Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Friday, December 26, 2014

Pray For Pantai Timur - Rumah dah tenggelam

aku tak dapat bayangkan betapa teruknya banjir kat Kelantan
semalam tengok berita heli jatuhkan bekalan makanan dekat orang yang lari ke bukit...
lari ke bukit ???bayangkan la..dalam hujan...sejuk....ade ke tempat berteduh??
kesian sangat...tapi dalam berita still cakap belum darurat, belum darurat
pada aku dah darurat sangat dah macam tu...
sampai hospital pun dah naik air
Elektrik tak ada
bayangkan la baby2 yang baru lahir

T_T
Allahuakbar...dugaan betul...
Kampung aku yang tak pernah2 banjir pun sampai tenggelam
skang tak tahu berita..sebab aku xdapat contact family aku..
yang dapat contact cuma adik bongsu aku...sebab adik aku duduk bandar lipis...
mak n abah dekat pusat pemindahan banjir dekat padang tengku...
adik aku dah tak boleh balik sebab jalan dah tak boleh nak lalu
kakak aku balik kampung nak amik mak ngan abah aku pun terpaksa patah balik ke kl sebab jalan dah tenggelam...
hoiiiii risau weh...
abah aku semput...mak aku pulak demam...
skang pulak tak dapat nak call diorang
hope tak ade pape la...
semalam baca FB sahabat anak die menangis susu dah habis...pampers dah habis..
nak ke kedai tak dapat sebab jalan dah banjir...tak boleh lalu...kesian...dia pulak xde susu badan sebab dah berbulan stop....sedihhhh,...kesian...
rumah aku nmpak atap je ha
gambar ni diambil tak sampai sehari lepas aku publish entry banjir tu T__T
sekarang dgr cerita bumbung pun tak nampak dah T__T tak tau betul ke tak





jambatan padang tengku pun dah naik air
orang kelantan tau la jambatan ni, sebab diorang selalu lalu kalau nk balik Kelantan dari KL..


skang dah tak tau berita macam mane, sebab dah tak dapat nk contact diorang
T_T


risaunye lahai...bandar lipis pun dah naik air...
T__T



Wednesday, December 24, 2014

Majlis Aqiqah Sophea


aku ni kadang-kadang benda dah lama baru ingat nak cerita
kadang-kadang pulak pada masa kejadian lupe nak ambik gambar
bila nak story macam tak best puleekk cerita tanpa gambar
macam makan nasi goreng tak letak garam
xde kick kata orang tua...
orang muda cam kite cool aje

Majlis aqiqah Sophea dibuat simple aje
seekor kambing telah ditumbangkan pada raya haji yang kedua
gambar menu tak ada
gambar semasa majlis berlangsung pun xde
gambar ni je la yang ada pun
aci tak???




tidur je dia hari tu..
pas kenduri kitorang terus balik kl

Banjir Melanda Kampung T__T


Last banjir kampung aku masa aku kecik-kecik dulu
aku pun dah tak ingat kejadiannya
semalam tetibe encik suami whatapps kata kampung dah naik air
aku call mak
kesian mak....baru nak makan duk kemas barang T__T
nasib baik adik bongsu aku cuti ada kat kampung boleh tolong2 mak aku
adik lelaki aku sorang, abang aku sorang
boleh la tolong2 kan
mak aku cakap pagi tu elok je...
siap abah aku bawak mak aku g bandar lagi cari barang2 dapur
balik umah air dah start naik

ni rumah nenek aku..air dah start naik



rumah aku ni


air naik memang cepat gile


mak aku sempat selamatkan barang sikit2 je
sebab tak expect banjir
Alhamdulillah sekarang mak ngan abah aku duduk dekat Sekolah Menengah Padang Tengku
duduk dalam kelas je kot adik aku cakap semalam



Thursday, December 18, 2014

Ehhh ....sadonye coach tu


semalam tengok bola kejap
nampak coach thailand...ehh hensemnye coach die
tengok pulak player die...
ehhhhhh asal ensem2 player thailand ni????

haaaa cenggitu.....
paling win sekali
player nombor 7

                                 Charyl Chappuis







ehhhh hensem sangat ni kenape????

#matiklah kalau laki aku bace
semalam aku puji die dah jelinggggggggggggggggg aku...

kelambu besar untuk Sophea

balik kampung 2 minggu lepas tanpa ayahnye sebab ayah nye kena jaga booth kat MAHA
terlupa pulak nak bawak kelambu si kecik
kampung aku banyak nyamuk
nyamuk kampung bukan macam nyamuk bandar
nyamuk kampung gemuk2
besar penyepak kadang2
so singgah la dekat pasaraya sakan


hambek nak...
kelambu besar
sekali mak bapak baby boleh masuk dalam...
die macam khemah sikit...berbahagia la anak buah aku main pondok2 dalam kelambu tu

kelambu moden kot namanye
RM30 je kauuuuuuuu

lebih kurang gini la bekas die
gambar gogel

gambar gogel


Baby suka menggeliat sampai merah muka

Sophea masa umur sebulan dua suka betul menggeliat 
sampai merah2 muka
kadang-kadang menggeliat siap ade bunyi sekali
aku memang risau la
mak aku rileks je die kata normal kan
budak2  nak meneran isi katanye...
makcik aku pulak kate kalau basuh baju baby jangan perah beria sangat
 banyak sangat spekulasi 

ni jawapan dia

itu normal bagi bayi, sebab anak nak train muscle dia
ohhhh gitu rupenyee.....menggeliat la lagi nak...kadang2 sampai terkentut2 phea mengeliat....sekarang dah tak de menggeliat pun ...mengeliat time bangun tido aje la skang budak ni


cantik tak selimut cow kitew???
hadiah dari friso
tapi bukan kite punye

Tuesday, December 16, 2014

Mood sila datang kembali


haihhhh... lately ni malas betul nak update blog
malas tu datang dikala earning nuffnang mencurah2 keladang gandum
bila nuffnang tak bagi cpuv sibuk nak cpuv
dapat cpuv xde mood pulak nak tulis entry
cerita banyak
banyak dah basi
sebab sekarang life pasal anak je

mood sila datang kembali...


Wednesday, December 10, 2014

Shopping RM1212 di Lazada Malaysia [Contest]


aku belum pernah membeli belah lagi di lazada ni sebenarnye..
tapi ternampak pulak ada contest..
terjoin la jugak...sebab nak menang...boleh shopping

Lazada Malaysia akan mengadakan 1 blogger contest iaitu buat 1 post tentang apa yang boleh dibeli di Lazada Malaysia jika ada RM1212 .  

Senarai Hadiah :

Tempat Pertama : RM 200 Cash
Tempat Kedua     : RM 150 Cash
Tempat Ketiga     : RM 100 Cash
Tempat Keempat: RM 50 Cash
 2 x RM50 shopping voucher.  


cemas tak ????? tanya apa yang boleh dibeli kalau ade 1212...
jangan kata RM1212...kalau bagi RM 121212121212.12 pun aku boleh habiskan...
kalau ada RM 1212 ni aku ingat aku nak grab


LENOVO IDEATAB

Klik gambar untuk terus ke website Lazada ye

BALANCE DUIT TU JANGAN TANYA..SEBAB IOLS DAH START RAMBANG MATA... BARU TANYA KALAU ADE DUIT TU NAK BELI APE DAH CEMAS SEMACAM KAN...BELUM LAGI DAPAT DUIT CASH....


Cara penyertaan :
  1. Buka website Lazada Malaysia : http://www.lazada.com.my/
  2. Pilih mana-mana produk pilihan dalam website Lazada tetapi jumlah semua barang tidak melebihi RM1212. (Boleh pilih lebih dari 1 barang)
  3. Copy link url product dan letak didalam post/entry (Link boleh klik)
  4. Nyatakan sebab memilih produk tersebut. (Simple je)
  5. Boleh letak gambar product/screenshot dari website Lazada (optional)
  6. Tajuk post/entry : Shopping RM1212 di Lazada Malaysia [Contest]
  7. Letakkan banner diatas dalam entry/post. 
  8. Letakkan caption dibawah dalam entry : 

Monday, December 8, 2014

VAKSIN ANAK ~ PERLU ATAU TIDAK????


Hari ni sepatutnye aku kena bawak Phea ke Klinik checkup untuk 5 bulan..
tapi terlupe..aku pun pagi-pagi lagi up status kat facebook yang aku lupa bawak Phea...
Lepas tu ada la hamba Allah ni pesan pada aku...
jangan cucuk
jangan amek vaksin
vaksin tak halal
kau tahu ke isi kandungan vaksin tu
kite tau ke sumber kat mana???
ok...kalau sekali 2 aku faham
kalau dah berkali-kali mula aku rasa kembang kepala hotak

aku hargai pendapat kau yang rasa vaksin tu tak perlu untuk anak kau
aku hormat keputusan kau yang anak kau tak perlukan vaksin
tapiiii aku selalu student account yang tak de basic langsung pasal medic
ambil langkah untuk dengar nasihat doktor...
yeeee aku tau kau hebat...
kau student medic
kau study kat university gugel kan??? hebat...
tepuk tangan ramai2 untuk sahabat aku ni
lepas ni maybe kau boleh veranak di Hospital gugel
Maaf andai kau terbaca nukilan hati aku ni
maaf andai kau terasa...
tapi ni lah ape yang aku rasa setiap kali kau tekan aku betapa haramnye kandungan vaksin...
serius...aku tak tau kandungan die ape...
tapi aku tawakal aje
doktor Melayu
Nurse Melayu
kalau diorang kata tak ade , aku yakin la tak ade...
 ye kau kate aku bodoh sombong bila tak dengar nasihat kau
iyeeee... aku pun was2 bila kau cakap macam tu
tapi dalam masa yang sama aku tak nak amek risiko pape
kalau anak aku tak sihat end up aku ke klinik..ke hospital..
dan aku ada google jugak pasal ni
dan aku terjumpe artikel Dr Halina 

***********************
Dear BarelySupermommy readers,
      I reckon that some of you may have your own stand on this matter- vaccination. While some of you may disagree, I believe majority of us still believe in vaccination as an effective preventive measure to combat certain infectious diseases. However, the last few months or so, someone may have spoken to you or you may have read on Facebook – that vaccination is not what it seemed. That it is not safe , causes autism, not ‘halal’ and that vaccines are only for profits. You googled. There were many articles on the pros but there were quite a lot on the cons as well. You read the disadvantages of vaccination and then everything seem to weigh on you. You cant help it but started to wonder if they were all true.
      I believe that most misconceptions and controversies regarding vaccination stems from the fact that people underestimate the disease and overestimate the side effects. While I agree that Adverse Event Following Immunization (AEFI) do sometimes occur , most are mild (e.g fever and soreness) and disappears rather quickly. I am sure most mothers out there would agree, having had your children vaccinated before. On the contrary, I believe not many of you have seen the diseases at their worst. Measles, for example, may be fever and red spots to most but are you aware that it can spread to the brain and cause death? Pertussis, may begin with the usual fever and cough but as it progress to the second stage of the disease, babies may have prolonged cough, turn blue and stop breathing. Polio was almost eradicated but sadly, on the rise in certain third world countries where the vaccination rate is low. Meningitis, or inflammation of the brain lining caused by Haemophilus Influenza may render a child debilitated and even cause death. Whether you like it or not , the truth is vaccination has tremendously reduce the burden of infectious diseases and has prevented deaths in millions of children all around the world.
      Let’s discuss a little bit about the history of vaccines and how it works before discussing the issues because I feel that we would be able to appreciate what we have today if we knew how it all began. Have you ever heard of smallpox? Some of you may have not heard of it because the disease is no longer around. But do you know that the deadly disease was one of the most devastating diseases in the history of mankind and has in fact killed more than 500 millions people for many centuries? 500 millions! But thanks to Edward Jenner, whose work contributed to the development of vaccines, smallpox was eradicated and we don’t have to live to see our loves one dying from the disease.
      How does vaccines work? Simply put, imagine a child who develops chicken pox for example, they will rarely contract the disease again . Why? Because the immune system has memory, so that the next time the child is exposed to the virus, the body remembers and destroys the virus even before it causes sickness. And vaccines works the same way, only artificially. Vaccines contains weakened or killed form of the germs, when introduced into the body triggers an immune response without causing the disease. So that the next time the children are exposed to the virus or bacteria, their antibodies would be able to recognize it and combats it.
      I remember 3 years ago, a child was admitted to the ward for lung infection. Upon asking the immunisation history, we found out that the child was not vaccinated. In fact, none of his siblings were. I started to counsel the parents but I was quickly dismissed. They felt strongly against vaccination and did not want to discuss any further. Kata mereka ‘ anak anak yang lain semua okay je, tak pernah sakit pun walaupun tak divaksin’. I wanted to tell them about ‘herd immunity’ but then dropped the idea.
      What is ‘herd immunity’? In other words, it’s called ‘community’ immunity. It occurs when majority of the population is vaccinated, and the immunity that is achieved by the community would be able to protect those who could not be vaccinated (due to medical reason , HIV, immunosuppresed children). I think that this has not been sufficiently emphasized- that when you get your child vaccinated , you not only protect your child from the infectious diseases but also other kids who are unfortunate enough to have low immunity to be vaccinated. I cant emphasize enough that you are doing a good deed if you get your child vaccinated. But when the rate of vaccination falls, the herd immunity is lost, and I guess you can figure out what comes next.
      Having understood the basics, let’s move on to one of the most common misconception about vaccination, in particularly with the MMR vaccines. Does it cause autism? The answer is no, it does not. The scare started in 1998, when a medical journal, The Lancet published a study by Mr. Andrew Wakefield, MD (previously hold the title Dr) that stated that the combined MMR vaccine was linked to autism. However, not long after that, The Lancet itself withdrew the article and Wakefield lost his medical licence. Investigations proved that Wakefield’s research was fraud, unfounded and biased and that there were conflict of interest. His article has led to a drop in vaccination in UK and since then, many studies were done to look into whether there were any association between the MMR and autism, but none were found. Despite that, it’s sad to know that even after 2 decades, some people still believe that it does. Sigh…
The other concern is regarding the use of Thiomersal in the vaccines. Thiomersal is a mercury-based preservative that helps prevent bacterial growth in vaccines and helps maintain the effectiveness of the vaccines. Thiomersal contains ethylmercury, which basically means that it is eliminated from the body quickly and does not reach toxic level in the blood, unlike methymercury. The level of Thiomersal in the vaccines are so small , even fish contains more of it I believe. The amount of Thiomersal in the vaccine have not been shown to cause harm or health risk.
       Vaccines are not ‘halal’? Hmmm… I must say that it is unfair to say that those who decided to vaccinate their children do not care of halal and haram. The Malaysian Immunization Programme is decreed permissible by JAKIM. In fact, our prominent Islamic Scholar , Sheikh Yusuf Al-Qaradawi stated that the lawfulness of vaccination in Islamic perspective is as clear as sunlight. It is the duty of every Muslim to ward off harm as much as possible, and while we all believe in natural ways to boost immunity e.g breastfeeding , taking honey ( not for those less than 1 year), Habatussauda’, olive oil, that does not mean that we Muslims should deny ourselves of modern medicine that has stood the test of time. I have always believe in complementary medicine.
      I am not sure if I have covered all of your concerns but I hope this helps. You may or may not be convinced and that’s okay , as I believe conviction needs to come from one self. If you are doubtful, read further from reliable source, discuss with people who really knows and perform Istikharah. If you strongly object vaccination, my only request is that you do not pose your views on others. I am writing this merely for those who has concern and doubts, yet has not dismissed vaccination.
      I strongly feel that we need to have these issues tackled at national level and it is the responsibility of the Ministry of Health to allay parental concerns regarding vaccination. The community needs to be educated and myths and misconceptions regarding vaccination should not be allowed to spread, or we would to have to suffer the consequences in the future.
******************

soooo.... korang vaksin tak anak korang????  

Friday, December 5, 2014

Anak saya breastfeed dan tak berak sampai seminggu...Normal ke???


Pernah dulu si Phea tak berak dalam 2 3 hari aku dah gabra
whataps adik aku mintak tolong tanya pada yang pakar
katanya normal
okey....hilang risau bila lepas tu Phea berak 

lepas berak seminggu lagi si phea tak membuang
g klinik tanya nurse
nurse kata normal, kalau susu badan
tapi diorang tak explain la kenapa2
hakak terpaksa la gugel lagi...
nampakkkkkk??? gugel dah jadi klinik kedua dah
tapi jangan percaya 100% pada dr gugel ye....


Saya yakin hampir semua ibu bapa pernah menghadapi situasi bayi tidak berak beberapa hari. Seseorang yang sihat sepatutnya berak setiap hari. Bayangkan kita makan macam-macam setiap hari, tapi berak seminggu sekali. Segala bahan buangan pergi mana? Masalah berkaitan dengan berak seperti berak seminggu sekali, sembelit atau cirit birit bukan satu perkara yang boleh dipandang remeh. Ia mungkin merupakan petanda kepada masalah kesihatan seperti kekurangan nutrisi atau penyakit lain yang lebih serius.
Bagaimana pun, bagi seorang bayi yang HANYA minum susu ibu, kejadian tidak berak selama beberapa hari sering berlaku. Saya pernah mendengar orang mengatakan bahawa susu ibu tidak mengandungi bahan yang tidak diperlukan. Semuanya diserap oleh tubuh bayi. Saya tidak pasti sejauh mana kebenaran fakta ini, tetapi saya pernah mendengar kes bayi yang hanya minum susu ibu tidak berak selama sebulan dan ia sihat. Ada juga ibu yang menggunakan ubat yang dimasukkan ke dalam punggung bayi bagi "memaksa" bayi itu berak. Perkara ini sekiranya diamalkan ditakuti boleh menjejaskan sistem penyahtinjaan normal tubuh bayi itu.
Apa yang perlu di ambil perhatian?
(1) Pastikan bayi kencing seperti biasa
(2) Perut tidak kembung atau keras
(3) Bayi aktif dan tidak kerap menangis ( menangis mungkin disebabkan oleh banyak faktor, kenalpasti faktor-faktor tersebut sebelum membuat apa-apa kesimpulan)
(4) Susukan bayi dengan kerap dan pastikan bayi mendapat foremilk dan hindmilk yang secukupnya - bayi yang tidak mendapat cukup susu juga mempunyai kebarangkalian untuk tidak berak dengan kerap
Bila perlu merujuk pada doktor?
(1) Bayi sering menangis
(2) Perut bayi bengkak dan keras
(3) Bayi tidak mahu menyusu
(4) Bayi kerap muntah - susu mungkin tidak masuk ke saluran usus dan memenuhi perut
Sekiranya bayi anda tidak berak, jangan panic. Monitor perkembangan bayi dan sekiranya bayi tidak sembelit ketika berak biasanya tidak ada apa yang perlu dirisaukan. Anak sulung saya pernah tidak berak selama seminggu ketika minum susu ibu sepenuhnya tanpa makanan lain dan tidak mengalami apa-apa masalah.

Thursday, December 4, 2014

Untuk Tambah susu badan kite minum Ephyra


entry untuk mak2 budak aje...selain dari tu mohon jangan baca

dulu selepas je lahirkan Sophea dah mandi pe semua nurse suruh nenyusukan Sophea terus...
aku try susukan dia
aku tengok die hisap ok...
bila dia tido aku letak dia nangis balik
dah balik wad lagi la...
aku sensorang uruskan sophea
berpeluh2 time die nangis tu
susukan ok dia diam
letak menangis balik
sampai aku terfikir susu aku ni ade ke tak
tak sampai 2 hari rasa sakit dekat situ tetttttt tetttttttt....
aku pun terfikir cara aku salah ke sampai sakit kat tet tet
balik rumah pun still macam tu
asyik nangis
tak boleh tido
kalau tidokan dia tak sampai 10 minit bangun lagi nangis
tapi aku kuatkan hati
bagi jugak walaupun tgh sakit sebab pecah
tapi still baby macam tak puas
aku tau kekerapan baby menyusu sebab perut die kecik
so aku layankan aje

tapi satu hari aku perasan air kencing baby macam ada darah
aku start panik
dehydrate ke ape anak aku ni
last2 terpaksa beli susu formula
sebab susu aku memang xkeluar
try pam pun x keluar
minum susu formula terus tido  lena anak aku
bunyi motor ...bunyi anjing jiran menyalak pun dah xde terjaga2 sangat
aku dah try alfafa tapi tak jalan
terus suruh adik aku tanye doc..nak makan ape untuk bagi susu banyak
sebab aku tak de susu langsung
so adik aku beli 

ubat ni beli dekat klinik As-salam
orang bangi or kajang boleh ke sini kalau nak beli ubat tambah susu
makan ubat ngan air choc ni Alhamdulillah
baru la keluar sikit2 susu tu
lepas tu terus aku stop makan pil tu...aku cuma teruskan minum air choc tu aje...
tapi dalam pantang kan ...susu melimpah ruah
so once stock dah habis aku pun xminum lagi

sempat 2 kali jugak la Phea minum formula
susu aku dah ade terus aku stop Formula
Alhamdulillah susu melimpah ruah....aku pun stop makan ubat
then bila nak masuk keje baru la aku terhegeh2 nak buat stok untuk Phea
bila aku pam susu sikit je keluar
padahal sebelum ni ok je ...
sebelum ni aku pam aku bagi terus...xde aku buat stok
time aku nk buat stok pulak susu xbanyak
sedih gile tau

lepas tu budak office aku suggest ephyra
aku pun try minum ephyra
sebab kakak office aku menjadi dengan die
melimpah ruah
tapi dengan aku tak pulak
malu2 je nak kuar
stress aku tengok

tapi masuk sachet yang ke empat
Alhamdulillah...sekali pam aku boleh dapat 12 oz
Alhamdulillah sangat2
lepas pada tu aku continue minum ephyra je
tapi yang sedihnye
susu dah banyak tapi BS tak mau guna EBM
die mintak formula
sebab die nak muntah handle EBM
sekian

so pada ibu2 yang rasa nak tambah susu badan boleh try ephyra



Nak try Ephyra boleh roger2 kite ye mommy
PM untuk harga kasih sayang ye mommy semua
harga kawan2... 
Bukan 197
bukan 187
bukan 177

Whatapps 0168965045

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...