Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Thursday, March 26, 2015

Sign untuk baby


baru terjumpa hari ni...
baby kan tak boleh cakap
dan parents selalu stress bila anak nangis tapi tak tau diorang nak ape
hari ni aku terjumpa video yang betul2 berguna..
mostly video kat youtube semua orang putih punya anak
tapi serius menjadi dorang buat...

untuk baby 6 bulan hingga 13 bulan kita boleh ajar diorang guna sign untuk express kehendak mereka
untuk permulaan ajar yang basic dulu 

sign untuk daddy

eat 

milk

mommy

nampak cam ntah pape kan.. tapi try la tgok youtube...bila baby dah biasa guna sign ni, diorang akan tunjuk sign ni bila mintak sesuatu
kita pun tak ade la frust kan bila tak faham apa yang anak nak...

benda ni kena ulang banyak kali ..
Contoh 
tiap kali nak bagi makan 
sebut 
Ibu nak ambik makan (sambil buat sign)
nak suap 
sebut sambil buat sign
gitu la lebih kurang yang aku faham


ni contoh lain...
jom weh buat kat anak.... 


selama ni aku ajar bunyi je...
kalau makan aku selalu sebut 
ammm..ammm.ammmm

so sekarang kalau sophea nak makan die sebut ammm..amm..ammm
yang lain aku tak pernah praktik buat pun
aku cuma paham kalau die ammm...ammm.ammm...

tazzabar nak balik try ajar phea


Sopheaaaa 

ammmm.ammmmm






Permainan Sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas


boleh cari dah lepas ni....
ayah sophea asyik beli bola...bola..bola
kite gigirl la ayah...


buat mummy2 yang tak tahu kat bawah ni ada jenis permainan untuk meransang anak-anak kita



Jenis PermainanUsiaManfaat
Menerka KotakBayi 8 bulan keatas
  • Membantu mengembangkan konsep ruang (spasial) bagi bayi, “dalam”, “luar” “di bawah”, “di atas”
  • Mendukung perkembangan motorik bayi
  • Membantu koordinasi mata dengan tangan
  • Menambah pembendaharaan kosa kata bayi
Mencari Mainan TersembunyiBayi 8 bulan keatas
  • Memberi dampak positif bagi perkembangan emosi bayi
  • Memahami konsep hilang-timbul, sebab-akibat
  • Menstimulasi koordinasi mata-tangan-kaki, taktil dan keberadaan permanen suatu benda
Serunya saat mandiBayi 9 bulan keatas
  • Mengasah kepekaan indera peraba bayi
  • Membantu bereksplorasi dengan mainan aneka bentuk dan warna
  • Menambah pembendaharaan kosa kata bayi
  • Membantu mengembangkan konsep ruang
  • Memberikan pemahaman awal mengenai sifat benda
  • Menstimulasi koordinasi mata-tangan, motorik halus dan taktil
Yuk, Baca BukuBayi 8 – 12 bulan
  • Membantu mengembangkan kemampuan berbahasa bayi
  • Membantu keinginan dalam mengeksplorasi suatu benda
Mengisi & MengosongkanBayi 8 – 12 bulan
  • Merangsang indera peraba bayi
  • Menstimulasi keterampilan motorik halus, koordinasi mata-tangan.
  • Mengasah pemahaman mengenai suatu benda
Menyusun Gelang Warna-warniBayi 9 – 12 bulan
  • Mendukung keterampilan memasukkan benda
  • Menstimulasi motorik halus bayi
  • Mengasah kemampuan koordinasi mata-tangan
  • Membedakan warna serta bentuk
  • Mengasah kemampuan menyelesaikan masalah
  • Mengajarkan konsep ukuran dan urutan
Halo..Halo..Halo..Bayi 11 – 12 bulan
  • Memberikan kesempatan untuk bereksplorasi bagi bayi
  • Mengasah kemampuan berbicara dan berbahasa
  • Membantu mengembangkan imajinasi
Membantu IbuBayi 10 bulan ke atas
  • Mengasah motorik halus bayi
  • Melatih koordinasi mata-tangan bayi
  • Membantu memahami konsep ruang
  • Memberikan keyakinan pada dirinya
Main BolaBayi 9 – 12 bulan
  • Menguatkan otot-otot kaki bayi
  • Merangsang perkembangan koordinasi mata-kaki, mata-tangan, dan motorik kasar
  • Belajar memfokuskan indera penglihatan, memperkirakan jarak
  • Mengembangkan pemahaman konsep ruang
  • Mengasah kecerdasan interpersonal
Belajar Mengendarai MobilBayi 9 bulan keatas
  • Membantu stimulasi koordinasi mata-tangan-kaki
  • Melatih keseimbangan tubuh, motorik kasar dan otot-otot tubuh bagian bawah
  • Mengasah keterampilan mengendalikan suatu benda
Mendorong “Kereta”Bayi 11 – 12 bulan
  • Mengasah kemampuan berjalan tanpa bantuan orang lain
  • Menguatkan otot-otot tangan dan kaki
  • Mengembangkan kemampuan motorik kasar
  • Mengembangkan keseimbangan tubuh
  • Mengendalikan tenaga otot tubuh bagian bawah

Wednesday, March 25, 2015

Makanan untuk bayi 8 bulan ke atas


Untuk Sophea aku masih bagi bubur nasi blend...
sebab dia tak de gigi lagi...
kadang2 aku lenyek2 kan je bubur nasi tu bagi ade texture sikit untuk die gigit2
walaupun tak ada gigi tapi anak solehah aku tu kuat menggigit...
xde gigi kan kalau die gigit kita jerit sebab geli
esok-esok kalau dah ada gigi dia menggigit ko rasakan jeritan ala-ala mak tiri...

bosssss....order bos...rottey canai satu...ammmakkk


berbalik pada topik asal kite..
untuk rujukan mummy2 kat luar sane jugak
boleh baca bawah ni k

berries2 dah boleh bagi..iols takut nak bagi...
pork xboley okey..haremmmmmm
aku tak berani lagi bagi sophea makan telur

Wholesomebabyfood:

At this stage, your little one may also start to Refuse to be Spoon Fed.

Bring on some spices (8 months old)

and softly mashed, or chopped into fine pieces, fruits, vegetables, meats, pasta and dairy such as yogurt and cheeses.
Pasta, veggies, and fruit should all be soft cooked and possibly mashed with a fork or masher. (Bananas need only be mashed.)
Meats and proteins such as egg yolk, should be cooked and pureed or chopped into small soft bits.  If offering Tofu, you need not cook it first. 
Remember, your baby will not have molars until sometime around the 12-18 month age range so all foods should be easily mashed between the gums.


How much will your 8 month - 10 month old baby eat?

Your 8 to 10 month old baby may seem to be starving herself at some point. Because you are likely offering her more finger food selections or thicker/chunkier foods, the amount of food eaten appears smaller.
At this stage, your baby may be eating 3 "meals" a day and possibly enjoying a snack or 2 in between.
There are some babies in this age range who will still be eating only 1 "meal" of solids so don't feel pressured to have your baby eat 3 solid food meals per day. The important thing is to watch your baby's hunger cues and and try to begin setting a schedule for 3 meals a day. Offer him a balanced array of foods - fruits, veggies, a protein & a grain if possible and ensure his nursing or formula feedings are adequate.
Visit the Baby Menu to see an idea of some meals for this age range.

What to Eat at 8 to 10 Months of Age?

AGE/STAGE - 8 months - 10 months old
The AAP recommends that an infant not be started on solid foods until after 6 months of age. Many pediatricians still start babies on solids around 4 months of age.  This chart accommodates all ages and stages up to 12 months.

CEREALS
Try mixing together the grains that your baby has had without any reaction(s). Begin offering breads and muffins when baby has mastered mashing more textured foods. Pasta makes for great finger foods.

FRUITS
Begin making your own fruit combinations once baby has had several fruits without any reaction(s). Venture into Papaya and Melon Swirl. After 8 months old – you may wish to try offering raw ripe fruits. Soft cooked fruits make for great beginner Baby Finger Foods.

VEGGIES
Soft cooked veggies make for great beginner Baby Finger Foods. Try mixing up a veggie medley now.  Add some grated cheese for extra temptation & yumminess. Saute or roast some onions or peppers to add to baby's food or serve as finger foods. Make a Leek and Chicken Potato Mash.

PROTEIN
Once your baby has reached 8 months old, try an Egg Yolk Omelet – the perfect chance to slip in some veggies.

DAIRY
Get adventurous with Cheeses and Yogurts now. Soft Cheeses such as Brie pose health risks so hold off on those. Avocado mashed with a bit of cream cheese – YUM. 

Tuesday, March 24, 2015

Udang goreng kunyit Cik mah versi derhaka si tanggang


Terpengaruh dengan entry Cik Mah pasal udang goreng kunyit warna warni
semalam terus beli udang, dengan kacang buncis
carrot dengan jagung ade kat rumah....

sampai rumah bukak peti ais carrot tak ada...
ehhhhhh pulak....xpe la mane yang ade...
nak goreng ehhhh kunyit xde....
macam mane aku boleh lupe..kunyit dah abis...
last2 guna kari je T__T 
rasa ok boleh tahan..tapi nak jugak udang kunyit..
balik ni kena beli serbuk kunyit...

Dugaan betul kalau time puase ni...
pantang nampak orang post gambar makanan terus nak try..
Ganti puasa masih ada 32 hari lagi....
puase tahun lepas campur tahun lagi satu...sempat ganti 2 hari je lepas tu pregnant...
tak boleh puase sebab badan asyik menggeletar je...
tahun ni bertabahlah ganti hutang yang tertinggal... 

Perkembangan Sophea 8 Bulan

aku ada jugak google aktiviti yang boleh aku buat dengan anak masa umur dia 8 bulan ni
Duduk, merangkak dan Berdiri
ini memang jadi kegemaran Sophea, sejak-sejak dah boleh duduk sendiri ni, dia main hala je bontot tu tak kisah kat mana-mana asal dapat duduk

lepas tu merangkak dah laju dah sekarang.. jangan cuba-cuba halang dia, paling best suka berdiri pegang meja atau sofa. yang ni memang kena alert selalu, sebabnya dah 2 kali kepala dia cium lantai sebabnya masa berdiri boleh pulak tepuk tangan ...maybe sebab aku selalu ajar die tepuk tangan tiap kali dia berjaya buat sesuatu ..uhuuuuuuu...
Menggunakan tangan
jari jemari anak solehah aku sekarang memang laju bab mengutip...tengah-tengah meragkak tu kalau nampak habuk ke sampah kecik2 ke mesti berhenti dulu duk korek2 benda tu...kalau aku nampak Sophea laju je merangkak tiba2 berhenti dan senyap je..kompem tengah berusaha mengutip la tu...selagi tak dapat selagi tu la dia duduk situ..kalau dah dapat kompem masuk mulut...bertuah punye budak
mainan kegemaran
remote tv
handphone Ibu die

Sifat semakin emosional

ingat tak keek tomok yang amboi- amboi kat anak die tu...
comel kan???? tapi bila aku amboi-amboikan sophea ....xde makne dia nak cebik2 nangis... dia buat donno je....

 

Apabila berpisah

yang ni memang xboleh tinggal langsung kalau ada kat tempat lain selain dari rumah..kalau kat rumah xnampak aku dia tak ada hal...tapi kalau keluar tak nampak aku meraung beb...

Mengeksplorasi objek

Pada waktu ini, kebanyakan bayi akan meneroka objek dengan menggoncang, menghempas dan menjatuhkan objek sebelum kembali kepada cara pengujian yang paling baik baginya, iaitu mengunyah objek tersebut. Idea bahawa kita melakukan sesuatu kepada objek sudah mula timbul, oleh itu, elok sekiranya disediakan tempat di mana terdapat banyak barang yang boleh dibaling, dicucuk, dipusing, dipicit, digoncang, dijatuhkan dan dibuka oleh bayi anda dan ini akan measyikkannya. 

yesssss.... aktiviti die sekarang...
 

Penglihatan yang semakin baik

Bagi bayi anda penglihatannya kini hampir sama seperti orang dewasa dari segi kejelasan dan persepsi kedalaman. Walaupun penglihatan jarak dekatnya masih lebih sempurna daripada jarak jauhnya, penglihatannya sudah cukup baik untuk mengenali orang dan objek merentasi bilik. 

Adakah bayi saya membesar dengan normal?

Ingatlah bahawa setiap bayi adalah unik dan akan mencapai tahap-tahap perkembangan fizikal yang utama mengikut masanya sendiri. Kemahiran-kemahiran yang ditetapkan merupakan panduan yang menunjukkan potensi yang boleh dicapai oleh bayi anda - jika bukan sekarang, mungkin tidak lama lagi. 

Dan jika bayi anda dilahirkan pramatang, anda akan mendapati yang dia akan lambat untuk mencapai perkembangan tertentu tidak seperti kanak-kanak lain. Jangan risau, kebanyakan doktor akan memeriksa pembesaran bayi pramatang dari waktu yang dia sepatutnya dilahirkan dan menilai kemahiran yang dicapainya sewajarnya. 


kredit :

Kebaikan Chia Seed


Aku pun baru je berjinak-jinak dengan Chia Seed ni.. Selama ni tak tau pun...
adik aku la promote..die kate elok kalau nak diet...rasa kenyang seharian..
aku pun try... sebab fizikal dia macam basil seed , aku tak ade masalah sangat nak telan chia seed ni...
dengan harapan supaya perut sentiasa kenyang..
tapi entah lah.mungkin sebab aku bf anak , rasa lapar tu tetap jadi peneman setia aku..hihi
tapi aku still amalkan chia seed ni, sebab banyak kebaikkan die...

pada  yang tak kenal chia seed ni rupa dia




antaranya... baca kat bawah ok..ni aku google
Khasiat biji chia yang sudah dikenali segelintir kaum sejak zaman purba lagi diangkat sebagai makanan kesihatan bagi kaum Maya dan Aztec, seperti terkandung dalam catatan sejarah.
Ia kaya dengan omega-3, karbohidrat, protein, serat, kalsium, antioksidan dan mineral yang melindungi kulit daripada radikal bebas dan penuaan pramatang. Malah ada yang mengatakan biji chia mempu­nyai bahan yang mampu melawan kanser. 

Khasiatnya juga membantu mengurang­kan keradangan, memperbaiki sistem penghadaman, meningkatkan kemampuan kognitif dan mengurangkan kadar kolesterol. 

Secara keseluruhan, biji chia mampu mening­katkan tenaga, menstabilkan kandungan gula dalam darah dan menggalakkan pembuangan toksin dari badan. Malah ia juga membantu kulit tampil lebih segar dan cantik. 
Jangka hayatnya yang panjang memudahkan ia disimpan lama sehingga dua tahun jika berada di tempat yang sejuk dan kering seperti peti ais. 

Dua sudu besar biji chia mengandungi 18 peratus kebaikan kalsium, 35 peratus fosforus, 24 peratus magnesium dan 50 peratus mangan yang membantu mengelak masalah tekanan darah tinggi, mengekalkan berat ideal serta membekalkan tenaga untuk metabolisme badan.
Kandungan serat yang tinggi memberikan rasa lebih kenyang dan secara tidak langsung, membantu mengekalkan kenyang lebih lama dan mengawal pemakanan, seterusnya menjaga berat badan. 
Lapisan luarnya akan berubah menjadi gel apabila dicampurkan dengan air, sekali gus memboleh­kan ia digunakan sebagai pengganti telur dalam makanan untuk mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kandungan nutrien makanan. 



Campurkan satu sudu biji chia dengan tiga sudu air dan biarkan selama 15 minit untuk membentuk gel yang diperlukan bagi menggantikan penggunaan telur dalam masakan terutama pastri. 

Bahan cantik semula jadi 
Selain itu, minyak ekstrak daripada biji chia mempunyai kebaikan kecantikan semula jadi kerana bukan saja kaya dengan asid omega-3, ia juga mempu­nyai bahan yang mampu ‘menenang­kan’ kulit bermasalah serta membantu mengembalikan kelembapan wajah. 


Ia menghilangkan kemerahan pada kulit dan mengurangkan masalah kedutan akibat kulit kering. Minyak biji chia boleh disapu di mana-mana bahagian tubuh terutama kawasan kering dan bermasalah untuk mendapat faedahnya. 


Minyak biji chia boleh juga dicampurkan dalam losen bagi memperoleh kelembapan tambahan atau titiskan di tangan dan sapu pada wajah untuk wajah berseri.
Minyaknya juga boleh disapu pada wajah bagi mengelak solekan daripada mudah terjejas atau membentuk garisan sekiranya kulit terlalu kering. 



Monday, March 23, 2015

Dapat bantal love dari dumil mama



jengjeng...
dapat hadiah bantal...
suke sgt bntal ni..
jadi hak milik Sophea terus

KPSL lagi dan lagi...


Oleh sebab exam KPSL dah boleh apply ,berderet2 orang datang sini tengok contoh soalan KPSL kan
korang google eh..same la macam aku dulu..
google soalan..tapi tak ramai yang share...
tahun lepas tak habis share sebab terberanak..
nanti aku update soalan2 die ok... 


Friday, March 20, 2015

GST belum start tapi harga barang macam2 dah naik



Air Mineral 1500L
lokasi pembelian : cafe masjid besi presint 3 Putrajaya
harga hari jumaat 13.03.2015 
RM 2.00
harga hari isnin : 16.03.2015 
RM 2.50

T__T

Thursday, March 19, 2015

Morning Kiss

cair hati tengok pagi2 bangun tido senyum
semoga Allah beri kesihatan yang baik kepada Sophea 
Hari2 senyum seronok Ibu

tapi tak syok sebab kena hantar anak g rumah pengasuh
kan seronok kalau hari2 golek sama2..

Wednesday, March 18, 2015

Driver Baru


lately ni kalau naik kereta comfirm Phea tak nak duduk diam..
sekarang dah demand..tak nak duduk dalam car seat..
terpaksa aku pegang..bila dah pegang pun tak nak duduk diam
.baca pulak blog Sheila shahfikry pasal baby meninggal terhentak dekat dashboard lagi la aku risau..

sekarang makin demand
naik kereta terus hulur tangan nak pegang stereng
berebut dengan ayah..
aku ambik menangis...
ayah die bawak slow2 sementara keluar parking
pusing2 kt parking sampai die lepaskan stereng..baru boleh gerak

haiii la anak..
wekkkk tak kire nak pegang stereng jugak

babaii semua kita dah nak jalan-jalan



langsung xnak lepas T__T 

macam mana korang buat nak bagi anak duduk dalam carseat ye????

Friday, March 13, 2015

Taman Botani Putrajaya


Oleh sebab Encik Suami payah sangat nak bagi aku join gym , or zumba or apa2 yang berkaitan dengan nya maka die janji tiap minggu bawak g jogging...
walaupun tak dapat g tiap minggu tapi puas hati jugak la peluh keluar...
minggu lepas g Taman Botani...
walaupun dah bertahun keje Putrajaya tapi ni first time g Taman Botani
tak jogging pun T_T jalan sajorkk



ini budak tak de senyum sikit pun hari tu..tapi duk diam je pandang keliling.....
puas agah dah nak bagi senyuman tu keluar...




kat sini boleh sewa basikal RM 5 tak salah aku..
bagi makan ikan...
ramai jugak yang buat photoshoot sini
ramai pengantin hari tu..amboiii korang...
jelas mak....

minggu depan g lagi.... kalau jumpe halo2 aaaa... 

Anak saya dah sunat


sebenarnye dari Phea umur sebulan  lagi aku nak sunatkan die...
tapi Encik suami cakap nanti dulu...
kecik lagi...
nanti die sakit..
nanti die nangis.....
nanti dieeee............
ok fineee... cukup umur 2 bulan nak g sunatkan die, phea pulak kurang sihat..so Encik Suami kate tunggu la die sihat...
dok tunggu2 sampai umur phea 5 bulan...

Last2 pegi jugak la..sebab dah lama sangat...
bawak pergi Klinik As-salam seksyen 7 
sunat dengan doktor Rosma
ramai pulak orang hari tu, sampai phea tertido

Sunat untuk baby perempuan sekejap je
phea nangis pun kejap...
hihi..nangis jugak...
ibu ingat tak nangis...

dalam aircond je comfirm tido lena....


Monday, March 9, 2015

Untuk tambah susu badan

masa sebelum bersalin aku sangat2 positif yang aku dapat susukan anak aku ketika melahirkan nanti
dah keluar susu badan pulak tak nak keluar..
xde susu langsung...
so mula2 aku makan alfafa dari shaklee untuk tambah susu
tapi takut sophea kuning pulak
last2 adik aku beli ubat ni dekat Klinik As-salam 
dengan hot choc Dr Choice
harga mintak maaf aku dah tak ingat..
dah makan ni baru la Miss B rasa berat..
tapi susu tak nak kuar T__T
badan terus rasa nak demam...
itulah kepentingan pam susu time2 macam ni...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...