Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Friday, August 28, 2015

Cara potong kuku untuk sunnah



aku tau pasal ni..tapi tiap kali potong kuku aku terlupe
jadi aku up kan dalam blog, supaya korang dan aku jugak sentiasa ingat urutan ni

Sunnah hari jumaat




Thursday, August 27, 2015

Kuruskan i~




nanti dah besar dah boleh cakap boleh share dengan ibu petua ape yang Phea guna untuk kurus ye...
dulu kecik2 gumuks...geram rase nk gigit
skang dah kurang lemak...
tapi still berat jugak lagi...
masih BF + formula
Alhamdulillah, harap2 boleh sampai 2 tahun bf
walaupun skang susu macam dah kurang..tapi still bagi sampai melecet2 la ...
time melecet rasa macam nak wean off
tapi bila dah ok rasa sayang pulak nak wean off...

harap membesar jadi anak solehah ye....
hari ni tengok account nuffnang...waaaaaa banyaknye iklan on going
terima kasih nuffnang..
terima kasih blogger lain yang selalu singgah sini...



Wednesday, August 26, 2015

Gulai Tempoyak Ayam + tebu telur


Sebenarnye orang pahang tak panggil gulai tempoyak...kitorang panggil gulai masam
pernah makan tak gulai masam ayam + tebu telur
perghhhhhhh.......
kalau mak aku yang masak memang terangkat la
serius cakap tak de lagi yang dapat masak sebijik mcm mak aku..
pada tekak aku la...
tengok gambar teringat2 kau...

kenal tak tebu telur tu macam mana????

ni la tebu telur
gambar gugel


pokok die mcam pokok tebu...
tapi kurus sikit
tebu die tak boleh makan
telur die boleh makan...
eh faham tak maksud aku ni...???

Didi & friends vs Upin ipin vs Kid TV vs Little baby bum



Didi & friends vs Upin ipin vs Kid TV vs Little baby bum
Segala mak nenek aku download dari youtube save dalam pendrive bagi Anak solehah aku ni tengok
tapi faham2 la kalau download youtube...
tak banyak lagu...kena beli cd kot baru puas hati..

tiap kali aku nak masak or nak mandi 
aku akan pasang lagu2 ni, bagi dia duduk setempat...
tapi cuma berkesan untuk 5 minit aje ye...

upin ipin dulu tak layan sebab xde lagu2
tapi lately ni cerite pun dia layan
sebab hari-hari pasang, sampai ibu die dah boleh hafal lagu -lagu die..

kalau die demam tu , time merengek memang aku pasang lagu2 dari little baby bum..memang senyap die tengok..time tu nak sumbat ubat pun senang...
nak letak kain basah atas kepale pun senang..merengek kadang2 je..sebab mate lebih ke tv

so mommies boleh try download lagu2 ni
kot la boleh duduk diam 
sekejap pun jadilah




Tuesday, August 25, 2015

Petua Anak Selsema


Rasanya kalau dah nama anak kecik tu , memang tak dapat lari la dari selsema ni..
biasa tiap kali selsema aku akan cuba avoid bagi ubat selsema
pasal aku ingat somebody pernah pesan
anak bawah umur 2 tahun kalau boleh elakkan bagi ubat selsema..
tapi kadang2 tu terpaksa bagi jugak

setakat ni kalau Phea selsema aku try petua ni

tadaaaa....tengok tangan sape sibuk melenyek bawang putih tu...


Minyak Bawang Putih
  • Bakar 2-3 ulas bawang putih (tak payah buang kulit)
  • Letak atas api 3-4 minit
  • Kemudian, lenyekkan bawang tadi
  • Letak minyak (boleh guna apa jua jenis)
  • Dan gaul rata

Lepas tu sapulah pada dada, belakang dan tapak kaki. lepas sapu tapak kaki tu aku pakaikan stokin

Monday, August 24, 2015

Buah Epal feberet kite

howdy bloggers....
lame tak up cerite pasal anak..pasal diri sendiri..pasal family
walaupun orang singgah baca tajuk pun syukur sangat..
pasal iklan nuffnang masih on going...thihihi
lately dah 2 3 kali Sophea kena sembelit..
nak kata kurang minum air..tiap2 hari minum
tapi kat rumah BS tu aku tak tau la sekerap mane die minum
walaupun tak teruk sangat tapi, merah2 jugak la muke die meneran tu....
ada sekali tu pukul 3 pagi die bangun teran berak sambil nangis...
lepas tu skang cuba banyakkan bagi die makan buah..
buah pisang
buah epal 
buah betik
korang buat ape kalau anak sembelit???

bagi makan buah epal ..
sebiji terus okey...
die gigit2 lepas tu campak bawah meja.. T__T 

owh tajuk macam tak de kena mengena..tapi xnak letak tajuk sembelit..in case korang bace time korang tengah makan kang hilang selera pulak kan...


jem adalah time paling bahagia budak ni



ni kejadiannye masa hari raya hari tu..
time ni dari K.Lipis nak ke Bangi
Jalan jem macam ape
tapi jem sekejap aje la..nasib baik

time2 jem macam ni ramai la akak2 abang2 dari kereta sebelah dok agah2 anak solehah aku ni
macam biase la..kalau pakwe yang agah kemain menjerit lagi anak aku ni
bahagia sangat dia duduk dalam kereta..
nasib baik jem sekejap aje
kalau tak anak solehah aku ni kejap nak duduk depan kejap nak duduk belakang tengok kereta orang T__T
bertabah jela mak kau ni

Friday, August 21, 2015

Tahun ke dua sophea beraye


Raya tahun ni sepatutnye tema biru..tapi encik suami berkenan dengan baju kurta purple...
terpaksa la iols ikutkan tema purple...
Tahun ni tahun kedua Sophea beraya..tapi baru kali ni ada baju raya..tahun lepas xbeli pun
yela..dalam pantang lagi kan...tak kuasa nak beli


baju raya budak kecik memang mahal kan...
nasib le ade duit bonus..kalau x memang ibu x beli baju ni 
baju budak2 memang comel ...peplum siap ade bow besar lagi...
2 3 kali aku fikir nak beli ke tak...
ayah kate kalau beli lagi baju sophea peruntukan untuk kasut jadi sikit...
tapi sebab tak nak bila balik hati jadi tak keruan beli baju tu 
last2 ibu beli jugak...
pejam mate bayar seratus 
lepas tu beraye guna kasut buruk...
lantakkan aje

Raya kedua dah siap2 nak balik kampung wan...sampai2 pintu kunci...siap pakej mangga lagi kat luar
rupanya wan aku datang rumah aku
mesti berselisih tengah jalan...

keluar kereta tengok berlonggok durian wan letak tepi tong untuk buat tempoyak
kebetulan dalam kereta ada parang
bersila la aku dengan k.ngah makan durian..
perghhh...
gambar tak ade pasal tengah melantak durian...
siap melantak balik rumah....


budak ni sekarang tak boleh duduk diam dalam kereta..
ada je benda yang die nak capai








Thursday, August 6, 2015

Pengalaman Bersalin - 1 part je..xde part2 lain dah


aku ni memang ada masalah pelupe sikit 
so sebelum aku completely lupe pasal pengalaman aku ni better aku tulis dulu kat sini
tapi aku tulis yg biase2 je la ye...
tak boleh nak cerite penuh2....

7 hb 7 ~ start sakit perut, ada discaj sikit lendir + darah.. g klinik As-Salam cek bukaan baru 1 cm.. so doktor suruh balik dulu...
kalau pergi hospital pun kompem hospital suruh balik.Esok dtg klinik balik cek bukaan.

8hb 7 ~ masih sakit perut ..Pergi klinik cek bukaan masih 1cm T__T (bertabah time ni) terpaksa pakai pad sebab lendir + darah keluar

9hb 7 ~ sakit perut..kali ni tak boleh tahan..dari malam tak boleh tidur..bile tertido pun sampai termimpi2 sakitnye tu... pagi terus ajak encik suami g hospital

~ g hospital serdang , cek jalan masih 1 cm, doktor suruh balik..tapi doktor nak cek air ketuban dulu sebelum tu , sebab aku pernah di refer ke hospital sebab bacaan air ketuban kurang
~bile cek air ketuban aku kurang , doktor suruh admit terus hari tu jugak...

~ merasa la tahan sakit sambil tunggu katil kosong
~cek ctg , cek bukaan ...

dalam pukul 4 lbih kot baru dapat katil..

~ aku punye contraction kuat , doktor n nurse masing2 tanya ade minum air selusuh tak....
jawapan aku tak ade....tak ade and tak ade...

~ malam tu doktor bagitau kena induce pukul 6 pagi

10hb 7 ~ doktor panggil untuk induce 
(doktor lelaki kau...mude pulak tu...kalau aku banyak duit time tu kompem aku dah ke swasta)

~masa kena induce aku tak rasa sakit pun...padahal aku baca induce sakit ...rupanya tak ada ape pun ...rileks je iols...

rupanya aku salah faham...masa die masuk ubat memang tak sakit...tapi lepas tu contraction kuat gile...
sakit gile pinggang aku ni rase...

pukul 2 mak ngan laki iols datang... mase dorang tak ade tabah je aku sorang2 layan contraction...
nampak muke mak aku je terus air mata syawal ni jatuh...menitik2 ko..malu tapi air mate tetap keluar..
mak aku urut2 pinggang....
aku memang xtertanggung dah...
~ time ni dorang hantar makanan...tapi aku xmkn lagi sebab x bagi sudu...aku dah xlarat nak jalan cuci tangan...
menunggu sudu sampai sudah tak sampai 
sudahnye tengahari tu aku tak makan...

pukul 3 doktor panggil untuk cek bukaan dan induce kali ke dua
nasib baik perempuan...
doktor tu cek die kate baru 3 cm...die try buka lagi
ntah macam mane die buat teru sjadi 5 cm ..
terus nak tolak aku g labour room
dalam keadaan aku x sedia
aku ingat nak induce je...

tolak ke labour room terus masuk bilik
cek ctg bagai, lepas tu semua keluar tinggal aku sorang2 dalam bilik tu...
aku mintak nurse panggilkan Encik suami..
nasib baik boleh masuk....

sebab sakit sangat2 nurse bagi aku sedut gas, 
bile sedut tu memang mamai terus...
hilang sekejap rasa sakit
bila bangun sakit balik.
sedut balik...
tapi lama-lama gas tu pun dah x bagi kesan....

aku tak ingat pukul berape nurse cek baru 7 cm
tapi serius aku betul2 tak tahan, terus aku cakap doktor c-zer doktor
setepek kena marah ngan doktor
"awak boleh normal ni, rugiiiii" cuba normal dulu"

kejap2 aku jerit " doktor nak berak...nak berak
kejap2 aku cakap " doktor c-zer doktor
kejap2 aku tanye " dah bape cm????????

bila tiba masanya doktor cek dah 10 cm ..2 3 orang nurse masuk...
untuk pengetahuan korang aku pernah pergi antenatal class
dan aku ingat semua yang orang tu ajar macam mana nak buat ketika meneran


Teknik & Cara Meneran Semasa Bersalin 

1. Angkat kepala, dagu cecah dada.

2. Mata pandang perut.

3. Tangan pegang (bahagian kaki yang berhampiran buku lali).

4. Masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan ibu tersebut kurang tenaga dan tak kuat.

5. Masa teran tu jangan sesekali angkat punggung kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina.

6. Tarik nafas sedalam yang boleh dan teran macam nak buang air besar tanpa blow nafas uols. Teran sekuat yang terdaya selama yang boleh dan curi nafas. Then sambung teran, tiap kontraksi try 3 kali. Time kontraksi je push sebab time tu baby pun gerak sama so jangan buang masa...ada kontraksi terus push macam cara2 kat atas tadi, tak ada kontraksi relaks... 

7. Baca Bismillah, selawat.

tapi serius aku cakap,aku tak boleh ikut cara ni...
teran kalau tak keluar suare aku rasa x puas dan xkuat teran..

lama jugak aku cube teran , sampai nurse ugut aku cakap jantung baby dah lemah..
maybe sebab aku tak makan tengahari kot tenaga tu dah tak de sangat...

nurse suruh aku teran , masa teran tu aku rasa nurse toreh sikit..
lepas tu baru la anak solehah aku keluar..
tepat jam 8.15

betul cakap orang, sakit terus hilang tengok anak...

pada aku sakit contraction tu paling sakit...
dah keluar anak dah xde la sakitnye kan....
keluar terus nurse angkat tanye aku jantina anak...
lepas tu baringkan anak aku kat dada...
dalam 10 ke 15 minit dorang ambik mandikan...

dekat pukul 1 jugak la baru dorang tolak aku ke wad... 
phewwww...lap peluh handle anak sorang2 dalam wad...
biase bace teori je dalam blog orang
bile dah ade depan mate serius xpandai...
mujur nurse hospital serdang tolong sikit2...















LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...