Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Thursday, February 11, 2016

Keperluan Berpantang - Jamu Manjakani


Untuk Set Berpantang anak pertama aku beli set berpantang anugerah
pengalaman aku guna set berpantang ni adalah tidak memberangsangkan
hampir kebanyakkan produk die tak habis aku guna..

sebab berpantang dekat kampung kan... makanya mak ngan abah aku banyak guna produk2 semulajadi
mandi pun mandi daun2 kayu mak aku cari...
serius aku cakap walaupun benda2 semulajadi ni renyah sikit kita nak guna nak pakai
tapi hasil die lagiiiii dasyat pada produk2 yang ada di pasaran..
lagipun sekarang ni produk2 yang ade kelulusan KKM pun ade yang beracun...
orang dah guna lama tiba2 KKM announce ade racun berjadual pulak.. tu yang risau ..better guna yang ori kan..

lepas tu teringat pulak masa berpantang mak aku beli manjakani
tapiiiii manjakani yangbeli dekat kedai2 cina or india manjakani colour coklat...
means Gred B...

Manjakani untuk buat keringkan luka epi kite
mak aku asah belakang pasu aku ambik air die sapu2 dekat luka epi...
dah kering baru pakai spentot...
Luka cepat elok...xde lah rasa pedih2...tapi still aku jage2 ..jalan kepit2 lagi 
bab minum manjakani pulak serius aku cakap, aku tak amalkan masa aku berpantang
sebab aku takut anak aku panas ke ape..
sebab aku breastfeed...

tapiiiii aku amalkan masa selepas berpantang...
apa yang aku buat dengan manjakani ni
buah dia ambik 2 bijik rebus dengan segelas air
rebus sampai air tinggal suku gelas dan minum
baik untuk dalaman perempuan....
pahitnye tuhan aje tauuuu....tapi sebab tau khasiat die aku gagahkan jugak minummmmm
aku tak nak story lebih2 pasal hubungan suami isteri ye..korang boleh google baca sendiri khasiat manjakani ni

untuk cuci pulak aku rebus 2 3 biji 
cuci miss v kita
baik untuk keputihan dan untuk ketat2 (alahai malu nk cerita) paham2 aje la ye...

sebab dah tau khasiat die untuk berpantang kali ni manjakani ni memang dah ade dalam list aku
tapi kali ni aku beli yang Gred A punye...

ni buah manjakani ye kalau korang tak tau

Beza Manjakani Gred A, die lebih bergetah..buah die colour kehijau-hijauan ...sedikit mahal berbanding yang biasa..yela sebab kualiti kan.. 

die punye ketangkasan bekerja pun lebih umphhh dari yang tak di gred...
Manjakani Gred A dari Syria orang kate manjakani yang terbaik...
aku terpaksa mengaku la bab yang tu sebab dah pernah beli manjakani yang coklat tu, murahh tapi buah xde kualiti sangat....

untuk berpantang kali ni aku dah beli siap2 buah manjakani dengan serbuk manjakani
kebetulan kawan Kak long aku memang meniaga jamu manjakani ni...
aku beli dengan die aje la...
beli buah yang belum proses sikit
beli yang serbuk sikit...

Kakak ni buat sendiri serbuknye...
memang 100% pure manjakani Gred A..xde campuran...home made uolsss
so dah beli dengan die
setel bab manjakani 
lepas ni dah xpayah mak aku gosok2 belakang pasu dah...sebab aku dah beli yang serbuk
campur air setel....
untuk pantang ni nak try la mkn buah die...akak tu pesan cuci bersih2 buah tu masak sekali dengan nasi..gentel2 kecik2 telan...
serbuk tu pulak kalau nak kasi ketat balik lepas bersalin ...ambik air sikit cmpur serbuk gentel2 insert dalam miss v..kalau takut insert memadai lah kalau makan kapsulnye sajorkkkk...khasiat die same....
tapi kalau dalam pantang baby pulak jaundice jangan minum or makan dulu jamu manjakani ni...memadai lah kalau rebus buah buah cuci miss v or sapu serbuk manjakani dekat tempat luka bagi cepat baik..

lagi satu masa berpantang jugak mak aku rebus asam keping untuk cuci miss v kita tiap kali lepas wee wee masa dalam pantang... tujuan die untuk cepat kering luka jugak....

kannn dah cakap guna bahan semulajadi aje semua time pantang...rugi iols habis ratus2 beli set berpantang....last2 tak guna...
bertungku pun guna yang batu sungai punye...sebab tungku dalam set berpantang yang aku beli tu cepat sejuk...xsampai 5 minit dah sejuk...mak aku jugak kena kukus balik....sian mak aku....guna batu sungai ni sejam lebih pun masih rasa suam2 batu die...

korang pulak makan jamu ape untuk berpantang???

psttt** harap adik baby ni boleh bersalin normal jugak macam dulu...ngeri baca pengalaman mommy bersalin c-zer.... arghhh tak sanggup ...walaupun masa anak first aku menjerit2 mintak doctor c-zer masa dalam labour room sbb xtahan sakit bersalin...



Thursday, February 4, 2016

Keperluan Berpantang - Pad pilihan


Masa aku mengandungkan Sophea aku selalu baca review mommy2 kebanyakkan nya bagi tahu tak payah beli pun maternity pad...pakai yang biasa aje
so memang aku beli kotex overnight aje untuk pakai lepas bersalin..sebab memang setia dengan jenama ni okeh...

tapiiiii i tell you lepas bersalin kte punye private part kan berjahit..
seriusly aku rasa sakit pakai pad biase.. nak2 bila bergesel2...
memang serius menyesal tak beli maternity pad okey...
ke ade pad biase yang lembut2 gitu???
tapi jename ape ye???
sebab aku memang dari sekolah kot pakai kotex

so kali ni, bace review orang pulak pasal ni....

kat bawah ni aku letakkan pilihan2 mommy2 blogger untuk maternity pad ni..
untuk rujukan aku ...kalau benda ni boleh bantu korang aku rasa berbesar hati la..





haishhh....dari review2 banyak yang suggest intimate... korang pakai yang mane??Share2 la... 

2nd Pregnancy - 20 Weeks Ujian MGTT Az-Zahrah


Tahun lepas2 pun aku buat MGTT dekat Az-zahrah 
tahun ni pun bertabah buat dekat Az-zahrah sebab malas nak g klinik Dengkil
walaupun tauuu Az-zahrah air gula die xde perasa...
bertabah la dik non...

Malam tu start pukul 10 aku dah puasa
tapiii pukul 11.30 macam tu aku muntah...
abis laaaaa...esok nak g minum air gula ni...
kalau ikut prosedur KKIA puasa start pukul 10.
tapi bile tengok balik buku merah lama..lega mak, klau dkt az-zahrah puasa start pukul 12...
so aku buat milo makan biskut ngan roti...topup balik mana yang keluar tadi...

Esok pagi2 lagi terus pecut ke Az-zahrah
Ambik darah sebelum makan.. minum air gula balik rumah...
time minum air gula xde la seksa mana, lepas minum tu yang jadi pening sangat....
kembang tekak2 ni, aku terus kumur2 mulut guna air mineral
sampai rumah nampak anak aku duk main bola kat luar rumah pengasuh dengan anak2 pengasuh...
nampak aku terus berlari2..aishhhhh sebab aku pening lalat maka ayahnye la yang layan anak die main...aku baring dalam bilik ..tido
ngam2 dekat 2 jam terus siap2 balik nak g klinik...hantar balik anak bertuah g rumah pengasuh die terus ke Az-zahrah...

Kali ni prosedur Az-zahrah berbeza sikit dengan yang dulu..dulu hari yang sama dapat result...kali ni esoknye baru boleh ambik result....
Alhamdulillah kali ni iols secara rasmi bebas GDM...
yahooooo xpayah buat BSP dah...

tapiiii bila tunjuk result tu dekat nurse KK , boleh pulak doktor kate sebab aku ade sejarah GDM maka kali ni aku kena buat MGTT 2 kali... kali kedua buat bila 28Weeks...
aduiiii nangis mak......
baru nak hoyehhhh hoyehhh

owh lupe nak bagitau harga buat MGTT dkt Az- Zahrah RM 55.00 tahun lepas2 RM30.00 jek...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...