Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Friday, June 29, 2012

Mukjizat Di Sebalik Bismillah


BISMILLAH adalah sebutan/nama singkat dari lafaz ' BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM ' yang bermaksud ' Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. ' 

KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH

1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah turunkan kepada Jibrail. 

2. 'BISMILLAH untukmu dan umahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam. ' (Hadith Qudsi) 

3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.

4. Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya. 

5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik. 

6. Jumlah huruf dalam BSMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19 ( QS.AL Muddatsir:30).Ibnu Mas ' ud berkata: ' Sesiapa yang ingin Allah selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari. ' 

7. Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, ' Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya. ' 

8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya. 

9. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya. 

10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.

11. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada si pembaca.

Tuesday, June 26, 2012

Kaler Pilihan Untuk Wedding Theme




jangan pikir aku ni pompuan yang tak ade cita rasa tau..
walaupun hari-hari selekeh...bhahahhahahaa 
oleh sebab kengkawan aku ramaaaiiiiiiiiiiii betul yang kawen tahun ni...
bukan kawan aku aje..kawan orang lain pun ramai..............
terbaca lak blog kawan aku pasal wedding 
tetibe aku dah tersampai seru nak cerita sal wedding theme pilihan aku...

aiceceh...seyes aku sangat suke kaler2 ni.. 
walaupun korang nak kate kaler tak in dengan tahun 2012 ke ape, ade aku kesah???
tidakk...........................................

salmon pink
seyes weh aku dari dulu suke kaler ni.... die pink ke peach peachan gitu....macam pink malu-malu ...peach pun malu2...
  

purple + turquoise
mabeles gile ko...aku seyes sangat terjatuh cinta dengan kaler ni...kalau korang buat wedding dalam dewan ke ape..kaler ni sangat cantik.. cop ea... kalau aku kawen aku mau kaler ini okeyh.... haipppppp jangan tiru
 
 
bhahhahaaa...menangis la photog nak cari aku dekat pelamin kalau aku wat kaler ni... same2 gelap T__T

dark purple
dark purple pun peberet aku gak... tak tau la kot kaler ni dah ketinggalan zaman ke ape..tapi kalo korang pandai cantik derrrr...

 

cantik2 gambar dalam gugel ni...


ni kaler2 pilihan aku aje... so macm mane ??harap boleh bagi inspirasi pada korang..tapi kalau korang kulit cerah-cerah kan..better korang BOLD sikit dengan pilihan kaler... amek lah merah turquoise ke.....ape-ape la yang sesuai...

hapdate!!!!hapdate!!!!
Hijau apple susu
ade la sorang insan tu kate nak hijau apple susu..amboih kemain kaler xmo kalah.... aku pun terhengen gak la nak nengok macam mana kan... meh tengok sesame kot2 korang berkenan ye dak?? gugel2 keluar buah apple aje T__T aku gugel la green apple + cream
 

 

susah nau nak gugel kaler ni neny...xklusif neh kalau ko wat kaler nih

Monday, June 25, 2012

keje gomen??macam mana dapat?? ada orang dalam eh???




semalam dak mazuin bising kate housemate die selalu tanya macammane die boleh dapat gomen...
tanya macam-macam
interview macam mane?
macam mane leh dapat....
siap tanye ade pakai orang dalam ke ape...

pelik la gak aku... kalau cakap keje gomen je mesti orang kate "eh..dapat??guna orang dalam ke?"

situasi 1
macam mane ko boleh dapat??
ko gune orang dalam eh???Onion Icons

situasi 2
yeke??? aku dah lame apply xpernah dapat
pakai orang dalam ke??Onion Icons

situasi 3
aku xde panggil interview ag...
ko ade kenal2 orang dalam?boleh tolong???Onion Icons

wahai kawan-kawan sekalian kalau lah nak masuk gomen ni kene gune orang, dalam bak kata mazuin la

" kalau aku kenal urang dalam, nda aku mintak jadi PT.. udah aku mohon jadi pegawai!!! Onion Iconsgeram aku !!"

mungkin nasib baik kitorang la dapat,,,

tapi nak la aku tegaskan " kalau guna orang dalam kitorang tak jadi kuli okeyhhh...baik mintak jadi pengarah ke ape paling2 cikai ade bilik sendirik..

hahaha... kemainkan jawatan nak tinggi2.."kate ade orang dalam kan??? pe kelas jadik kuli"


Saturday, June 23, 2012

Setiap Hari, Selama 21 Tahun, Bapa Menanti Anak Yang Diculik Di Lokasi Yang Sama



ni aku terbaca kat forum cg...
dan aku nak share dengan korang sebab kisah die sangat menyentuh ati aku....
meh baca


Kasih ibu membawa ke syurga, kasih bapa berganti nyawa. Itulah ungkapan yang sesuai bagi mencerminkan kasih sayang seorang bapa di China.
Kisah bermula 21 tahun yang lalu di Bandar Chongqing apabila anak tunggal kepada lelaki berkenaan yang ketika itu berusia lima tahun diculik.
Sejak kejadian itu, setiap hari selama 21 tahun, Hu Shangming tanpa jemu menunggu di tempat yang sama di mana anaknya itu diculik dan berdoa supaya keajaiban berlaku.
Selama 21 tahun, Hu Shangming, seorang penjual buah-buahan di bandar Chongqing, tidak pernah berhenti berharap untuk berjumpa anaknya semula.
Disebabkan mahu berada di kawasan kejadian itu setiap hari, Hu sanggup membeli sebuah rumah dan membuka perniagaannya di kawasan tersebut.
“Saya bimbang jika dia (anaknya) tidak dapat menemui saya.
“Saya akan sentiasa berada di sini dan tidak akan ke mana-mana,” kata Hu kepada wartawan beberapa tahun lalu.
Ujarnya ketika itu, dia tidak dapat melupakan saat di mana dia tidak dapat mencari anaknya yang hilang dan berasa teramat sedih bila mengingati kembali kejadian tersebut.
Namun, penantian, doa dan pengorbanan selama 21 tahun oleh Hu berbalas jua. Keajaiban yang dinanti itu akhirnya muncul.
Beberapa minggu lalu pihak polis daerah Xiamen telah berjumpa dengan Hu dan menyatakan ada seorang lelaki sedang mencari ibu bapa kandungnya di kawasan itu.
Pihak polis membuat andaian yang lelaki tersebut mungkin merupakan anak yang dicari oleh Hu selama ini.
Hu pantas mengakui yang lelaki tersebut merupakan anak kandungnya apabila pihak polis menunjukkan gambar lelaki itu ketika berumur tujuh tahun.
“Itu adalah anak saya! Betul, anak saya!” kata Hu.
Hu dan lelaki berkenaan, Ma Yongzhen, 26 telah menjalani ujian DNA bagi mendapatkan kepastian.
Pihak perubatan telah mengesahkan yang Hu dan Ma merupakan bapa dan anak kandung kerana mempunyai hubungan darah yang sama.
Sewaktu hari perjumpaan mereka, Hu menangis dengan penuh emosi sambil memeluk erat dan enggan melepaskan anaknya yang disangka telah hilang buat selamanya.
Menurut Hu, hari tersebut merupakan hari yang paling menggembirakan dalam hidupnya.
Pada masa yang sama, Ma menjelaskan yang dia terlalu kecil pada waktu kejadian itu untuk mengingati ibu bapa yang sebenar.
“Saya hanya ingat yang mereka ada menjual buah anggur di tepi jalan dan banyak pokok oren ditanam hadapan rumah saya,” ujar Ma.
Mengimbau kembali kejadian itu, ia bermula dengan Hu dan isterinya yang menjalankan perniagaan buah-buahan di bandar Shapingba (bandar lain) dan mereka terpaksa membawa anak mereka, Hu Yong (Ma Yongzhen – nama selepas diculik) kerana tiada siapa yang menjaganya di rumah.
Pada 19 Februari 1991, Hu Yong yang pada ketika itu berusia lima tahun telah hilang sewaktu bermain sendirian semasa ibu bapanya bekerja.
Menceritakan kembali kes penculikan tersebut, Ma berkata, ketika itu dia sedang memakan tebu yang diberi oleh jirannya dan secara tiba-tiba matanya ditutup dan dia dilarikan.
Lantaran dari kejadian itu, tiga suspek telah ditangkap tetapi pihak polis tidak dapat menjumpai Hu Yong kerana dia telah pun dijual kepada pasangan yang tidak dikenali ketika kesemua suspek berkenaan ditahan.
Walaupun Ma kurang pasti berkenaan wajah ibu bapa kandungnya, namun dia masih mengenali bapanya walaupun setelah 21 tahun berlalu.
“Bila saya lihat Hu, saya tahu yang dia adalah bapa saya!,” ujar Ma.
Kisah ini jelas menunjukkan betapa hebatnya pengorbanan seorang bapa kepada seorang anak. Sayangilah bapa anda sementara mereka masih hidup.

Friday, June 22, 2012

Running Man punya hal kitorang ke Dubu Dubu Midvalley



Jumaat yang lepas <------- punya pemalas nak update
kitorang pergi midvalley pasal aku terhengen sangat nak makan ddokbukie...
ni semua gara-gara runningman ngan WGM la neh..pasal aku nengok dorang makan
perghhhhhhhhhhhhhhhh macam sedap aje...pedas pun macam pedas...
aku asal pedas aku leh telan gak kalau tak sedap...

so berbekal kan duit poket yang suam-suam kuku aku ngan dak2 ni pergi la midvalley
sampai2 terus cari dubu-dubu....
oleh kerana first time dan takut tak sedap..kitorang order benda lain2 tapi sharing2 la....
takut t tak larat lak nak makan kan????

so kitorang order set chicken bibimbap cheese 

tak ade pulak gambar die...yang ni dolsot bibimbap tak silap aku...

ko kena gaul segala benda alah ni ngan sos merah tu, gaul rata-rata dan makan....nom..nom...nom...
sedap gak la... yang ni aku leh telan ag...serius

lepas tu order ddukbokie

yang ni pun gambar gugel... yang dekat dubu2 tu panjang sikit..n ade telur 3 slice kat atas...yang ni memang perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....sedap gak... agak pedas sikit la tapi sedap...tekstur rice cake die memang sangat kenyal...

lepas tu kitorang order japchea

yang ni seyes terbaik la....sedap la pada aku....

lepas tu order soon dubu seafood
yang ni pada aku kureng la... dalam stew die tu ade seafood pas tu ade tauhu lembut tu yakkk...lau nak makan yang ni ko kena kacau telur dalam tu....tapi dak pija tak kacau pun... tak tahu la kot sebab tu rase die x sedap...untuk air lak kitorang order citrus tea...air die pada aku tak sedap...bhahaaha ade ase pahit2 sikit...tapi habis gak la aku minum...

**note - gambar adalah diambil dari gugel 


Saturday, June 16, 2012

Running Man Terbaik la time boring2!!!!!!







dah lame dah sebenarnye layan benda alah ni..tapi baru je nak cerita sebab lame tol nak tunggu episod terbaru....bhahahaa... aku rase ramai gak yang layan benda alah ni kot... aku memang suka tengok game show atau variety korea ni, pasal kelakar... retis2 kat sane memang sempoi2 la...tak ade nak bajet diva vas vas sangat la kan...dulu2 aku layan 2day 1 night ke ape ntah tajuk die.. 

skang ni tak payah cakap... dah tentu 2 la running man..We got married tu, pas tu star king..tapi kurang la...sebab tak de stok.. tuan punya stor simpan running man aje...lau episod latest lambat kuar gagah aku g tengok balik episod pertama... dan episod2 yang syok.. dalam reramai retis dalam tu aku paling minat haroro... hahaha...plissss jangan tanye kenape..korang kena tengok sendiri okeyhhh... meh aku tepek satu2 




ace la korang tengok dari first episod sampai yang latest memang kelakar habis...susah aku nak cakap episod ape yang aku paling suka pasal semua pun aku suka.. tapi aku rasa yang paling aku suke tengok episod yang christmas tu.. yang dorang semua ade super power
dengan yang latest punya time dorang invite park ji sung tu...time tu pun masing2 ade super power...
bila la dorang nak datang Malaysia ea... asyik g thailand aje...

Jiran saya kelakar hamattttttt!!!!



aku sebenarnye tak tau nak buh tajuk ape untuk entry ni.....
tapi semalam memang kami gelakkan jiran kami .....

ingatkan kisah najis kucing merate2 yang aku dah cerita ari tu???
tak ingat??? korang tak bace pun????
x pernah tengok??? bace tajuk aje???
fineeeee!!!!!!!!! Cari la sendiri ....
Semalam masa balik tu terserempak la ngan mereka...dorang dah masuk dalam rumah da....
then aku masuk umah aku tarik pintu grill laju2....
efek die adalah bunyi kuat pintu tersebut..pas tu tetibe aku ase nyesal
dalam hati da kate bodoh kat diri sendiri pasal t kalau pintu rosak aku gak yang kena ganti...perangai macam budak2... 
aku masuk balik umah.. pas tu dak ain ngan dak fiza gelak....

dorang kate jiran kitorang gagah g bukak balik pintu umah die and hempas kuat2... kira nak balas balik la ape yang aku wat tadi... aku pun ape ag join la dak fiza ngan dak ain gelak..x sangka kakak tu pun perangai cam budak2 gak..

Thursday, June 14, 2012

Cepat Lapar!!!!! Grrrrrrrrrr



Lately ni aku sangat-sangat cepat rasa kelaparan... biarpun 2 jam yang lepas aku dah melantak macam apa kan... 
kadang-kadang rasa lapar tu datang tiba-tiba...
datang pulak ngan pakej, siap efek rasa mengeletar badan macam tak jumpa nasi 10 hari....
pelik kot... asyik lapar macam bela jinkalewa jinkala...
tadi tetibe ade terniat nak tengok fungsi2 vitamin2 yang aku ngah makan skang....

ooooooooooooooooooooooooooooooo... itu lah punca die upenye...!!!ciskek!!!
sebab aku makan vitamin b kompleks
kenapa lak makan vitamin b kompleks ni aku asyik lapar je!!!! pantang ade mase terluang ko tau...
pade korang yang tak tahu meh aku kasi tau ape yang aku baru baca tadi....

Orang pasti bertanya, mengapa bila makan B complex kita jadi cepat lapar? Ini kerana B complex berfungsi untuk menukarkan glukos kepada tenaga. Tanda lapar itu bermakna badan kita perlukan glukos untuk menukarkan menjadi tenaga. Maka kita perlu makan tetapi bukanlah sehingga kenyang dan menjadi malas. Memadai makan untuk alas perut hatta sebiji kurma.

ohoooooooiiiiiiiiiiiiii...patut la pun... ade ag...sambung baca

2) Cara aturan makan

Secara logiknya, bila kita dah tau tentang fungsi B kompleks ini, boleh ditetapkan cara aturan makan b kompleks yang betul.

Disarankan b kompleks ni dimakan selepas makan. Bukan sebelum makan atau semasa lapar. Kenapa ya?

Semasa badan kita kekurangan glukos (lapar) kita makan pulak b kompleks ini, jadi, b kompleks akan menukarkan segala glukos2 yang tersimpan dalam badan untuk ditukarkan kepada tenaga. Sekiranya tak cukup glukos, pasti badan akan menghantar signal yang baru iaitu petanda perut berbunyi dan “SAYA LAPAR”.

Jadi anda akan terasa cepat lapar dan nafsu makan akan membuak2 sebab badan perlukan glukos untuk ditukarkan menjadi tenaga. Sebab itulah bila makan b kompleks masa lapar, anda akan makan dengan lebih banyak lagi. Jangan salahkan b kompleks ye sebab fungsi itu sudah ditetapkan Allah sebegitu. Kita sebagai manusia yg perlu menggunakan akal fikiran untuk mengaplikasikan ilmu yang Allah turunkan untuk semua hambaNya.

Jadi, kalau anda nak kurus, makanlah b kompleks selepas makan. Kalau nak tambahkan berat badan, makanlah sebelum makan atau masa lapar J

3) Sumber b kompleks
Adalah sangat penting untuk anda mengetahui bahawa b kompleks sintetik yg banyak di pasaran dibuat dari bahan apa? Boleh baca sendiri mengenai kandungan b kompleks sintetik. B kompleks Shaklee diperbuat dari bahan-bahan asli yang tidak membahayakan kesihatan. Tidak membahayakan organ. Tidak membahayakan sel-sel badan. Sumber yang selamat juga penting agar sistem metabolism badan tidak terganggu.

Saturday, June 2, 2012

Misteri "Cantik"




Usah terkejut kalau ada orang melahirkan rasa hatinya pada anda, sedangkan anda merasakan tiada apa-apa istimewanya anda. Begitulah hebat dan misterinya kehidupan. Ukuran manusia tentang kecantikan dan ketampanan memang tidak pernah sama.

Ada orang mabuk dengan seseorang sedangkan menurut pandangan orang lain, wajah semacam itu tidak patut dimabuk-mabukkan. Misterinya suara hati memang sukar dibaca. Tidak ada sebarang alat untuk mengukur makna cantik atau tampan pada seseorang.

Ukuran cantik atau tampan ini sentiasa berlainan antara seseorang dengan seorang yang lain. Maka itu, usah hairan jika seseorang wanita dinobatkan sebagai ratu dunia, padahal ramai lagi wanita di pejabat kita yang kita rasakan mengatasi kecantikan ratu itu. Begitu juga, mungkin ada wanita di kampung kita, kita rasakan lebih cantik daripada para model yang popular.

Sebab apa? Sebab persepsi kecantikan tidak pernah sama antara manusia. Ada orang anggap hidung yang sedikit mancung sebagai cantik, ada orang tidak. Ada orang rambut yang mengurai sebagai cantik,ada orang menganggap rambut yang ditutup sebagai kecantikan yang mengatasi. Ada orang menganggap putih melepak itu sebagai cantik ada orang suka yang hitam.

Ada orang mentafsirkan kecantikan itu mata yang bundar tetapi ada orang merasakan yang sepet seperti Jepun atau Cina itu yang lebih menawan. Ada orang menganggap bibir yang nipis itu cantik tetapi ada juga orang yang mengatakan bibir tebal lebih mengancam.

Di sebuah kawasan terpencil di utara Thailand, terdapat sekelompok manusia yang mentafsirkan cantik itu leher yang jinjang. Maka, para wanita memakai besi lilit di leher untuk memanjangkan leher masing-masing. Alangkah seksanya untuk menjadi cantik menurut penilaian masyarakat ini.

Begitu juga di sebuah penempatan di Afrika, cantik ditafsirkan mulut yang lebar. Semakin lebar mulut semakin cantiklah mengikut ukuran kelompok ini. Maka para lelaki dan para wanitanya memakai piring besi berbentuk bulat di mulut. Piring ini ditukar kepada yang lebih besar dari semasa ke semasa. Begitulah misteri dan luasnya makna cantik dan tampan. Jadi, usah terlalu susah hati jika anda merasakan anda tidak begitu menarik.

Anda tetap cantik di mata orang yang mentafsirkan kecantikan itu bukan sekadar wajah tetapi mungkin keseluruhan anda. Ini termasuklah gaya jalan anda, cara nada bertutur, pendirian serta sikap anda terhadap sesuatu perkara. Jika anda belum mendapat teman, bukan cantik masalahnya, cuma anda belum bertemu dengan orang yang mentafsirkan cantik itu menurut apa-apa kelebihan yang ada pada diri anda.

Sebenarnya tiada manusia yang buruk, lantaran setiap daripada kita ini dicipta oleh Tuhan yang Maha Bijaksana. Masakan ciptaan Tuhan itu tidak cantik, malah dalam islam kecantikan bukan terletak pada wajah atau keturunan tetapi apa yang ada di dalam hati. Baik sang hati baiklah seluruh badan, jahat sang hati jahatlah seluruh badan. Agama menilai kecantikan itu iman yang teguh, kukuh dan padu.

Siapa kita untuk mempertikaikan ciptaan-ciptaan TUHAN. Sudah tentu kita tidak layak. Tetapi ramai orang mempertikai TUHAN setiap kali menghadap cermin. Berkacalah tatkala bercermin sebab dengan berkaca cermin akan memberitahu anda apakah anda yang berdiri di situ atau perasaan dan keegoan anda yang menampani. Siapa anda, anda sendiri yang menentukan.

Pandangan manusia semuanya tidak sama. Sejuta yang mengatakan anda tidak indah, sepuluh juta mungkin mengatakan yang sebaliknya. Hanya anda belum bertemu muka dengan yang sepuluh juta itu. Itu saja yang membezakan.

*** x ingat dah copy ni kat mane...xleh nak bagi kredit TT___TT

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...