cheddar & mozzarella) kat tengah2 isi ayam tadi & gulungkan.
3. salut ayam dgn telur, lepas tu baru salut dgn bread crumbs (cara buat bread crumbs: bakar roti sampai keras lepas tu blend halus)
4. deep fry ayam tadi sampai masak.

RESEPI HASH BROWN
1. rebus kentang jangan terlalu masak, biarkan ada keras2 sikit, lepas tu baru potong dadu.
2. kentang yg dah dipotong tadi gaulkan dgn minyak sayur, cheddar cheese & bread crumbs sampai rata.
3. bentukkan & bekukan dlm freezer
4. lepas tu baru deep fry..kalau taknak pakai minyak, bakar/grill pan pon boleh...sangat rapuh, jgn goreng terlalu lama

RESEPI NASI AYAM
Ayam:
1. blend bawang putih, bawang merah & halia...gaulkan ayam dgn hasil blend tadi selama 5 min.
2. rebus ayam sampai separuh masak, jgn masak sgt yer!
3. ayam yg direbus tadi perapkan dgn madu..blh letak garam sikit kalau anak dh mkn garam
4. bakar/deep fry sampai masak. (lebihan air rebusan ayam jgn buang!)
*kalau nak buat ayam steam, ayam goreng, atau apa2 je la jenis ayam pon boleh..ikut tekak anak kita

Nasi Ayam:
1. tumis bawang putih, bawang merah & halia (blend)...tumis sekali dgn bunga lawang & kulit kayu manis, minyak jgn banyak...tumis pakai planta/butter
2. masukkan air rebusan ayam tadi & beras (i suka pakai beras basmati kalau buat nasi ayam)
3. tanak sampai nasi masak

Sup:
1. lebihan air rebusan ayam tadi letakkan black pepper, garam (kalau dah intro kat baby), calery, daun sup & daun bawang...masak sampai mendidih

RESEPI POTATO PAN CAKES
*yg nampak mcm minyak2 dlm pic tu bkn minyak tau, madu sebenarnya..hihi
1. rebus kentang sampai empuk...toskan & lenyek hancur
2. campur kentang dgn fresh milk & telur
3. masak dalam pan. boleh makan dgn buah & madu

RESEPI PASTA GORENG
1. rebus pasta sampai masak..masa rebus tu masukkn sikit minyak sayur supaya pasta berkilat & tak melekat
2. tumis bawang putih & bawang merah sampai naik bau.
3. masukkan ayam, carrot & celery, goreng sampai masak 
4. masukkan pasta & perasakan dgn garam kalau anak dh mkn garam. dah siap boleh hiaskan dgn daun sup & bawang goreng

RESEPI TELUR BUNGKUS
1. tumis bawang putih & bawang merah (yg dah blend)
2. masukkan tomato puree & sedikit celery puree
3. masukkan ayam/daging, kacau sampai masak
4. masukkan carrot & kacang peas. perasakan dgn garam kalau dh intro kat baby. tutup pi & ketepikan
5. pukul telur sampai kembang & masak atas pan mcm nk buat telur dadar tu. 
5. letakkan isi ayam yg dimasak tadi atas telur dadar & bungkus/gulung.

RESEPI BUTTER COOKIES
1. butter mesti pada suhu bilik. pukul butter sampai kembang. kali ni i pakai buttercup, bkn unsalted butter. saje bagi rasa masin sikit
2. masukkan sebiji kuning telur dalam butter tadi...kalau buttercup tu, biasanya i potong dua, ambil half je..utk resepi ni i campurkan sikit dgn hirisan kurma & kismis
3. ayak tepung gandun, campur dlm adunan butter sampai jadi doh...agak2 je la yer asalkan dah boleh bentukkan kuih
4. tekap doh, sapu dgn kuning telur atas hasil tekapan kita & bakar dlm oven 120'c selama 15-20min atau sampai masak

RESEPI MUSHROOM SOUP
1. tumis bawang putih dgn olive oil sampai naik bau...masukkan air rebusan ayam sampai mendidih.
2. masukkan bancuhan tepung gandum & fresh milk dlm air rebusan tadi.
3. masukkan cendawan butang yg dipotong kecil, sedikit black pepper, cheddar cheese, mozzarella cheese, basil & oregano
4. kacau sampai pekat & nampak creamy. 

RESEPI PUMPKIN WITH POTATO SOUP
1. rebus pumpkin & potato sampai empuk, toskan & lenyek/blend sampai hancur
2. dlm kuali lain tumis bawang putih dgn unsalted butter
3. masukkan ai rebusan ayam, biarkan mendidih
4. letak pumpkin & potato lenyek tadi. letak fresh milk, cheddar cheese, parsley & basil
5. kacau sampai pekat.

4 comments:

Cik Jelita said...

nice sharing

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Boleh cuba ni untuk anak saya. Terima kasih perkongsian ini.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Dkna Abza said...

nak cuba untuk mikhail.. dia pun dah tumbuh gigi, dah boleh bagi makan makanan pejal .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...