Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Thursday, October 30, 2014

Sekarang dah faham


dulu aku pelik ..mak2 kat ofis duk beratur kat punch card tunggu time nak balik...
rindu anak katanye...
halahhhhhh macam lari pulak anak ko tu kan...
lagi pelik ada yang nak berhenti kerja sebab nak jaga anak...
kalau laki gaji besar ok la kan...
skang baru aku faham kenapa mak2 ni sanggup berhenti kerja semata-mata nak jaga anak
skang baru aku faham kenapa mak2 ni sibuk duk beratur kat punch card sebab tak nak lambat jemput anak kat rumah pengasuh...
sebab aku pun dah jadi macam diorang....
rindunye nak gomol dak kecik niiiiiiiiiiiiii.....


hye saya sophea.....walaupun kadang-kadang orang salah anggap ingat saya sopian...T__T

Dilema puting botol susu - Sophea refuse botol


Phea tak nak menyusu botol..puas dah train...masa umur die belum cukup sebulan pun aku dah bagi botol...nak je dia...lepas tu stop kejap sebab aku malas nak pam, nak cuci botol bagai..bagi direct je senang..lepas tu umur dia 2 bulan lebh baru datang keinsafan dihati aku ni, aku pun mula start pam dan bagi botol...anak aku rileks je..xde hal..mau je hisap botol..siang2 aku bagi botol , malam baru direct sebab nak bagi dia biasa minum botol..tak ada la payah sangat aku nak g kerja nanti kan...

tadaaaa.. ni la puting first aku bagi..Alhamdulillah tak ada masalah...Phea nak je hisap puting ni...
tapi lagi 2 3 hari aku nak kerja Phea dah start tolak botol...
aku ingat dia meragam sebab baru lepas cucuk 3 bulan...
maka aku sabar dan bagi direct ...
tapi dah 2 3 hari cam tu..kalau aku sumbat botol je diuwek-uwek kan aje,,
pas tu nangis tak nak botol...

aku suspek dia dah tak nak puting fiffy ni..aku tukar NUK
lebih kurang gini jugak bentuk nye...pun tak nak..ditolak mentah2...aku tunggu dia betul2 lapar baru bagi botol..tapi anak aku ni memang jenis sanggup tahan lapar...kalau dah lapar sangat tu menangis la dia macam kena dera...tapi TETAP tak nak botol...

aku pun try tomme tippie yang aku dah beli masa Phea dalam perut lagi..kot dia nak botol tu 
minum la nak.... mahal botol ni ibu beli....tak nak jugak...aku pening gak la...
aku gugel...terjumpa lak gambar ni
halahhhh..nomey2...aku pun terus cari..Alhamdulillah orang yang jual botol mimijumi ni umah dekat2 area umah aku..jadi cod sajork...tak perlu tunggu 2 3 hari untuk pos..
hoyehhhhhh dah dapat....

dah dapat botol tu aku rasa teat die macam keras sikit..mau ke sophea ..tapi tak pe..pejam mata je tengok harga dia...cuci2 lepas tu bagi ..Alhamdulillah phea nak..tak sia2 RM60 ibu melayang nak...
TAPI kegembiraan aku berakhir keesokkan harinya...
phea sekeras-kerasnye menolak botol...

akak office aku suh aku beli pigeon... time aku nak beli tu kawan aku suggest Dr Baby..die kate yang ni paling ok...
aku pun beli Dr baby


harga RM 2.20 satu...
pun die tolak... T__T
aku dah tak tau nak buat macam mana lagi...
korang buat macam mana nak bagi die hisap botol...????
aku tak boleh hari2 lari balik menyusukan dia..aku dah start keje dah 2 minggu...tengahari je lari balik....kesian sampai umah anak menangis kelaparan.. tak sampai hati tengok...
MIL aku cakap nak bagi makan nasi lenyek bagi lama sikit dia kenyang..xde la nangis tunggu aku balik..
aku dah mula risau...cepat la Sophea hisap botol..tak mau la nangis2 macam ni lagi..



Thursday, October 23, 2014

Sophea tak nak minum botol



ayah tutup lampu plisss....phea nak tido..


siang tadi phea asyik nangis je...phea tak nak susu botol...lepas tu phea tido dalam keadaan lapar... ibu balik tapi tak pujuk phea pun...ibu sua botol jugak... phea rasa marah sangat...phea ngamuk lagi dan tertidur lagi...last2 ibu mengalah...ibu direct feed jugak akhirnye...mula2 phea tak nak sebab phea merajuk... tapi last2 phea minum jugak sampai kenyang sebab ibu dah nangis.. phea kenyang...phea tidur balik...phea bangun tengok ibu n ayah tak de.. phea lapar phea nangis lagi...nenek bagi botol lagi..phea tak suka... phea nangis lagi... nenek call ibu... nasib baik ibu dah otw balik... tapi jalan jem...ibu lambat sampai..phea lapar...phea tidur dlu sementara tunggu ibu..ibu sampai rumah ibu kejutkan phea...ibu kiss2 phea ibu bagi susu....tu la kisah phea yang tak cukup tidur hari ni... tutup lampu plish..

tutup lampu baru selesa tidur...

Wednesday, October 15, 2014

Sophea 3 bulan





semalam bawak phea g klinik untuk cek 3 bulan and inject... klau bab inject ni maknye risau sikit sebab takut demam...Alhamdulillah perkembangan ok.
letak atas timbang tengok num..mak aiiii tanjat iols... patut la tangan kite asyik lenguh je bile dukung awak phea...dah 6.8 kilo...
Nurse cakap phea obes... hukhukhuk..obes ke anakku???? 
tapi aku xcampur susu fm pun... fully bf
tetibe teringat video wassap * mama nak lagiiiiii.... nak gemuk tak nak kurus*
dah setel semua bawak g cucuk...Alhamdulillah tak pernah ag phea nangis tiap kali kena cucuk...Alhamdulillah tak demam



obes ke????

hari ni (selasa)bawak anak solehah kite phea g hospital serdang.. xray lagi..mula2 behave je baring atas katil...lepas tu ngamuk sebab bosan baring lama2...bila aku dukung diam pulak...last2 sampai dengan aku2 naik atas katil nak bagi die diam...sng sikit keje doc...
ngamuk nak tido sebenarnye...

setakat ni anak ibu dah boleh

senyum
gelak bila kita agah2 die
suka main air liur sampai basah2 baju
dah boleh mengiring...tapi badan je..bontot tak gerak langsung ok
tido dah buas sikit
kalau dudukkan die dah boleh angkat kepala nak bangun
dah bosan berbaring..kn angkat kalau xngamok

kena stop dlu phea dah bangun

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...