![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIfFo2mdu6mmBkpq4cz15oIMi-0nzWEs_h3lNnTJ1UD4fyHmOpYw9iSOPu4gm7UFN8Je1qIzner2W73yII8gaCFoBFneA9L1ibNO8q8ExFgvoVpFAlPEWhqdgvs5jPdj9SacHx3G66nRA/s1600/assalamualaikum21.png)
IKAN BILIS LEMAK LADA HITAM
Bahannya:
50 gm ikan bilis
3 cawan air
1 cawan santan pekat
10 gm kunyit – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
1 sudu kecil lada hitam – di tumbuk
Garam secukup rasa
Caranya:
1. Didihkan santan bersama air dan bahan tumbuk di atas api
perlahan.
2. Masukkan ikan bilis dan garam. Gaul sekata.
IKAN BILIS BERKUNYIT
Bahannya:
50 gm ikan bilis
20 gm ibu kunyit
2 sudu kecil lada hitam
Pucuk pegaga atau daun selom secukupnya.
Caranya:
1. Tumbuk kasar ikan bilis bersama ibu kunyit dan lada
hitam.
2. Siap untuk dimakan bersama ulam ulaman.
IKAN BILIS DAUN KARI
Bahannya:
50 gm ikan bilis – di goreng
1 genggam daun kari
2 ulas bawang merah – di hiris
2 ulas bawang putih – di hiris
Minyak masak.
Caranya
1. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah dan putih
hingga naik bau.
2. Masukkan daun kari dan ikan bilis. Goreng seketika dan
angkat.
Assalamualaikum awak. masa sheila pantang, mak mertua selalu masakan ikan bilis goreng dengan bawang merah. just campur kicap. hahaha sedap ~~~
ReplyDelete