Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Thursday, November 19, 2015

Officially wean off Sophea T_T


Aku sebenarnye mengharapkan untuk menyusukan Sophea sehingga umur dia 2 tahun...
Tapi apakan daya bekalannye tak cukup...
mungkin salah satunye sebab aku dah tak mengepam ...
sebab Sophea tak kan minum susu dari botol kalau dengan aku..baik ebm mahupun fm..
nehi..nehi ..nehi....die akan refuse habis-habisan...
so setiap kali aku pam susu tu akan dibuang kalau simpan pun die xminum...aku rasa sayang gile..

masuk umur dia setahun 3 bulan lagi la... malam2 tu sampai mengamuk2 lapar...
aku bagi air masak terus minum macam orang dahaga gile....
start dari situ aku dah agak mesti bekalan dah xde sangat dah ni
aku rasa miss B pun kosong..
kalau cuti lagiiiiii la...sebab dari pagi df die..malam tu aku rasa kosong gile2
Esoknye terus cari susu FM...
kat rumah pengasuh dia memang minum ducth baby..so memang aku cari dutch baby la..
tapi husband aku ambik perisa coklat...

beli botol baru...siap ada pemegang
sampai rumah terus aku cuci2 botol rendam dengan air panas...
bancuh susu
Alhamdulillah aku hulur je terus die minum
mungkin die excited sebab botol baru kot...
lega sangat2

tapi sekejap je...tak sampai 2 oz pun minumnye...
terus letak tepi nak bf..
xpe lah slow2..
malamnye die bangun aku try bagi susu botol..die refuse nangis2
pas tu bile df pun die senyap kejp je lepas tu mengamuk..aku sumbat susu botol lagi ..terus hisap tanpa kompromi..lapar letewwww...

serius mula2 nak wean off tu sophea menangis aku pun rasa nak menangis...
tapi sehari jela drama berlangsung...xde masalah langsung keesokan harinye...yang mana Sophea boleh terime susu botol
Alhamdulillah proses die xde lah susah mane...mungkin sebab susu aku pun kurang...
anak aku lapar dan tak ade pilihan lain selain minum susu botol...
T_T
sekarang baru aku faham kenape orang selalu cakap proses wean off perlukan kerjasama antara ibu dan anak....
perlu kekuatan mental kedua2 pihak....


maaf ye entry ni tak ada tips2 berguna untuk korang ambik...
ni cuma entry menceritakan pengalaman aku...
aku pernah guna limau nipis sapu2 dkt tuttttt...
tapi anakk aku suka benda masam2 agaknye...so xjadi
pernah sapu garam jugak....
tapi sekejap je xnak...lepas tu mintak balik sambil menangis...
korang pulak buat macam mane dalam proses wean off tu??
share2 la sikit...

Petua segarkan sayur layu


Alkisahnye kite sebagai suri rumah ni kalau pergi pasar tu kompem capai 2 3 jenis sayur
tapi sebab Encik suami tak makan sangat sayur2 ni jadikan jarang la aku masak sayur...
kadang2 sampai layu di tasik madu je sayur2 tu...last2 buang, sbb nak masak pun dah layu sangat...
baru2 ni tengok 391 reality show Korea tak ingat tajuk ape
dia bagi petua nak segarkan sayur

gambar ihsan google

cara dia
petua air suam
rendam sayur layu tu dalam air suam dan nanti sayur akan segar semula....
aku dah try serius segar balik....
bawang besar
lagi satu petua simpan sayur bersama bawang besar
insyaallah sayur lambat layu
yang ni belum cuba lagi...

kalau korang2 try dan berjaya nanti bagitau la...hehe
korang pulak ade tak ape2 petua...kalau ade boleh share2....


Wednesday, November 18, 2015

Amiiiiii.......amiiiii...


sejak dalam perut lagi aku nak anak aku panggil aku Ibu...
ntah sebab aku rase panggilan ibu tu mcm lembut sgt....
mcm mak2 solehah gitu...

Sophea pun dah boleh sebut kalau aku ajar die....
tapi bukan ibu.... abu la yang keluar dari mulut die tu
puas aku sebut iiiiibuuuu
aaabuuu jugak yg keluar...xpe slow2 anak...

tapi lately ni aku perasan..die panggil aku amiiii...
nak ajak g dapur..tarik tgn aku sambil sebut amiii
nak mandi pangil amiiii
menangis pandang aku panggil amiiiiii
kena marah ngan ayah terus jerit amiiii sambil berlari dkt aku....

Encik suami aku ckp die sebut umi kot...
sbt pengasuh dulu2 bahasekan diri die umi....
aku pun oklah gitu Phea panggil ibu mummy la....
Encik suami aku terus cakap muke mcm kite stok2 kampung xyah ngade la nak berdaddy mummy bagai...
panggil umi ngan ayah aje....

hoiiih baru nak bajet2 urban sikit laki aku dah potong...sabo aje la...


anak ayah ni.....walaupun selalu kena marah dgn ayah tapi tetap cari ayah....


Thursday, November 5, 2015

dah tak ade hati berFB


ntah kenape semenjak 2 3 menjak ni...
aku bukak fb type2 status lepas tu delete
type delete
type delete
macam xsyiok nak share ape2 dekat fb...
ntah la..kdg2 friends dalam fb ni aku xfaham..ade yang sensitif
ade yang menyentap..
nak upload gambar anak salah cakap macam ko sorang ade anak.....
bagitau betape happynye mak2 ni bila anak dah pndai buat itu ini kate riak...
upload gambar makanan salah
share status pun jadi masalah pada kauuu...

status ade bi sikit2 pun mengate....
tak faham la aku..

tapi tu la kadang2 aku pun menyampah jugak dengan status2 friend kat fb aku
agaknye manusia memang gini kot...
kadang2 kite mengate orang tapi dalam tak sedar kite sendiri pun perangai lebih kurang...
haishhh
dah pukul 1..mate dah ngantukkk
time rehat ni kite tidur dulu la


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...