Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Friday, February 27, 2015

Makanan Pejal kepada bayi


aku dapat ni dari whatapps...



True Story


suara sumbang aku ni lah yang dapat mendodoikan anak aku tiap malam, pagi dan tengahari
walau sesumbang mana pun lagu yang aku sumbangkan tu...
cophea tetap tido dengan lenanya...
mekasih sayang....
walaupun ayahnye buat2 sawan time ibu nyanyi...


"everybody was kungfu fighting"
Those kicks were fast as lightning
In fact, it was a little bit frightening
But they fought with expert timing


ada orang kata tak elok ambik gambar orang tengah tido..betul ke??
takut lak kite...

Thursday, February 26, 2015

Perkembangan Sophea ( 5 - 7 bulan )


 lama tak update perkembangan Sophea...
macam-macam benda dah boleh buat
dah pandai lambai tangan kalau kita sebut bye bye
kadang-kadang tengah tengok tv aku sebut bye pun cepat2 dia lambai tangan...

dari hari pertama aku hantar sophea ke rumah pengasuh memang aku akan kejutkan dia
maknanya die ke rumah pengasuh dalam keadaan terjaga la tak tido..
Alhamdulillah maybe sebab dah biasa dengan rutin tu dia tak pernah menangis sampai sekarang kalau aku hantar ke rumah pengasuh..

sangat takut dengan orang asing (jarang2 jumpa)
kompem menangis sampai meleleh2 ayor mate tu... (kena bagi dia berkawan lebih sikit)
suka menjerit sekarang....
kuat menggigit walaupun gigi tu nan ado
orang kate gusi die gatal nak tumbuh gigi
tapi aku tengok dari umur 5 bulan lagi die sibuk menggigit..sampai la ni gigi tak tumbuh2
dah boleh duduk sendiri
asyik nak main je sekarang T_T

stress kalau balik kampung or jalan jauh
sebab anak aku ni sangat la cepat boring
boring = mengamuk
nak bagi diam, kena jalan2 luar kereta dalam 5 minit baru ok...
payah nak duduk dalam car seat




Resepi solid food baby 6 bulan - Puri Pir



Wednesday, February 25, 2015

fanassssss ibu......


ni masa ikut apaknye ke event proton kat Putrajaya...
kate event...satu booth pun tadok...
yang ada jual sandwich inti ujung2 dunia...
satu xtiviti pun tak de...
yang ada acara kire bape bijik kereta...
erghhhhh.... sebab kat luar panas sangat Ibu ngan Sophea duk dalam kete sambil celpi
pas tu phea ooo oootttt...
Ibu kena tukar pampers dalam kete..sebab orang blok kiri kanan depan belakang....





Tip-tip Untuk Mengelak Bayi Anda Daripada Tercekik

• Elak daripada memberi ketulan makanan keras yang lebih besar daripada 0.5sm (1/2 kuku ibu jari) dan awasi bayi semasa makan untuk mengelakkan tercekik.
• Sayur seperti lobak merah, batang saderi dan kacang buncis boleh dicincang atau dimasak sehingga lembut.
• Potong buah-buahan seperti anggur sekecil saiz kacang sebelum dihidang.
• Potong kecil atau cincang daging dan keju.
• Buang semua tulang pada isi ikan.













• Elak daripada memberi bayi anda:

✗✗ Makanan kecil dan keras seperti gula-gula dan kacang
✗✗ Makanan lembut dan lekit seperti jeli atau mentega kacang. 

Wordless........................



Resepi solid food baby 6 bulan - Puri Brokoli



Resepi Bayi : 6 - 8 Bulan - Keledek Lecek

Masa memasak: 15 minit

Hidangan untuk 4 orang

Ramuan:
• 1 biji ubi keledek kecil
• 2 sudu besar susu
• ¼ sudu kecil minyak zaitun

Kaedah:
1. Kupas ubi keledek dan dipotong dadu.
2. Kukus ketulan keledek selama 15 minit atau sehingga lembut.
3. Puri ketulan sehingga menjadi pes yang sebati dan pekat.
4. Tuangkan ke dalam mangkuk dan masukkan susu dan minyak zaitun sebelum dihidangkan
.


Tuesday, February 17, 2015

Al Quran RUMI TERBARU AL MUMAYYAZ Utk Membantu Anda

POST MELEKAT
POST BARU SCROLLLLLLLLL
berapa ramai antara kita masih lagi merangkak-rangkak masa membaca Al-Quran...


Assalamualaikum..

➡Tak Tahu Mengaji 
➡Malu
➡Baca pun Merangkak Lagi

➡Dapatkan Al Quran RUMI TERBARU AL MUMAYYAZ Utk Membantu Anda

Dengan Tajwid berwarna

Transliterasi Rumi dan terjemahan..setiap ayat...

Dalam Al-Quran ni ada :

✅Lengkap 30 Juzuk dan Terjemahan 
✅Rumi(sesuai untuk bantuan belajar/beginner)
✅Indeks doa dalam surah2.
✅Adab membaca al-Quran
✅Cerita ringkas di sebalik surah2 dalam al-Quran

Keistimewaan:

✅ Terdapat bacaan transliterasi (cara baca dalam rumi)
✅Terdapat terjemahan PERKATA
✅Terdapat terjemahan PERAYAT
✅Terdapat index Al Quran
✅Terdapat senarai doa-doa dalam Al Quran
✅Tulisan jelas dan terang

Manfaat memiliki Al Quran ini:

✅Menimbulkan rasa suka kepada Al Quran
✅Membantu cara bacaan yg keliru bunyinya
✅Memahami maksud ayat perayat secara detail
✅ Faham akan maksud ayat-ayat Al Quran

Terdapat 2 size :

☑A4 (besar) RM110
☑A5 (kecil) RM90
☑Harga termasuk pos bagi semenanjung*
☑Sabah Sarawak tambah (RM5 bagi size A5) (RM10 bagi size A4)

BERMINAT ??? ADA SEBARANG PERTANYAAN BOLEH WHATSAPP 0168965045
pssst*** aku dah beli satu untuk encik suami...memandangkan die masih lagi merangkak2 dalam membaca...dan dah lama jugak die tinggal kelas agama dekat MAIS so beli Al-Quran ni memudahkan dia la...tapi jangan la kita rasa dah beli Al-Quran ni tak payah cari orang ajar dah.... berguru tu kena jugak tau...

Monday, February 16, 2015

Cara membuat stok (air rebusan)

A. Vegetable Stock / Stok Sayuran


Kaedah ini menghasilkan 800 hingga 900 ml stok. Anda boleh menyimpannya selama seminggu di dalam peti sejuk atau sebulan di dalam pembeku.

• Baki sayuran boleh dikisar dan ditambah ke dalam makanan bayi anda.

Wednesday, February 11, 2015

FIRST SOLID FOOD SOPHEA

aku macam mak2 yang kat luar sana..
nak kan yang terbaik untuk anak
memang aku dah aim untuk sophea 100% aku akan masak
no no no process food
tapi hanya tingal angan2 je la
sebab aku tak yakin nak masak
so untuk first makanan die aku beli puree jenama heinz
puree epal
masam 
sophea tak suka mula2 tapi habis

makan puree ni sophea macam xmembuang 
so aku stop
lepas tu aku beli pisang blend dan tapis bagi kat sophea
selera dia makan....

cerelac ni aku beli masa balik jb umah mak mertua sebab xde buah untuk aku buat puree
nasib baik sophea tak suka sangat benda alah ni..

aku beli brown rice cereal ni kat cosway ..simpan untuk time jalan2 ..
kadang2 aku buat puree mangga
puree mangga anak aku paling suka
skang aku dah start buat bubur nasi bagi die nanti aku update lain ye resepi2 die
skang alhamdulillah aku dah masak sndiri untuk anak aku...
makanan2 mcm ni aku dah tak bagi dah...
skang masih dalam fasa try n error 
hari tu buat bubur + brokoli+ ikan bilis anak aku xnak makan...
sempat jamah 2 sudu je T__T
setakat ni aku belum buat stok makanan untuk anak aku
sebabnye ntah ..aku takut sophea sakit perut..
semua aku masak fresh...
kirenye hari2 aku masak untuk die makan...
kalau x sempat aku akan bagi puree buah
buah2 yang xpayah kukus or masak
jeles tengok kawan2 yang ada masa masak untuk anak...





Sophea dah angkat bontot dah


hihihi..lama tak update pasal anak....
takut lupa pulak kan..ni pun dah banyak benda aku lupe nak update
sophea start meniarap pun lambat..
umur 5 bulan lebih baru meniarap
time ni die belum pandai meniarap lagi..tapi aku yg tiarapkan die...die memang suka sangat la time dapat meniarap...nak tolak badan sendiri tak lepas kat bontot

ni first time meniarap sendiri...masa ni otw balik bangi..singgah kejap kat bentong umah mak saudara aku... 
sekarang dah boleh angkat bontot dah

first time sophea angkat bontot..ngam2 lepas bangun tido terus praktis...
tapi sampai sekarang tak bergerak lagi..gerak ke depan belakang je lebih..
tengok perkembangan anak depan mata memang seronok...dalam masa yang masa rasa cepatnya masa berlalu.... T__T
tau2 dah 7 bulan dah ...
tak lama lagi dah boleh masuk sekolah
huwaaaaa T__T
semoga sophea dikurniakan kesihatan yang baik...
jugak kepada semua anak2 sahabat saya semoga semua diberikan kesihatan yang baik...amin


Friday, February 6, 2015

Jangan ambil ringan persediaan sebelum bersalin


aku cakap berdasarkan pengalaman.... nak2 anak first ye kawan2..
aku dulu orang nasihat suruh beli bedung moden tu untuk anak, tapi aku cakap tak pe...guna napkin pun boleh bedung
xnak dengar nasihat kauuuuu
sekali bila baby dah keluar aku xreti nak bedung
masa tu la baru perasaan menyesal tu timbul...
kat hospital tak de sapa yang tolong kau
bersusah senang la sendirian dalam hospital...
Nurse memang ada, tapi faham2 la hospital kerajaan..
bukan diorang boleh entertain kita sorang

untuk pad selepas bersalin pulak
aku beli jenama kotex je
sebab tak pandai la nak pakai yang bertali2 ni
mohon la pada ibu2 yang akan bersalin beli la pad memang khas untuk orang lepas bersalin
sebab aku pkai yang biasa seriussss sakit bila bergesel dengan tempat jahitan tu...........
menyesal ganda dua

pampers pulak aku bawak sikit ke kat hospital sebab aku rasa baby xkan oo ot or shishi dengan banyak
perghhhh berpeluh aku first time nak tukar pampers anak...
baby kan mula2 die oo ot kaler hitam kan...
mujur aku tak muntah ko tau..first time kan tukar pampers anak
nak cuci lagi...nak jage tali pusat lagi...risau tauuuuu
dulu masa kecik2 aku pun pernah tukar adik aku punye napkin...(dulu2 tak pakai pampers)
tapi dah lama lupe...adik aku pun dah besar panjang
nasib nurse datang tolong aku....

paling aku terpukul sekali bab menyusu T__T
aku memang dalam hati tak kan bagi susu tepung pada anak aku..
walau apa pun terjadi
lantak la 
dari anak aku lahir lagi aku dah susukan baby
masa tu aku pun tak sure baby kenyang ke tak
tapi asyik nangis
start dari baby lahir sampai esok pagi aku tak tido sebab baby asyik nak melekat...xkan lepas...
letak je ke bawah kompom nangis..
aku sampai stress sebab tak tahu nak buat ape...susu tak de ke...
tapi aku suakan jugak untuk die bf
sampai nipple crack la...sakit gile..
memang menangis tiap kali baby menyusu...
balik rumah pun macam tu, baby asyik nangis...
tapi aku tak kisah bangun banyak kali sebab aku tau perut baby ni kecik...susu ibu pulak senang hadam kan..sebab tu baby cepat lapar...
aku pegang ayat tu...
tapi aku macam pelik tak sampai  minit menangis lagi lapar
aku try la pam manual tengok susu tak keluar
pam pulak pam yang betul2 murah..kalau lebih tekan sakit gile
hampa...sebab tu ke anak aku asyik nangis je...
last2 mintak jugak encik suami beli susu tepung...
sedih sangat time tu..
aku tak tahu nak beli susu ape sebab aku memang xstudy langsung pasal susu formula baby
lepas tanya kawan2 aku decide beli S26 untuk baby
minum susu tepung baru anak aku tidur lena...orang bising pun tak dengar dah
memang lena betul la tido
aku try pam pun still susu tak keluar...
mak aku suruh bersihkan guna putik kapas takut saluran susu tu tersumbat...
aku pun buat..segala benda aku buat
adik aku belikan aku air coklat untuk tambah susu dngan makan ubat beli dari klinik...
sampai bengkak susu la sebab anak aku tak minum susu aku kan...
hari ke tiga baru la susu aku keluar
susu dah ade terus aku stop bagi anak aku FM...
jadi kesimpulannya ibu2 beli la pam susu ye...dan jangan lupa baca jugak pasal FM 
sebab kita tak tahu rezeki kita nanti macam mana kan...
takut susu tak keluar macam aku...

tu je kot untuk kali ni...nanti kalau aku ingat aku tambah lagi senarai....
ni berdasarkan pengalaman aku la... 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...