Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Wednesday, November 26, 2014

Mak tak nampak nakkkkkkkkkkkkkkkkkkk.......

pergi seri bangi...singgah tateh
nampak mainan anak
wowwww..... 
cantik menarik
terus grab g kaunter

sekali kat kaunter tengok harga 27.90
mak telan2 air liur membayarnye nak....
pahit je rasa air liur...
mahal nau...

mak tak nampak tanda harga nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
kalau tak mak beli benda gigit2 tu je....

Tuesday, November 25, 2014

Memang kena buat tak tahu eh???


tadi nak pergi kerja tengahari..kat trafik light dekat bangunan MOT putrajaya ni
ade sorang pakcik jatuh motor
motornye bergesel dengan kereta...

kereta ngokngek tersebut langsung tak berhenti 
jalan terus macam tak ade ape2 yang jadi
nasib ada yang menolong
kesian aku tengok
lagi sakit hati dengan tuan punya kereta yang bergesel tu
Macam xde apa2 yang berlaku
menjengah kat orang tua tu pun tidak...
sombong betul perasaan kesian kau..... 
langsung tak menjengah dalam hati kau yang kering kontang tu....



Proton Gathering Putrajaya


yeke nama event tu ??/
lantakkan la..
yang penting encik Suami nak bawak anak solehah dia tengok kereta..kononnye...
sampai sane ujan...sudahnye aku bersama-sama dengan anak duduk didalam kereta...
nak makan pun terpaksa jalan kaki
sebab kereta kena blok kiri kanan depan belakang

ternganga2 kena agah ngan bapaknye.....

                                            

berhujan la kami dalam kereta...
xde gambar kereta or gambar sepanjang event berlansung
hujan
paham dak???

Nah amek ni baca....


suami : Nah...ambik ni baca..abang beli untuk awak...baca tau....
isteri :ehhhhhh......bukan sepatutnye sama2 kena baca ke???

suami :awak baca dulu......nanti dah habis cerite kat saya...
isteri : T__T dasar sangat kan perangai tu..

Friday, November 21, 2014

Berzikir la para ibu ketika memasak...


aku dah lama tau sebenarnya kena berzikir time masak...Bos aku dulu penah ajar
tapi tak pernah aku praktikkan sebab masa tu bujang lagi..
Makan pun asyik beli kat luar aje..
Baca Bismillah sebelum makan pun kadang-kadang lupa...
lepas tu bila dah kahwin aku try praktikkan..
tapi kebanyakkan masanya lupe...
tapi kalau ingat aku buat...

Meh semua kita start berzikir masa masak..
lepas ni print lepas tu tampal

kalau lupa baca bismillah sebelum makan boleh baca doa ni


Wednesday, November 19, 2014

Kecik - kecik tak nak bedung kan

Anak solehah aku Sophea masa kecik2 memang suka sangat bedung...
Diam jeee......
masuk umur sebulan dah start tak nak bedung...
bedung je mengamuk..asal mengamuk je mesti sebab bedung...
so lepas pada tu aku dah tak bedung dah...

tapi hantar kat BS ..BS selalu cerite dia bedungkan anak aku..
aku pun iyekan aje la...
pagi sabtu baru ni, Phea xnak tido2
menguap dah 10 kali dah...
mulut bising ajak borak....
puas aku dodoi
tak tidoooo jugak..
last2 aku teringat BS dia cakap
kalau nk tidokan Phea dia bedung
sebab lena sikit tidonye
aku pun ambik kain batik mak aku
lipat2 bedung
nahhhhhhhhhhhhhhhhhh


kemain suka lagi kena bedung....


5 minit pas tu tido...
Allah anak......kalau ibu tau dah lame ibu bedung 

Resepi Air Detox - Untuk kempiskan perut buncit uols tewwww




jangan pulak try ari ni esok dah bising perut tak kempis2..
orang Malaysia ni terburu2 sikit kaedahnye...


SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH



dah lama tak join mana2 segmen or giveaway..
sape2 yang nak join meh klik banner kat atas

Tuesday, November 18, 2014

Coach bola tak ke stadium..


Belek-belek gambar dalam handphone tadi ternampak pulak gambar abah aku ni...
time tengok bola JDT vs PAHANG baru-baru ni
kahkahkah
Abah aku kalau tengok bola memang
macam dia lak coach ...
ni salah tu salah..
macam tu salah ..macam tu salah...hihihi

perkenalkan stay home coach
pakcik din a.k.a pak ngoh din

Monday, November 17, 2014

Xray kali kedua Hospital Serdang


Entry aku berkenaan Sophea kena xray tu korang ingat lagi tak???
dapat result  xray Alhamdulillah tulang belakang tak ada ape2...
tapiiiiiiii doctor cakap nak cek buah pinggang pulak...
sebabnye dekat telinga Sophea ada skintag *macam  ni ke eja???*
kebiasaannya kalau kat telinga dia akan berkait dengan buah pinggang
tapi doktor kata tak payah risau...sebab perkembangan Sophea normal
Insyaallah buah pinggang dia ok..
tapi doktor still nak cek jugak la....bagi tarikh appointment baru lak
dulu masa xray tulang belakang Sophea kecik lagi...
kalau baring pun dia redha aje..
time xray kali ni dia dah besar sikit...kalau lame sangat baring mengamuk...
doktor yang xray pulak sorang je time tu..dia la xray ..dia jugaklah klik2 kat komputer depan tu...
lame sangat sampai Phea mengamuk...last2 ada doktor lagi satu tolong...sbb tak dapat gambar yang cantik...mana taknye Phea asyik gerak2..menjerit...nangis
sampai aku naik atas katil tu dukung dia sambil xray...
doktor agah2 pun dah tak jalan
ohhh xray yang aku cakap ni cam scan perut org pregnant tu je tau..bukan xray macam kite biase tu...

tunggu 2 minggu lagi untuk result....
Alhamdulillah..result pun xde ape....
semua ok2 sahaja....

incase korang confuse skintag tu cane......tu dekat telinga dia tu la skin tag..aku tak sure betul tak ejaan aku ni...aku rasa masa aku pregnant dia hari tu aku jumpe anak buah aku belah Encik Suami...masa tu dia 6 bulan baru...kat telinga dia pun ada skin tag ni....aku duk la main2 bnda kat telinge die tu...aku tegur ..kalau aku kiss mesti aku gigit2 kat telinga dia..sekali anak aku kuar hah..amek ade 2..


Friday, November 7, 2014

Susu Foremilk & Hindmilk Yang Wajib Ibu Menyusu Tahu


pernah tak korang pam susu korang tu cair..
aku banyak kali...susu asyik cair...
perkara pertama yang aku fikir..aku tak cukup makan ni...maka untuk pekatkan susu , aku sumbat la makanan banyak2 nak bagi susu pekat sikit...
tapi walaupun makan banyk mana pun 
first pam memang cair...
pagi ni tadi baru terfikir nak google pasal ni...

oooo rupanya memang macam tu


Biasa kite dengar orang-orang dulu, nasihatkan kalau nak  menyusukan bayi, mulakan belah kanan..mereka percaya belah kanan adalah nasi, kemudian sambung belah kiri yang juge dipercayai mengandungi air. Tanggapan ini adalah salah, perubahan zaman & kemajuan dalam kajian terhadap susu ibu menunjukkan susu ibu terbahagi kepada dua bahagian khasiatnye..ramai yang masih tidak mengetahui tentang susu ibu ini, moge dengan pencerahan kandungan susu badan ibu ini, akan membantu ibu untuk menyusukan bayi dengan lebih baik & mengikut keadaan yang spatutnye. 

Perbezaan Foremilk Dan Hindmilk


Foremilk
Merupakan susu hadapan yang mula-mula dihasilkan diawal proses penyusuan. Apabila mulanya sesi penyusuan secara direct feeding, bayi kita akan  menerima susu foremilk ini terlebih dahulu. Foremilk ni lebih cair dan warnanya kehijauan dan kebiruan. Foremilk mengandungi tinggi kandungan air, vitamin larut air, karbohidrat dan protein.

Foremilk mengandungi rendah lemak yang hanya mampu menghilangkan dahaga bayi kita bukan mengenyangkan. (sebab tu bayi yang menyusu tak perlu diberikan air ye, dalam susu ibu dah mempunyai air secukupnya) yang penting ibu tahu konsep penyusuan sebenar.

Hindmilk
Merupakan susu yang dihasilkan setelah foremilk. Susu 'belakang ini lebih pekat & mengandungi kalori juga lemak yang tinggi & membuatkan bayi kenyang. Warnanya pula berbeza, ia kelihatan pekat dan 'rich'.



Sekirenye ibu-ibu memerah keluar ke dalam bekas jernih yang berbeza untuk dua kali perahan, pertama & perahan kedua, ibu-ibu akan lihat perbezaan warna susu tersebut seperti dalam gambar.

Oleh itu, pastikan bayi kita menerima kedua-dua kandungan foremilk & hindmilk seperti yang saya nyatakan tadi yakni protein, vitamin, karbohidrat dan juga laktosa yang penting untuk perkembangan otak bayi serta tenaganya, maka susukanlah bayi, sehingga ibu benar-benar yakin payudara telah kosong sepenuhnye.

Kesan ketidakseimbangan Foremilk Dan Hindmilk


Bila bayi kita tak dapat cukup khasiat foremilk,bayi boleh dehydrate (kurang air dalam badan) & kalau kurang hindmilk pula, bayi tak kenyang, tumbesaran bayi juga turut terjejas.

Pentingnye seorang ibu untuk kerap  mengosongkan payudaranya sama ada dengan mengepam atau menyusukan secra direct feeding. Menurut teori, semakin sedikit susu yang berada payudara, semakin banyak hindmilk; maknanya ia makin pekat. Tak hairanlah sesetengah ibu mendapati susu lebih pekat di bulan puasa atau semasa berpuasa. Sekirenye ibu membiarkan payudara bengkak dan lebih suke tunggu 'susu penuh' akan mendapati susunya lebih kelihatan cair apabila dipam, kandungan khasiatnya tidak seimbang = lebih banyak foremilk. sumber

Untuk kenali bayi kite menerima lebih foremilk berbanding hindmilk, bayi akan mengalami tanda-tanda seperti berikut:

   ✔ Bayi selalu meragam
   ✔ Bayi kembung
   ✔ Najis bayi menjadi kehijauan
   ✔ Bayi tak kenyang
   ✔ Berat badan bayi tidak meningkat seperti yang sepatutnya
   ✔ Bayi kerap sangat berak
   ✔ Bayi alami ruam lampin (disebabkan najisnya yang bersifat asidik serta cirit birit) 

Apabila ibu sedari keadaan di atas, kemungkinan penyebabnya ialah:

   ✔ Susu ibu yang tidak seimbang antara foremilk dan hindmilk – foremilk lebih banyak.
   ✔ Ibu cepat sangat menukar payudara semasa menyusu, tak sempat baby nak dapat hindmilk.
   ✔ Susu ibu terlalu banyak (oversupply) hingga bayi tak sempat dapat hindmilk sebab dah ‘muak’.
   ✔ Bayi yang hisap sikit, tertidur – tak sempat dapat hindmilk.

Jadi, apa yang ibu boleh buat?

    Susukan bayi dengan sebelah payudara saja. Yang lagi sebelah lagi pam.
   ✔ Ibu yang mengalami milk oversupply boleh mengepam secara rutin dan menyusukan bayi di antaranya.
   ✔ Mengepam sedikit sebelum menyusukan bayi supaya bayi mendapat hindmilk.
   ✔ Mengepam secara konsisten agar lebih kerap payudara dikosongkan- mengurangkan tindakbalas osmosis yang menjadikan susu lebih cair.
   ✔ Mengambil makanan yang tinggi protein dan serat.

Apabila keperluan hindmilk bayi dipenuhi, bayi akan kurang meragam, dapat tidur dengan lebih lena dan lama serta beratnya meningkat mengikut graf pertumbuhan yang normal.  


Fakta Tambahan
Tahukah ibu-ibu, penghasilan susu banyak dipengaruhi oleh keadaan sekeliling seperti contoh suhu persekitaran. Selain itu, kandungan nutrisi susu juga turut berubah mengikut umur bayi kita.

Contoh : Keadaan cuaca yang panas mempengaruhi penghasilan susu, bagaimana? Secara logiknya kita akan cepat dahaga apabila cuaca panas.
Ibu akan mendapati hasil perahan mengandungi lebih foremilk berbanding hindmilk.

Keadaan malam pula, lebih sejuk. Jadi susu yang dihasilkan lebih pekat. 


Jadi ibu-ibu terutama sekali ibu baru, jika hadapai situasi bayi seperti di atas, jangan cepat putus asa bila tengok bayi macam tak kenyang, meragam macam tak cukup susu, tambah lagi berat badan tak naik, kerap kembung, poo poo asik hijau dan sebagainya..itu bukan tanda ibu tak boleh hasilkan susu yang berkhasiat @ susu tak cukup tapi foremilk terlalu banyak hinggakan bayi tak sempat nak dapatkan hindmilk sebab perut bayi dah penuh dengan foremilk dalam kuantiti yang lebih.

* Aku pernah g kelas antenatal...memang speaker tu cakap jangan asyik tukar2 time susukan anak....memang aku ikut cakap die....bila aku rasa dah kosong sebelah kanan baru aku tukar...

X-ray Hospital Serdang - Sophea ada 2 lubang kecil di Tulang Belakang

masa Sophea umur sehari, aku masih dalam Hospital...
pagi tu Nurse ambik semua baby untuk cek...
lamaaaa gile...
sempat aku tidur kejap sementara tunggu doctor check baby
Lepas tu baby dipulangkan
aku ingat xde pape la dah
tak lama lepas tu sorang doktor datang
chinese....aku rasa houseman kot...
"Puan kite detect ada 2 lubang kecil kat tulang belakang anak Puan, nanti kita bagi date untuk datang x-ray ye"
aku blur..aku cuma anggukan aje...
serius aku tak fikir yang buruk2 pun....
sebelum keluar Hospital Doctor bagi tarikh appointment dalam buku kecik...
aku still rileks lagi tak de ape2
balik kampung g checkup dekat klinik kampung tiba-tiba Nurse tanya
kenapa dengan tulang belakang anak awak
aku just jawab je la ada lubang kecik katenye...
lepas tu doc datang cek ..tekan2 kat tulang belakang Phea...
aku dah start risau...
aku tanya kenapa doktor
doc x jawab pape..cuma senyum
dia tekan2 lagi 
 angkat2 kaki anak aku
pas tu cakap
Insyaallah xde pape ni
kuat kakinye ni hah
lepas doktor pergi aku tanya Nurse, kenape...
Nurse tanya doc sane tak cakap pape ke...
aku cakap xde..
Nurse tu memang x berani cakap pe..Sebab dia takut ape yang die explain salah ....dan buat aku jadi risau....
lepas aku paksa baru dia explain..
 kalau tulang belakang effect kat kaki...
tapi Nurse kate tak de pape kot sebab kaki anak aku kuat...
time tu la baru aku rasa risau...
rasa nak menangis time tu jugak...
balik rumah sambung risau..
aku main2 dengan kaki dia...
try bagi die berdiri
tegap je...
tapi risau tetap x hilang....
tiap kali tengok anak aku tido aku rasa nak nangis...
patut Nurse tu tak mo cerita...
bila sepupu aku datang melawat aku cerita la pasal tulang belakang si Phea
lepas tu dia cerita anak die dulu lubang kat  jantung...
kena wat appointment mcm aku g..lepas sebulan tu g xray tak ada apa-apa
doktor cakap sebab baby kecik lagi..so ada part2 yang x tertutup sepenuhnya...
Lepas tu baru aku lega...
dan Alhamdulillah bawak Phea g Hospital Serdang untuk x-ray
xray budak2 ni macam kita scan perut kita jugak...
doctor guna gel panas sebab tak nak Phea nangis....
dah scan doctor kate dari apa yang dia tengok macam nampak tak ada masalah...
lagi 2 minggu ambil result...
dapat result...
Alhamdulillah Ya Allah...
tak ada apa2..
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii................
dapat appointment lagi satu untuk cek buah pinggang dia pulak...
nanges lagi aku dalam hati....
nanti aku cerita pasal xray buah pinggang pulak...

so korang2 kalau doctor detect ade yang tak normal pada baby korang ..korang jangan risau sangat tau...kadang2 ada part yang tak tertutup sepenuhnya...

Thursday, November 6, 2014

Resepi Mee Siput Goreng Bodoh - Versi Cerdik sikit

biasa kalau mee goreng ke nasi goreng kosong ke aku akan panggil bodoh...sebab kosong je kan...
ni resepi mee siput kicap

tak nak bagi bodoh sangat taruk udang sikit 


ni goreng kali kedua...tambah mcm2 bahan lagi...
mee siput versi cerdik sangat
campur sos ikan sikit
sos tiram sikit...
hihihi

Wednesday, November 5, 2014

Resepi Potato Fritters ~ versi derhaka macam si tanggang


sejak-sejak join group-group resepi dalam fb baru ni kan, kerja aku memang duk save resepi aje la...
semangat gila nak cuba, tapi tu la masa tak ada, sibuk layan anak (alasan)
baru ni kan asyik hujan aje...so perut aku merayu2 mintak di isi...
nak makan biskut macam tak kenyang..nak buat cekodok macam boring...
teringat ada kentang kat dapur..terus cari resepi dalam tepon


aku taruk air sikit...sebab aku fikir mungkin tuan punya resepi ni tak ingat type air kot...
pas tu aku tak guna tepung jagung pun..sebab tak de...



rasa dia???
sedap (terpaksa puji diri sendiri)




Lampin pakai buang pilihan hati


Sebenarnye dari pregnant lagi aku memang suka dengan cloth diapers...
dah beli 2 pcs...tapi pernah pakai sekali je..sebab bontot phea ada rashes sikit...tak sesuai pakai ke ape ntah....
Sophea bersama Cloth Diapers
beli ni konon menyahut seruan mesra alam la konon...
lepas ni nk try beli dengan lunatots

oleh sebab tu pakai la yang pakai buang sementara ni...
aku dulu beli petpet 
phea pakai dari umur satu hari sampai la ke umur 3 bulan...memang aku stick dengan petpet aje...
lepas tu size S dah  tak muat dengan Phea so nak kena tukar lain pergi la laki bini ni ke seri bangi...
ternampak pulak drypers..boleh la try...ambik dan bayar ...
niat nak beli yang M sebenarnye tapi terbeli yang S jugak...
nasib boleh pakai lagi si phea ni...
Drypers aku rasa penyerapan dia pun lagi better la..
siang aku pakaikan petpet
Malam pakai drypers...
tapi nak kena beli baru jugak sebb peha Copea ni besar...kesian pakai pampers kecik
kebetulan pulak akak office nak letgo Drypers anak die sebab salah beli size...ape lagi..aku grab aje la mne yang ada...murah lak tu die jual...harus lah nak kan....
kalau terserempak dengan orang je mesti tanya

"beli kat mane???"
"ade offer ke??"

amboiiii...pantang nmpak orang beli byk2 ..mesti ingt ada offer

korang pulak suka pakai lampin ape???



Tuesday, November 4, 2014

Kisah dongeng Phea bersama botol syusyunye...


Before ni aku pernah cerita pasal Anak Solehah aku tak nak botol kan...
Alhamdulillah hantar bila dah hantar pengasuh nak aje Phea hisap botol..
agaknye sebab terpaksa sangat kot...
dia nak botol tomme tippie
akhirnyaaaaa....

hari ni jugak anak aku dah minum susu formula
huwaaaaa sedey....

tapi tetap aku bekal kan EBM untuk BS 
BS guna EBM dulu bagi kat Phea
Habis EBM dia bagi FM pulak


hamboiiiiii siap pegang botol sendiri...
time mak ada ngada kan kau anak
tak nak botol bagai....





Monday, November 3, 2014

Angan-angan ku musnah..hancur..kedebabommmm...... kling...kling...klin


since aku preggy lagi aku banyak google dan baca blog mommy2 semua nak tau apa yang terbaik untuk anak...
daannnn aku tau susu ibu adalah susu terbaik untuk baby..
dan sememangnye aku bertekad untuk tak nak campur susu untuk anak aku
masa dalam pantang Abah aku bebel suruh campur susu pun aku pekakkan aje telinga...

even mak mertua aku pun suruh bagi susu formula senang kerja katanya tetap aku pandang sepi...
pada aku selagi aku mampu ape salahnye..
memang renyah sikit..nak keluar susah...kena pam dulu
dah pam cuci....curah air panas...memang banyak keje...

tapi korang tau tak betapa bahagianya rasa bila menyusukan baby...
die pegang dagu kita..tarik2 baju kita
Allah.....syukur atas rezeki, nikmat dan harta yang dipinjamkan kepada ku..
Aku doa semoga semua perempuan dalam dunia ni dapat rasa pengalaman ni....

tapi bila aku start hantar Phea ke rumah BS dia mintak aku beli fm..
aku memang berat hati...
sedih aku rasa..
sebabnya Phea xnak hisap botol...
so BS nak try FM dalam botol...
kot rasa lain phea nak...

aku tak faham apa yang payahnye nak handle EBM ni...
aku dah letak dalam botol...
susu dah thaw siap2..
warmer pun dah beli...
kalau baby nak susu 
BS just keluarkan dlm peti sejuk
rendam dlm warmer
lepas tu bagi...
masalahnye phea tak nak botol je...

bila ngadu kat sahabat2 dalam fb ramai yang suggest cari BS lain...
sebab macam nak tak nak je jaga anak aku...

hurmmmm aku tak tau nak cakap ape...
sebab BS ni memang aku percaya sangat2
baik pun baik...
lagipun die jaga anak cousin aku
memang baik die jaga...
anak spupu aku pun dah besar..dah 6 tahun pun umo...
skang ni campur anak aku BS tu cuma jaga 2 orang...
nak hantar kat BS lain aku tak yakin...
dengan macam2 hal sekarang ni...
aku tak yakin..
lagipun BS tu bukan tolak mentah2...
masih boleh dibawa berbincang...
aku cakap kat dia minggu ni aku bg EBM dulu..tengok mcm mana...
nanti baru aku beli Formula...
BS ckp ok..
Alhamdulillah.....
harap Phea dapatla susu botol...
start esok memang aku tak kan balik dah tengahari untuk susukan dia...
BS aku tak bagi...nnti phea dah biase ngan time tu sampai bile2 pun dia tak nak botol...
hari-hari pujuk dia minum botol..
laki aku gelak tiap kali aku bercakap dengan phea....

tadi Encik Suami call bagitau dah beli FM kat Phea...
huaaaa aku nangis dalam hati...hampa rasa ati ni tau...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...