![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIfFo2mdu6mmBkpq4cz15oIMi-0nzWEs_h3lNnTJ1UD4fyHmOpYw9iSOPu4gm7UFN8Je1qIzner2W73yII8gaCFoBFneA9L1ibNO8q8ExFgvoVpFAlPEWhqdgvs5jPdj9SacHx3G66nRA/s1600/assalamualaikum21.png)
(Hidangan untuk 2 orang)
Bahan-Bahan
- 60 g (¼ cawan) dada ayam, dimasak, dibuang tulang dan kulit.
- 90 g (1 biji) ubi kentang, dikupas dan dipotong dadu
- 20 g (2 sudu makan) lobak merah, dipotong dadu
- 30 g (2 sudu makan) jagung manis
- 125 ml (½ cawan) stok ayam
- 30 ml (2 sudu makan) susu ibu
- 10 g (1 sudu makan) bawang besar, dicincang
Cara memasak
- Rebus bawang besar dengan stok ayam di dalam periuk.
- Masukkan ubi kentang. Tutup dan renehkan selama 15 minit sahingga ubi kentang menjadi lembut.
- Masukkan jagung dan masak lagi selama 2-3 minit.
- Akhirnya masukkan ayam dan rebus sehingga masak.
- Kisar campuran sehingga menjadi kasar.
- Masukkan susu ibu dan hidang.
Cadangan
- Anda boleh melenyek dengan belakang sudu semasa memberi anak anda makan.
- Hidang bersama nasi lembik.
Selamat mencuba!
pstt* resepi ni semua saya telah savekan lameee dulu..so tak dapat nak bagi kredit dekat orang yang postkan pasal ni..saya tak ingat ambil di blog..majalah..website..fb..ntah la...mintak halal
bleh copy resipi nie.. nnt baby dah 6 bln boley la Fiza try..
ReplyDeleteOh itu rupanya resepi makanan bayi, nampak sedap jugak makanan bayi buatan sendiri ni ye :-)
ReplyDelete