Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Thursday, August 30, 2012

Makan itik panggang di Abdullah Chan Bangi


Hari Sabtu baru-baru ni enchik bf ajak makan itik panggang...
bile sebut itik automatik fikiran aku ni terbayang kedai cina...
bila sebut panggang terbayang aku kalau lalu kat kedai 2 cina tu die gantung-gantung itik die macam tu aje...
erkkkkk.........
aku tak tanye benda lain aku tanya halal ke??? haishhh nama pun abdullah kan, dah tentu2 la muslim...

aku pun mengikut aje la...dah orang ajak kan... dah tentu2 aku tak pernah makan itik..telut itik aku penah la makan.... 
dah....sedap katenye, harus la aku g.....

aku ni kalau g makan ngan enchik bf memang tak amek la gambau makanan bagai....
nanti orang pandang katenye...udoh henpon pun dah ghope ape...aku tak pakai semat2 phone bagai ni....phone cikai aje...jadi segala gambar adalah di gugel 100%



untuk hari tu kitorang berdua aje so kami order baby kailan sos tiram

makan kailan ni aku just ratah2 je..abes sepinggan aku makan...sebab enchik bf ku tidak makan sayur...tapi eksaited order sayur T__T ... sos dia tak rasa sos tiram yang biasa..rasa macam manis2 sikit, masin2 sikit...macam mana ea nak describe rasa sos die....die punya kailan pulak kalau korang makan kan die crunchy sikit..memang krup krap krup krap aje rase.....Harga RM 13.00

lepas tu order itik panggang...hoooyeahhhh.... enchik bf kate jangan amek small sebab tak puas...maka amek yang medium ye tuan-tuan dan puan-puan. pada aku boleh tahan la...aku bagi 4 dari 5 bintang.. kulit die rasa crispy2 sikit... daging die liat sikit dari ayam... bau die bila sampai kan bau manis2 sos.... tapi x manis pun bila makan.. yang itam2 tu bukan kicap ye kengkawan...itu sos ape ntah...cicah dengan cili yang die bagi memang mabeles..rasa terbang....bhahaha melampau tol kan...harga dia RM 30.00 untuk medium...untuk nasi putih RM 1.20 sepinggan


aku order char kuew teow... tapi yang aku makan kaler die pucat sikit dari gambar ni... rasa die sepucat kaler die... pada aku tak sedap sangat..aku bagi 2 bintang dari 5 bintang.. aku ni kalau ko sebut char kuew teow..aku akan bayangkan CKT yang dekat mali's yang dekat danau kota tu.. berkuah...tapi bila sampai2 hampa sikit la..nasib baik aku makan baby kailan sepinggan ngan itik panggang..so ckt ni aku makan sikit2 je...Harga RM 5.50...

Bandung Cincau untuk aku..dan pepsi untuk my Enchik bf... aku rasa tak perlu kot nak describe air ni..ke nak tau jugak rasa air ni??? xpe2 meh aku gitau rasa dia... rasa die manis dan lemak2 sikit... bau ros sirap dan cincau yang bersatu menimbulkan aroma yang tenang... kalau tambah ngan ice cream soda ni..perghhhhhhhhhh melayang ase....... air RM 2.50 ...untuk soft drink pulak RM 2.00

untuk korang-korang yang nak makan boleh datang ke Abdullah Chan kat bangi ni hah... alamat die ?? 
jalan medan pusat 2c, sek 9
pusat bandar baru bangi
tel num kot2 korang nak book ke ape
019-6133808
..korang boleh pergi ke website die www.mohdchan.com.my .... ni menu yang aku makan aje...aku tengok hari tu berlambak aje menu dorang..ngan udang mantis tak mantis, crispy la, butter prawn la...perghhh..teruji babe iman bila tengok gambar makan tengah2 bulan macam ni.. T__T


Wednesday, August 29, 2012

Taktik menoyol time exam


aku rasa kan kebanyakkan dari kita-kita ni lah dari zaman sekolah sampai la zaman u memang kuat betul menoyol time exam kan???
walaupun korang dah study, dah baca betul2 bab tu ...  tapi tetap nak menoyol...
sebab takut lupe n confuse....

tapi sesadis- sadis aku lah..aku takkan menoyol time final exam....
takut kantoi beb.... malu satu...pas tu kena repeat balik nanti...xpepasal...
kalau menoyol time quiz ke ape tu dah biasa sangat....bhahahahhaaa
bahan-bahan menoyol ni jangan cakap la memang banyak....
antaranya

1. Meja
yang ni aku rasa majoriti budak2 kelas aku buat.. tulis kecik2 atas meja segala formula-formula...kalau quiz law lagi la...penuh satu meja contoh2 kes...tapi haruslah ko kena pandai cover ngan kertas soalan dan juga segala kertas yang kau ada...lau lect perasan padah jawabnye...lagi kelakar masa sekolah dulu..abis segala formula dak2 kelas aku tulis atas meja. sekali cikgu mintak tukar tempat duduk..PADAH ko tau...PADAH!!!!!! alasan dia tak nak korang duduk dengan satu geng , nanti meniru aje kejenye.. time tu memasing berjanji tak nak pandang kiri kanan...tapi cikgu tak mo terima..die nak jugak pindahkan...kalau budak perempuan redha aje pindah ke meja yang diarahkan..muka memasing tunjuk hampa.tapi kalau budak lelaki pindah perangai ya hampun..angkot sekali meja...padahnye abes kantoiiiii....

2. tulis di tangan
aku tak de sampai penuh tapak tangan...celah2 jari aje ok...

3.dinding atau langsir
siapa yang duduk dekat dinding atau dekat tingkap lagi best...meja boleh tulis..dekat dinding boleh tulis...dekat langsir boleh tulis..complete okeh...agak-agak nak guna formula dekat dinding, jangan sengan2 terus lentuk kepala kat meja..muka hadap kat dinding...pura-pura main pen...sambil salin formula tanpa perasaan bersalah .

4. nota kecik2
 

 
yang ni standard..tulis nota kecik2 lepas tu share satu kelas....cume budak2 nerd aje yang tak berani terima huluran...kahkahkah

5.pada kalkulator

yeah...ini paling bernas....penuh satu kalkulator dengan formula-formula yang penting.....

korang lak cane?? mesti ag advance kan....

psss** tapi ingat ye meniru ni tak berkat.....t bile keje kan asyik jadik kuli aje....bhahahahaa
gambar gugel...kecuali yg aku buh wm

beza lelaki dan perempuan


bhahahahahhahahaaa...
aku tau kaler2 lain selain yang basic..tapi aku tak tau lak sedetail ini..
sape rase tak betul????

Tuesday, August 28, 2012

Mak Ayah die ok ke die peluk islam?????


kawan-kawan aku ramai yang dah tau encik ikhwan ( chenta hati ) aku non muslim...
bila aku cerita yang die dah convert ari tu, ramai gak yang tanya penerimaan mak ngan ayah die...
memang, macam-macam aku dengar kalau orang convert ni kena buang mak ayah la...
kena pulau dengan kengkawan la...kena buang family

tapi bersyukur la , benda-benda ni tak terjadi pada dia...
dugaan tu memang ada, tapi tak de lah sampai kena pulau dengan semua orang...
kawan-kawan dia dari dulu memang semua melayu....
mak saudara die dah lama convert....
abang die yang dijaga oleh mak saudara die pun convert jugak
kakak sepupu dia convert jugak...
dorang semua tak membantah dengan pilihan dia...
malah bersyukur....

mak ngan ayah die dah tau,dari dulu lagi, dari aku mula2 kenal encik bf aku..
mak ayah dia tau anak die berkawan dengan aku...
Dorang tau anak die berkawan dengan perempuan melayu (aku la tu)

dulu-dulu aku selalu risau dengan penerimaan ayah dia...
ayah dia macam tak kisah , tapi macam tak mahu anak dia convert...
yela enchik ikhwan tu anak lelaki kesayangan ...
dia takut, bila dia tak ada nanti bf aku x datang tengok dia...
aku sedih, jadi takut , bila ayah dia macam tu..
ayah die macam tak rela, tapi jugak tak menghalang ...

mak dia pulak, dari dulu sporting...
mak dia kata kalau die nak masuk islam tak apa..
abang dia pun islam..
apa-apa agama pun sama
janji hati baik dah masuk islam ikut betul2 agama nya
bila dah masuk islam jangan lupa family
jangan jijik dengan family....

bila bf aku convert dia tak bagitau mak and ayah die pun...
beberapa hari lepas tu baru dia call mak dia, bagi tau....
mak dia menangis, mak die cakap tak sangka
mak dia cakap hati dia hancur bila dengar...
tapi mak dia terima keputusan bf aku...
mak dia dah tau benda ni jadi, cuma tak sangka secepat ni...

ayah dia pulak cool aje...
ayah dia terima keputusan bf aku...

Alhamdulillah mak n ayah dia okey...
mak dia masa mula-mula aje menangis...
mak dia sangat baik dengan aku...sebelum dan selepas encik bf aku convert...
selalu pesan kat encik bf jangan gadoh2 dengan aku...

lepas tu bf aku balik jb cuti jumpe mak ayah n family dia...
kali ni dia balik selepas bergelar muslim...
aku happy bila dia cakap dia solat kat umah mak dia...
pas tu masa encik bf aku nak balik dorang bergambar
mak dia sibuk cari tudung nak bergambar
pas tu dia pakaikan kopiah kat ayah dia...

Alhamdulillah mak n ayah dia okey bila dia dah convert..
hubungan dorang langsung tak terjejas, 
malah lebih baik lagi...

Lidah pendek atau ko memang sebut begitu????


semalam masa aku tengah makan sambil tengok tb tetibe si Majuin jerit
"eh.....cahjejel"
pas tu sambung ag "alaaa...aku pikir cahjejel tadi"
"mukak die macam cah jejel kan???"

aku pandang muke fiza, 
dak fiza pandang aku...
dak fiza kate " aku tak kenal sape cahjejel, berjejeh2 aku dengar name die"

time ni aku x dapat tangkap lagi sape cahjejel tu....
sekali bile dak majuin sebut ag sekali cah jejel baru aku terpikir....
oooo cah jejel tu upenye........

aku : cah jejel la piza!!! xkan ko tak kenal cah jejel
piza: tak ade aku tak kenal cah jejel
majuin: cah jejel la....
p : syah jazle la!!!! jejel2
m: ya la jejel la 
p: cube ko eja 
m: S.H.A.H  J.A.JEK.L.E

aku ngan dak fiza bantai gelak kat die.....
aku tanye die abes ko eja JAZZ macam mane??? 
J.A.JEK.JEK ke????
bhahahhahaa ade ke cah jejel...?? tergamak tol die sebut jejel...

alasan paling kukuh die bagi die kate lidah die kadang2 pendek.... padahal semua huruf z die sebut jek

majuin ni hah cah jejel ko!!!! jejel2....

Nak mintak maaf ke ape memang kena mesej....malu owh ckp depan2 ni



Monday, August 27, 2012

Raya ngan family besh.....



tak terlambat kan kalo nak wish 

selamat hari raya 

huhu....
malas nak update lagi
tunggu mood raye abesh dulu
weeeeee

Wednesday, August 22, 2012

Dengan Herbalife - Hanya dengan Nutrisi


Tanpa Ubat Tanpa Suntikan   Hanya Dengan Nutrisi

-Selesaikan masalah berat badan anda sehingga 10 kg dalam 30 hari secara selamat & semulajadi.

-Tidak perlu senaman,mudah diikuti,keberkesanan dijamin 100%!

-Penampilan baru yang lebih muda & sedap mata memandang.

-Daya tahan terhadap penyakit terbina secara semulajadi.

-Tidak perlu berlapar. Masih boleh makan makanan kegemaran.

-Badan sentiasa segar dan bertenaga sepanjang hari.

-Tiada sebarang kesan sampingan.

-Program untuk turun berat badan, langsing badan ,kurus badan,diet secara semulajadi.

Tuesday, August 21, 2012

Saya gunakan herbalife untuk turunkan berat badan dan langsing


owh... tadi adik bukak email dah macam-macam orang tanya pasal kurus kan....
adik saya baru jadi pengguna kire dah 15 hari la macam tu
hari yang ke 13 die ditimbang okey....
dimonitor hari2 oleh tauke herbalife

herbalife ni pada aku, boleh dikatakan TURUN SECARA SIHAT DAN BERKEKALAN

adik aku start makan pada 5 haribulan dengan berat 60.2 kg
timbang pada hari yang ke 13 berat dah turun sebanyak 58 kg 
cara penggunaan /makan herbalife ni
2 scoop untuk sekali minum

minum ni untuk ganti sarapan dan makan malam
nutritional shake mix ni dah boleh buat korang rasa kenyang
macam makan sepinggan nasi...
so pagi2 korang dah tak perlu cari nasi lemak untuk kenyangkan perut tu
minum ni dah cukup wat kan korang kenyang

shake herbalife

untuk produk ni ada 5 perisa iaitu 
strawberry
coklat
vanila
tropical fruit
cappucino

harga dia RM 165.00 untuk 22 serving
sekali minum 2 scoop
tapi kalau jadi ahli harga dia murah sikit la...

adik kite ni beli produk ni dengan doktor kat klinik die...
so doktor ni la yang monitor segala berat , kadar lemAK , kandungan air dalam badan die...
kalau korang aim nak turun berat 10 kilo 
doktor akan pantau korang sampai berat korang betul2 turun banyak yang korang nak...
doktor ni bukan doktor tipu2
doktor betul2.... doktor azfar namanye..
die pun dah guna herbalife ni 
dari gumuk dah jadi kurus

program ni tak susah pun nak ikut
gastrik pun tak ada masalah
sebab korang bukan kena berlapar tak boleh makan nasi seminggu dan berdahaga
tak payah puasa nasi pun...

korang pun kalau beli akan dipantau berat korang
kalau korang duduk bangi lagi senang
hari2 korang boleh ketuk pintu klinik nak timbang berat...

kalau nak beli boleh email ctaziah@yahoo.com atau msg kat facebook die CT Aziah

tapi INGAT 
UNTUK KURUS LEPAS MINUM MIX SHAKE NI JANGAN KORANG BAHAM NASI ATAU MAKANAN BERAT YANG LAIN...KALAU NAK MAKAN TUNGGU 4 JAM
TAPI JANGAN RISAU MINUM NI BUATKAN KORANG RASA KENYANG...a

UNTUK NAIKKAN BERAT LEPAS MINUM MIX SHAKE NI KALAU KORANG NAK MAKAN NASI PUN TAK DE HAL....


Monday, August 20, 2012

Kurus dengan herbalife

cerita pasal kurus ni kan, sejak sejak umur dah menginjak ke 20 + + + ni kan payah betul nak turunkan berat...
time puasa pun susah bebeno nak turunkan berat....
puasa turun 2 kilo.. raya naik balik 2 kilo T___T
mana tak nye makan tak henti....
aku memang tak gemar makan lemang , rendang etc....
kuih2 biskut2 memang aku tak makan
tapi minum air manis dan makan kerepek..
tu semua penyumbang lelemak dalam badan aku jugak....
adik aku baru 13 hari try herbalife ni....
dah turun 2 kilo......
siap ade orang monitor lagi die punye berat
kire kalau korang beli herbalife ni tak de lah beli sia-sia
makan bute2
ada orang monitor ok...
cek berat
cek kadar lemak dalam badan
complete pakej la...
nak kurus boleh nak gemuk badan boleh...
aku dah try minum semalam
kire ok la
aku masih boleh telan benda alah tu...
minum ngan air sejuk...
sedap gak
azam nak beli sebotol...
ade orang monitor berat
nanti kite update berat sebelum and selepas makan benda alah ni...
kalau korang sekitar lembah klang nak beli produk herbalife ni tatau nak cari kat mana boleh la email ctaziah@yahoo.com ...email je dulu..nanti kite cerita kemudian.....
till then...babaiiiiiiiii

Thursday, August 16, 2012

Bakar Girlfriend Time sahur................!


Semalam kan citer pasal dani tiger tu...hari ni baru tau kisahnye....


Polis meminta kerjasama orang ramai untuk mengesan saspek berhubung kejadian remaja perempuan 16 tahun yang di bakar di kawasan semak berdekatan Seksyen 1, Wangsa Maju, awal pagi semalam.

Nama: MOHD AMIR BIN MOHD ANUAR
Umur : 18 Tahun

Orang ramai yang mengenali suspek bolehlah menyalurkan maklumat ke Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur ditalian 03- 21460522 samb. 597 atau mana-mana balai Polis yang berhampiran atau melalui Hotline Polis KL (Rakan Cop) di talian 03-21159999 atau SMS POLISKL ke 32728.

Sumber Polis KL...


Nurul Firzanah dipercayai dibakar teman lelakinya di kawasan semak berdekatan Seksyen 1, Wangsa Maju jam 3.15 pagi ketika keluar untuk berjumpa teman lelakinya dipercayai untuk bersahur.

Mangsa disimbah petrol sebelum dibakar menyebabkan terbakar lebih 25 peratus dari muka hingga ke pusatnya dan dilaporkan kritikal.





Wednesday, August 15, 2012

Siapa Dani Tiger


kat fb memasing post pasal dani tiger
tapi x de pencerahan yang lebih jelas
aku tertanya2 sapa dani tiger
ape kes die???

ape ??? kenapa??bagaimana?????
ade sesiapa yang tau ke???
pasal aku gugel tak jumpe lak...
hewhewhew

Tak baca niat puasa la semalam


tak baca niat puasa la semalam
maknanya tak boleh puasa la kan???
so maknanya kalau tahan lapar dam dahaga pun xde guna la kan???
sebab puase tak dikira kan????
kannnn la sangat...
ko jangan nk ngade2 ea buat hal di bulan Ramadhon ni<---- baca ala2 mak jemah

kisahnye semalam aku suruh sahabat ni mengejutkan aku bersahur...lantaran kepenatan cari baju raya untuk family aku di jalan tar semalam..walaupun x sampai suku pun aku masuk kat situ tapi serius terus give up...
nak singgah pun x dapat asyik kena tolak ke depan aje...
kena tolak ngan beg
kena tolak ngan anak orang
kena tolak ngan pompuan
kena tolak ngan jejant
kadang2 baru sentuh baju dah kena tolak dengan orang
x sempat nk tengok lebih2...
smpai kol 11.15 kat situ pukul 11.45 dah balik...
pasal kakak aku dah tak sanggup dah nak hadap
terpakse la aku balik jugak.. ye la kang die yang nak anta balik...
eh panjang benau cerite...
cerita pasal jalan Tar aje dah boleh buat satu entry lain dah ni..

sambung balik kisah tak baca niat
sahur tu aku tak bangun
tak tahu la sama ada dorang kejut asku tak bangun atau dorang pun memang tak bangun sahur
tapi yang pasti pagi tu bangun2 dah kol 6 lebih...
aku tak sure dah baca niat ke tidak kan...

so gagah mengugelkan diri tadi
terjumpe la entry ni...meh le same2 kite bace 

********************************************************************************
Semasa bersahur tadi ada berbincang sedikit tentang persoalan niat. Macam mana kalau kita terlupa niat sedangkan kita telah bersahur tadi?

Jadi aku teringat seorang uztaz yang pernah berceramah dalam TV tentang niat puasa ni. Dia kata jangan anggap niat ini susah. Sebenarnya apabila kita bangun bersahur itu sebenarnya dah dikira niat puasa. Sebabnya tujuan apa kita bangun sahur kalau tidak kerana hendak puasa esoknya kan?

Malah jika kita berbual-bual selepas solat terawih dengan keluarga kita tentang menu bersahur esok maka itu juga sebenarnya dah dikira niat. Sebabnya kalau tidak kerana hendak puasa esok maka tiada perbincangan tentang menu sahur kan?

Jadi, niat tu sebenarnya apa yang kita rancang hendak buat dalam hati. Tetapi jika mahu lebih kuat maka bolehlah untuk dilafazkan seperti ayat di atas sekali.

Oleh itu jika anda bangun sahur tetapi lupa untuk lafazkan ayat niat puasa maka jangan risau sebab anda sebenarnya dah dikira telah berniat untuk puasa.

Begitu juga jika anda telah rancang untuk bangun sahur tetapi terlepas dan tidak melafazkan niat puasa maka jangan risau sebab anda sebenarnya telah berniat ketika anda rancang untuk bangun bersahur lagi.

Lain pula ceritanya jika selepas berbuka puasa anda lansung tidak terlintas dalam fikiran dan hati tentang puasa esok malah tidak sentuh tentang bersahur pun dan tidak juga bangun sahur maka kemungkinan besar anda tidak berniat puasa. Wallahu'alam..



Monday, August 13, 2012

Purajaya , putarjaya..purtajaya


aku tak tau la kenape
hari ni asyik salah aje buat apa-apa pun
padahal dah cek banyak kali 
padahal buat benda paling senang
buat tagging aje kot..
nak Buat tagging Putrajaya aje
memula buat jadi Wilayah Purajaya
dah print kasi gunting cantik2 baru perasan
okeh edit balik , cek bebetul
dah print gunting cantik2
dah jadi wilayah putarjaya
amboih....... 

edit ag sekali dah jadi purtajaya
nak kate sebab puase orang len pun puase kot...
ke sebab aku mengiyakan kate2 dak pija
die kate ni semua keje dak2 tadika
gunting dan tampal.....
bhahahah dah wat keje pun dah jadi cam dak tadika....

tadika berpendapatan tetap T___T

Tanda-Tanda Malam Lailatul Qadar


Tanda-Tanda Malam Lailatul Qadar

Ketahuilah hamba yg taat -mudah-mudahan Allah menguatkanmu dgn ruh dari-
Nya dan membantu dgn pertolongan-Nya- sesungguh Rasulullah Shallallahu
‘alaihi wasallam menggambarkan pagi malam Lailatul Qadar agar seorang muslim
mengetahuinya.

Dari ‘Ubai Radhiyallahu ‘anhu ia berkata Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam
bersabda:

“Pagi hari malam Lailatul Qadar matahari terbit tak menyilaukan seperti bejana
hingga meninggi.” (Muslim (762))

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu ‘anhu ia berkata kami menyebutkan malam
Lailatul Qadar di sisi Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam dan beliau bersabda:

“Siapa di antara kalian yg ingat ketika terbit bulan seperti syiqi jafnah.” (Muslim
(1170 /Perkataan syiqi jafnah syiq arti setengah jafnah arti bejana. Al Qadhi
‘Iyadh berkata “Dalam hadits ini ada isyarat bahwa malam Lailatul Qadar hanya
terjadi di akhir bulan krn bulan tak akan seperti demikian ketika terbit kecuali di
akhir-akhir bulan.”)

Dan dari Ibnu Abbas Radhiyallahu ‘anhuma ia berkata Rasulullah Shallallahu ‘alaihi
wasallam bersabda:

“(Malam) Lailatul Qadar adl malam yg indah cerah tak panas dan tak juga dingin
(dan) keesokan hari cahaya sinar matahari melemah kemerah- merahan.”
(Thayalisi (394) Ibnu Khuzaimah (3/231) Bazzar (1/486) sanad hasan).

Marilah rakan-rakan CG kita bersama mencari malam Lailatul Qadar yang telah dijanjikan Allah ganjarannnya lebih dari seribu bulan.


Sunday, August 12, 2012

Bagaimana Mendapatkan Malam Lailatul Qadar :


Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

“Barangsiapa berdiri (shalat) pada malam Lailatul Qadar dgn penuh keimanan dan 
mengharap pahala dari Allah maka diampuni dosa-dosa yg telah lalu.” (HR. 
Bukhari (4/217) dan Muslim (759))


Disunnahkan utk memperbanyak do’a pada malam tersebut. Telah diriwayatkan 
dari Sayyidah ‘Aisyah Radhiyallahu ‘anha bahwa dia berta “Ya Rasulullah apa 
pendapatmu jika aku tahu kapan malam Lailatul Qadar (terjadi) apa yg harus aku 
ucapkan?” Beliau menjawab”

“Ucapkanlah Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yg meminta 
ampunan maka ampunilah aku.” (HR. Tirmidzi (3760) Ibnu Majah (3850) dari 
‘Aisyah sanad shahih)

Dari ‘Aisyah Radhiyallahu ‘anha:

“Adalah Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam apabila masuk pada sepuluh hari 
(terakhir bulan Ramadhan) beliau mengencangkan kain menghidupkan malam dan 
membangunkan keluarganya.” (HR. Bukhari (4/233) dan Muslim (1174))

Juga dari ‘Aisyah dia berkata:

“Adalah Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersungguh-sungguh (beribadah 
apabila telah masuk) malam kesepuluh (terakhir) yg tak pernah beliau lakukan 
pada malam-malam lainnya.” (Muslim (1174))

Amek Wudhu dengan muka bermake up

kebanyakkan pompuan kan kalau kuar mesti pakai make up
tak kisah la make up tebal 2 inci ke
make up nipis2 ke
pakai bedak aje ke
pakai lipbalm aje ke

dulu aku penah tegur sorang "kawan hj" eh ko amek wudhu tak tanggal make up tak pe ke???
die jawab " xpe lah.. make up aku halal"
oooooo kisahnye haruslah aku caye aje...
aku ni ilmu tak tinggi ,
dah kawan hj tu katenye bertunang ngan ustaz selalu ajar orang mengaji
haruslah aku percaya kate-katenye....

tapi lepas tu aku terbaca la satu artikel pasal kaler2 rambut nih....
kaler rambut jenis tu memang halal sebab die guna bahan2 yang halal... 
tapi masalahnye ko kaler rambut tu benda tu dah salut ko punye rambut
jadi bila mandi wajib dah tak sah...
aku terpikir sama la dengan make up kan...
make up dah baik punya salut kat ko punye muka cover segala jerawat bagai 
dah tentu2 la air tak kena kat kulit sangat kan....

yela dulu aku suke kaler2 rambut... 
pastu makeup tak cuci betul2 sangat...

tapi mengikut pemahaman aku la yang aku baca yang dulu2 (skang baru nak cerita )
Solat ngan muka bermekap tak salah... 
tapi kena ambil wudhu' dulu baru bermekap then solat. 

Tapi sekarang cerita pasal muka bermekap
pastu air amik wudhu' tanpa mencuci mekap tu terlebih dahulu. 
kesilapan besar yang mungkin kita terlepas pandang. 
mungkin juga pandang sebelah mata... 
lagi parah kalau dah tau tapi buat tak tahu...
dan lagi teruk dah tau tapi tak nak tegur orang...
lepas tu cakap belakang2
"eh minah tu amek air wudhu' pakai make up..memang sah2 la tak sah solat die kan... ke neraka lah jawabnye ko" <----- exaggerate sikit
0OOOooohhhh... kesilapan besar di situ!

contoh lipstick, lipgloss n ape2 lip la diperbuat daripada kelapa sawit, 
kalis air dan sah2 tak sampai air ke kulit. 
pastu nak kasik effect muka tulus mulus , flawless.
foundation sekarang banyak yang ade lilin bagi menjamin ketahanan selama 24 jam tanpa rasa bersalah
dah sah2 air tak sampai ke kulit. 
maskara dan eyeliner tak payah nak cakap.. teknologi kalis air

Semoga ada pencerahan untuk kita...
Dari tidak tahu kepada tahu...

dulu aku tak tahu..percaye aje cakap "kawan hj" tu 

Monorel Rosak di Brickfields

KUALA LUMPUR: “Kami bagaikan berada dalam ketuhar dan sukar bernafas,” kata Mohd Muhaimi Azraie, 15, menceritakan detik cemas dia dan 182 penumpang terperangkap lebih sejam dalam gerabak KL Monorel yang terkandas berhampiran Kompleks Persatuan Bagi Orang Buta Malaysia (MAB) Brickfields di sini, semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 2 petang itu, tiga penumpang termasuk seorang wanita hamil berusia lewat 30-an tercedera dan terpaksa dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini, untuk rawatan susulan kerana sesak nafas serta terkena serpihan kaca.

Menceritakan pengalamannya, Muhaimi berkata, gerabak itu yang dalam perjalanan dari KL Sentral ke pusat bandar raya tiba-tiba terkandas menyebabkan semua penumpang terperangkap.
“Ada beberapa penumpang menjerit apabila monorel terhenti tiba-tiba dan saya dapat rasakan gerabak itu senget.

“Pada masa itu, saya lihat pemandu monorel itu sibuk memeriksa kerosakan, tapi selepas lebih 20 minit, dia masih gagal membaikinya,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.

Menurutnya, keadaan menjadi semakin buruk apabila ada penumpang menangis dan mengalami sesak nafas malah ada yang pengsan.
“Kami bernasib baik apabila anggota bomba dan penyelamat datang membantu mengeluarkan kami,” katanya.

Ketua Operasi Bomba dan Penyelamat, Ahmad Zaidi Safuan berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan kira-kira jam 2.19 petang memaklumkan ada mangsa terperangkap dalam gerabak monorel.
Berikutan itu, katanya, sepasukan 47 anggota bomba bersama enam jentera dikejarkan ke tempat kejadian dan tiba kira-kira 10 minit kemudian bagi menjalankan operasi menyelamat.

“Tindakan pertama kami ialah menghantar anggota ke atas untuk memecahkan tingkap gerabak bagi membolehkan udara masuk dan mengurangkan kepanasan.

“Seterusnya, kami menggunakan tangga cakera putar (TTL) untuk menurunkan mangsa dari landasan pada ketinggian kira-kira 25 meter.

“Operasi ini sebagai berjaya kerana tidak mengalami sebarang kesukaran, malah pihak pengurusan monorel turut memberi kerjasama,” katanya.

Katanya, seramai 63 mangsa dikeluarkan anggota bomba, manakala 120 penumpang lagi dipindahkan ke Stesen Monorel Tun Sambanthan yang terletak kira-kira 200 meter dari tempat kejadian oleh Pasukan Kecemasan KL Monorel.

“KL Monorel mempraktikkan segala prosedur kecemasan yang dipelajari dalam latihan bersama kami sebelum ini bagi menghadapi kemungkinan,” katanya.

Katanya, punca sebenar kejadian masih dalam siasatan, namun tidak menolak kemungkinan ia berpunca dari masalah teknikal.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Brickfields, Asisten Komisioner Wan Bari Wan Abdul Khalid mengesahkan tiga penumpang cedera dan dihantar ke HKL bagi mendapatkan rawatan.

“Dua penumpang cedera terkena serpihan kaca tingkap yang dipecahkan ketika usaha membawa mereka keluar dari gerabak,” katanya.






Saturday, August 11, 2012

Mumble ayam tapi macam Penguin


Ayam ini diberi nama mumble dan mempunyai bentuk fizikal yang pelik . berasal dari China dan pergerakannya menyerupai seekor Penguin


Secara normalnya kia melihat bentuk fizikal ayam adalah berkaki dua dan berjalan mengikut apa yang kita lihat. Namun terdapatseekor ayam yang menunjukkan sedikit kelainan berbanding ayam yang lain di sebuah ladang. Ayam yang dimaksudkan ini adalam ayam betina yang dikenali sebagai Mumble bukan sahaja memiliki sayap yang kecil saiznya dari sayap seekor ayam yang normal tetapi menyerupai spesis burung di air seperti seekor penguin.

Dia tidak pernah mencuba untuk terbang seperti ayam lain di kandang tetapi memilih untuk berlenggang-lenggok dari sisi ke sisi bermain di tepi air. Walaupun bentuk fizikalnya tidak sesempurna ayam lain. Kelainan itulah yang telah menyelamatkan hidupnya, kerana pemilik ayam ini tidak dipilih sebagai bahan mentah untuk dimasak.

Krisis identiti ayam ini telah membuatkannya terkenal Jiangsu, di China timur. Dia dimiliki oleh seorang petani bernama Lu Xi di sana. Media tempatan menggelarkannya Ayam Mumble mengambil watak utama dalam filem animasi Happy Feet, iaitu seekor Pinguin yang tidak pandai menyanyi tetapi pandai menari.

Kata En. Xi “Dia hanya memiliki sayap kecil yang menonjol keluar ketika ia berjalan, meskipun ia tidak pernah terbang.

“Saya tidak melihat filem tetapi saya suka nama itu, walaupun burung saya tidak pandai menari dan saya juga tidak fikir ia boleh berenang dengan baik. “Tapi dia seharusnya bersyukur. Kami sekeluarga mempertahankannya dari dimasak di dalam periuk”.

Sumber

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...