Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Monday, January 31, 2011

Lucky Followers ~ Saya mau hadiah ~TUTUP SUDAH


Ini Ialah Post Melekat2...scroll ke bawah untuk N3 terbaru

huarggghhhhh aku jeles ngan korang yang slalu bagi award bagai kat followers2..aku pun mau gak... tapi apekan daya aku ni x kretip..ag satu tak ade pic2 yang comel dalam simpanan aku...huhuhuuu...so untuk menghargai followers2 ni aku cadang nak bagi adiah sikit la untuk follower2 yang bertuah... ade yang mintak topup, ade yang mintak perfume...ade yang mintak henpon bery2 *kemain ag kome ye...ingat aku cop duit ape??? tapi aku sendiri tak tau nak bagi ape..so fikir punye fikir baik aku bagi cash kan...
ni first time aku buat benda ni, sebarang kekurangan harap di maapkan

.::: oh aweks:::.


ni entry dr salykin sobry.... sharing is caring..meh terjah blog die reramai
Saya suka sgt tengok jari-jemari awek 
saya...cantik betul.. sungguh! sampai takut 
nak pegang...bukan takut patah tau... tapi 
takut nanti jari-jemari kitorang tak boleh 
tolong each other di satu hari yang giler 
forever depan yang maha Esa... 

saya suka tengok rambut awek saya...cantik 
betol... sungguh! sebab tu saya belikan dia 
tudung... hmm, bukan sebab jeles orang lain 
tgk plak tau.... tapi, 
sebab saya nak tgk rambut iklan pantene dia 
tu sampai bila2... takut nanti dibakar dek api 
neraka, di suatu hari yang giler forever... 

saya suka tgk body awek saya...solid betol... 
sungguh! sebab tu saya belikan dia telekong 
supaya mase die 'dating' dgn Kekasih die 
Yang Utama, dia jaaauh lg cantik dan berseri 
menghadapNya. saya pun tumpang dapat 
pahala. pergh, syoknye... 

saya sedih sgt bile tengok awek saya tak 
tido, tak makan, sbb rindu kat saya... saya 
pun macam tu jugak, ada problem yang 
sama.. die tanya apa ubatnya?... 
saya pun bagi die Quran untuk penenang 
jiwa... semoga lebih cintakanNya drpd saya... 

saya sedih tengok awek saya selalu pesan 
macam2 kat saya.. "makan, minum, jaga diri, 
drive elok2 tau.. nanti awak sakit saye susah 
ati... bla bla bla bla" katenya.. tapi bila tengok 
movie sama2, burn asar maghrib gitu aje, 
die tak kata satu aper pun.. Hai... berdosanye 
saya.... 

kesimpulannya saya memang shayang sgt 
kt dia.. nak jumper die, bersama dia, giler 
forever.. yang ever punye forever.. di dunia 
dan akhirat terutamanya, janji nak share 
heaven sama2.. kekal bahagia, selamanya... 

semoga kami saling mengingati, dosa 
sendiri pun infiniti... nak tanggung dosa dia 
lagi pulak lepas ni... semoga kami 
menginsafi diri... Ya Allah, ampunkanlah 
kami.... semoga kami dapat kekal 
bersama selamanya, di syurga nanti... 

Amin... 

sumber : salykin sobry

Friday, January 28, 2011

Sarapan Pagi yang Enak



Hoh seyes aku x caya pada pagi ni aku ngan kengkawan aku masak...hahahahahaa..walopon sekadar masak ready made punye makanan tapi at least satu pencapaian la pade aku ngan kengkawan aku kan..hahahhahaaa
sebab 2 dtg office lmbat ye kawan2 sebab hari ni saya masak...semalam beli donut ngan kuih cucur badak yang sebenarnya bukan cucur badak..tapi macam pau goreng la..inti kacang kat dalam....cisssssss tipah tertipu...
pape pun berjaya memasak dengan jayanya..
ni lah hasilnya
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ni lah hasilnya



yeee...pau goreng telah hangus....hahahahaha...
sebab utama 
api kuat
sorang pun x jage dapo sebab seme sibuk bersiap...
habis kejadian x diingini ni goreng kali ke 2
kali ni 3 3 tercongok kat dapor
sorang pegang sudip
sorang pegang garfu
sorang pegang plastik
hahahahhaa
ni la hasil nya
terbaik dowh
.
.
.
.
.
.

keh..keh..keh...sedap gak w0ooo cucur badak tipu-tipu ni..

psttt***kitorang memang pandai masak cuma mase je xde.... n_n


Sila Sebarkan

Sila sebarkan sekiranya nampak kereta myvi puteh bernombor WUS948 dipandu oleh seorang lelaki berambut panjang atau seorang wanita bertudung sila hubungi rashid 0196267828. Suspek telah melarikan seorang anak pompuan berumur 1 tahun dari nursery di kawasan Saujana Impian, Kajang baru sebentar tadi.....Harap Maklum.. (sekadar membantu)

Thursday, January 27, 2011

"Blogwalking List 2011 bersama AbgferOz"



AbgFeroZ

“Kenyataan Nora Itu Adalah Salah” – Fasha Sandha Kemukakan Bukti


tertarik lak ngan artikel yang dibaca dalam blog OhBulan tadi...rasa macam nak tergelak pun ade...bukan happy sebab orang bergaduh-gaduh ni..tapi cam kelakar pulak bila keadaan ni selalu berlaku dalam dunia seni... industri da la x seberapa  tapi sibuk kes gaduh sini gaduh sane..rebut laki ni rebut laki tu


iye...betul...sabar setiap orang ada hadnya.. begitu jugak fasha sandha..kesian pade dia kan???? 
tapi lagi kesian pada Nora Danish sebab ditinggalkan time mengandung..


kesian dia kena tindas bila dia ambil sikap berdiam diri...x baik tol orang yang menindas 2 kan???
"ESOK TUHAN MENJADIKAN BALASAN BERKALI GANDA"
yup setuju benar2 ngan statement dia....hukum karma kan??? dulu kau buat die skang die wat kau, nanti kau buat kat die balik,pas 2 die wat kau balik sampai bila nak abis...??????
**ehhh..ni cam aku ckp pd kengkawan sal kuntilanak tu aje...tapi kes kitorang dia wat kitorang, kitorang xwat pape...die wat lagi, kitorang diam je..die wat lagi n lagi dan lagi...cisssssss

ehhh tetibe lak kan aku nak masuk campur...hahhahahaa...xtaw nak kate ape sebab bukan jadi pada aku...
satu je aku nk cakap human being makes mistakes……forget about man..nak taw kenape????
 sebab sometimes 



Wednesday, January 26, 2011

Lawak Telekom Versi Terengganu


Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr hanyaar kot luör pitu, “Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?”

Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil. Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P. Ramlee pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh. Dari Manir nök jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang nok tamböh minyök kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh. Minung air kopi-ö setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke bandö. Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang ah.

Jalang Batah Baru ader banyök bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke depang sikit ada kedaa Astro, hök tv kene bayö bulang-bulang tu. Kalu tebèng dök bayö jer kena pötöng hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru tu ada lèrèk kedaa èkong. Kedaa makang pong ada gök. Kalu jallang sikit lagi sebelum kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap Hyundaa dengang Kia.

Di antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celöh-celöh tu jabbat löyar baru buka. Pèsèngang baru pah jadi löyar tu Mamat mari mmkir sörrang. Slo-slo Mamat naèk tikat dua. Napök gaye ader dua örang jer kherani. Llaki sörang, ppuang sörang. Boleh tahang hök ppuang tu. Tapi pakaa cicing molèk ngak kat jari manih tu. Ttunang döh pèsèngang tu.. Dök napök gambö starang. Berat nnanang. Mamat kabö ke kherani ppuang tu dia nök jjuper Tuang Löyar. Hayat hidup Mamat dök rajing jjuper löyar skali habuk. Cakkak dengang löyar jauh skali.. Nye mari debö wèh.

Mamat pong ketok pitu masok. Löyar tu tengöh pegang gagang talipung cap Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengöh beseranggöh lagi. “I dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu depan ni, I nak you ikut I ke Singapore. HSBC Singapore dah buat arrangement untuk finance syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing dollar. Firm I jadi lawyer jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat Shook di Starhill ok?”

Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengö haa pitih die pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.

Löyar muder tu pong letök gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata tengök ke Mamat. “Yer, nök mender? Saya sibuk sangat ni, dök tengök ker?” löyar tu tanye Mamat.

Mamat pucat kesi. Dök tahu nök kata mende. Nök jawak salöh. Tak mboh jawak salöh. Macang mase nök bangung tiddo sakning. Serbe dök kene. Sudöhhang Mamat tebèng jugök jawak.

“Sebenörnyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Teleköng. Saya mari nok sambung wayar talipung hök tuang wak lölök cakkak sakning. Dök sambung lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak döh!”

Muka tuang löyar tu jadi biru hèrang!

Döh nök wat guana starang! Nök èksèng dök betepat! Ada jugök löyar kècèk orang dèh! Pecöh lebong! Bak Orang jamang lenim kata “kantoi”

Tuesday, January 25, 2011

''Saya Nak Tukar Header Saya!!''


Ngah BW terjumpe la satu contest yang mencairkan hati aku cam coklat yang dipanaskan...uhuuuu....contest header tu....phewiiit.....MSN Onion Emoticons

syarat die...x susah mane pun..xyah susah2 nak tagged orang bagai...banner pun tuan tanah kate xyah letak...tapi aku kan degil.MSN Onion Emoticons..aku nk letak gak...i dont care...pas 2 isi 2 servey yg tuan tanah tnye..
ape soklan die???? 
sabar2

 i) Dari Siapa anda tahu tentang contest ini ? :
dari cikreenatan...jumpe ngah jalan tadi...Onion Emoticon Set

  ii) Kenapa mahu tukar header anda ? :
kenape??? nengok la blog ku...tiada header yang cantek2 T___T..gambar pun  x letak, dulu ade la letak gmbo posing bagai...pas 2 dah remove daOnion Emoticon

  '' Saya suka kalau header blog saya di tukar kerana saya tiada header yang comel. MSN Onion Icons
kalau dapat header yang baru MSN Onion Icons
boleh la saya berlagak ngan kawan-kawan saya Onion Icons


okeh...bereh...hahahahhahha..
pe korang nak join gak???? tak payah la ok..t tipis harapan aku nak menang...
SILA JANGAN KLIK LINK INI...KORANG X YAH SIBUK2 NAK JOIN

This only happens every 823 years




This month of January is very special. There are 5 Mondays, 5 Saturdays, and 5 Sundays in only one month. This only happens every 823 years. It is called the "money bags".


ade sape2 tak yang dapat sms or pape la yang macam ni???aku pun xdapat la.....tapi tadi cam terjumpe status fb kawan aku.... tapi die post bukan sebab percaya dapat duit ke ape...die cuma share bahagian yang menarik aje....


aku cam tertarik gak la...benarkah ini berlaku hanye setiap 823 tahun??????? amazing..so kena tunggu lagi 823 tahun baru jumpe lagi ke 5 mondays 5 saturday and 5 sunday????try search td jumpe mcm yg kat bawah


I am not supersuperstitious, well maybe a little... but this year July has 5 Fridays, 5 Saturdays and 5 Sundays. This happens once every 823 years. This is called money bags. So Copy this to your status and money will arrive within 4 days. Based on Chinese Feng Shui. The one who does not copy,... will be without money. I can't let that person be ME!


ohhhhh fengshui upenye........

Penumpang Yang Malas



Aku malas..aku penat ...aku nak tumpang kau kejap boleh???









Fasha Jejai Putus...Nora Bukan Dalang



huhuhuhu..ari ni aku nk wat cerite sal artis je... boleh??
boring???
xpe la...nak wat gak.... T___T

KUALA LUMPUR: Selepas sekian lama mengambil sikap tunggu dan lihat, Rizal Ashram Ramli, 34, atau Jejai semalam mengesahkan hubungannya dengan pelakon Fasha Sandha sudah berakhir dan pada masa sama menegaskan bekas isterinya, Nora Danish sama sekali tiada kaitan dengan perpisahan itu.
“Dia (Nora Danish) tidak pernah masuk campur urusan peribadi saya. Apa yang berlaku antara saya dan Fasha sehingga menyebabkan kami berpisah tiada kena mengena dengan orang lain,” katanya menerusi e-mel yang dihantar kepada wartawan Harian Metro, semalam.
Kenyataan Jejai itu sekali gus menamatkan teka-teki yang sebelum ini dicetuskan Fasha atau nama sebenarnya Nur Fasha Sandha Hassan, 27, apabila berkata hanya dia dan Jejai yang tahu mengenai status terkini perhubungan cinta mereka.

Kiriman e-mel Jejai itu juga secara tidak langsung membersihkan nama Nora atau nama sebenarnya Nora Danish Mohd Hanif, 29, yang sebelum ini didakwa menggunakan keluarga bekas mentuanya untuk memutuskan hubungan Jejai dan Fasha.

Jejai berkata, dia terpaksa membuat kenyataan dan penjelasan mengenai status perhubungannya dengan Fasha berikutan terlalu banyak fakta tidak betul mengenai mereka diperkatakan media dan di Internet, biarpun dalam bentuk gosip.
“Walaupun dalam penulisan (gosip di akhbar) tidak menamakan artis berkenaan, tapi sesiapa yang membaca pasti akan mengetahui siapa artis yang dimaksudkan. Sebenarnya ia tidak pernah berlaku seperti ditulis.

“Dakwaan dia (Nora Danish) menggunakan keluarga saya untuk memisahkan (saya dan Fasha) tidak pernah berlaku. Apa yang berlaku dalam keluarga saya, saya tahu semuanya,” kata Jejai menerusi e-melnya.

Jejai turut menegaskan dakwaan mengatakan Nora gila talak amat keterlaluan.

“Saya pasti dia (Nora Danish) tidak pernah gila talak. Dia sedang mengenali seseorang, malahan saya mengenali lelaki itu. Dia seorang yang baik dan dihormati. Fasha juga tidak pernah mengugut saya. Itu adalah pasti. Dia bukan seorang yang berkelakuan begitu,” katanya.

Jejai turut menegaskan kenyataan diberikan mengenai isu perhubungan cintanya itu yang terakhir dan berharap ia tidak lagi diperkatakan atau ada pihak cuba menjadikan ia sebagai satu isu.

Nora Danish Dapat Rumah 10 bilik..uiy0oooooooooo


gile gaban kan ...jadi artis seme dapat..kete dapat rumah dapat..makan dapat...hahhahahhaaa....
cisss hampes sungguh pemikiran kan....sape kate jadi artis je mampu dapatkan seme 2????
bapak aku menoreh getah pun leh ada rumah, boleh bagi makan, boleh sekolahkan aku adik beradik, leh beli beskal...leh beli kete, leh beli motor...
tapi x dapat sekelip mata la...bertahun gak  nak dapatkan...walopon dulu susah tapi at least dapat gak merasa beli seme tu...Alhamdulillah

da lari topik ni...sambung balik cerita sal Nora Danish yang kiut miut ni.... betul ke dia dapat hadiah cam tu punye best????????
?
?
?
?
?
Sudah kecoh dengan cerita bahawa aktres janda paling hot, Nora Danish menerima hadiah berupa sebuah rumah banglo 10 bilik yang bernilai jutaan ringgit daripada keluarga bekas mentuanya. Maka, ramai’lah orang yang mengaitkan berita ini dengan kisah percutiannya bersama keluarga bekas mentua  & Jejai ke Jepun tempoh hari. Ada yang berkata bahawa Nora Danish memang menantu kesayangan mereka, walaupun sudah tiada hubungan yang rapat, namun kehadiran Rayqal sedikit sebanyak mengeratkan hubungan Nora Danish & keluarga.



Tetapi, sebentar tadi Nora Danish menolak dakwaan bahawa dia menerima hadiah rumah mewah tersebut. Dalam satu mesejnya yang ringkas & padat, Nora Danish berkata, “Bila pula I dapat rumah 10 bilik? Pls don’t believe all dis. thank u.
Ehem, tuan punya badan sendiri pun menolak cerita tersebut, sekali gus menolak desas desus menerima hadiah rumah mewah tersebut. Tapi ada logik juga, apa jadahnya Nora Danish nak terima rumah 10 bilik? Macam nonsense gila kan?
Kami pasti, sedikit sebanyak penafian Nora Danish ini dapat melegakan hati aktres Fasha Sandha yang masih kekal sebagai kekasih kepada Jejai.*errrr bukan da putus ke????***xpe aku g cari artikel jap***
hahahahhaaaa...korang jangan caye sgt kabo2 angin ni.....errrr pe motif aku wat entry ni ye???? op kos la sebab aku minat die ni...tapi gitu2 je la...

psstttt**** berangan nak jadi artis tapi xde bakat...haiiihhh

sumber : ohbulan

Monday, January 24, 2011

gemuk

hoh..semalam yang hening g jumpe mr x ..ade ke patot dia cakap aku chubby...cisssss....

situasi yang berlaku semalam...
kehebatan aku melukis makin hari makin baik...tepuk tangan untuk diri sendiri

aku mang xleh kalau orang cakap mAcam tu pada aku...menyampah ok.... stat semalam aku pun start kawal pemakanan...bahan2 yang perlu ade untuk diet..


2 pinggan nasi


sayur kangkung by aku


ayam masak kicap by aku...


ikan bilis goreng cmpur bawang cili n kicap by dya


tv untuk tontonan semasa makan


lax 7 perisa lemon ye anak2...

hahhahahhaa..seyes aku mang xleh diet...aku makan ape yang aku suka then makan lax 7..baru gak test ni...
gambar2 di atas aku amek dari google..ye la kang kalo aku upload gmbor sebenar kang korang pandang rendah lak pada kehebatan aku masak...hahahaha
dan pagi ni

yeeee...aku sakit perut....hahahahhahahahahhhahaa..penangan lax 7
cisssss....

pssttt**** bersukan la untuk kurus ye kawan2










Blogger pun mampu dapat RM 1 juta !

IMG_8505

hahahahhahahhahahaa...memasing berdarah hidung kan nengok frontpage berita minggu ni...rileks2...tajuknye aje gempak k.... ni artikel yang aku ceduk dr red mummy

1. Saya bukan blogger 1 juta itu. itu tajuk jer yang oit.  Tajuk tu in general mungkin accumulate bloggers boleh dapat 1 juta. but NOT ME. 12k ye betul, fakta yang benar.
2. Baca contents isi paper ni, jangan ko baca tajuk jer. Saya talking about LHDN. saya pernah blogkan betapa kepentingan kita declare earnings kita di LHDN, tak kisahlah kena tax pun tak kena, tapi kita bertanggungjawab untuk declare.  Not related heh saya ngan juta juta tuh yang oi…
3. Ini link on the RM yang kena audit by LHDN bulan Aug 2010 yang lalu. Baca details di situ, now nanti korang paham maksud tersirat kenapa saya terpilih untuk watak dalam news Berita Minggu, idok le pulak aku tau sampai jadi hot news front page ko!
IMG_8493
4. Soalan berbangkit Nuffnang? boleh tuju di nuffnang.com.my pls.
5. Soalan general boleh tanya di Ask RM
6. Soalan tips insyallah boleh tanya saya and Sirman aka RedDaddy di Contact RM. One of us will assist you.
7. Degil gak tak nak tanya di situh, bolehlah try soal kat sini. Insyallah saya cuba jawab.
IMG_8479
8. Tahniah kerna berjaya menjejaki blog ini seharian, google search betul korang yek walaupun terang2 dah tulih situ url RM nih.
9. Terima kasih atas ucapan tahniah, baik di emails, bbms, twitter, FB and mahupun di page RM ni sendiri. Tapi tolong ye, saya bukan yang juta2 tuh, saya bercerita on the LHDN tau!
10. I m clean, i pay tax. baik dari kerja tetap, mahupun dari earnings blogging. So no issue kalau LHDN nak audit lagi, kami rakyat yang membayar cukai.
IMG_8459
Cukuplah yek satu entry ni untuk mengclearkan keadaan. Btw, Nuffnang never pays me 1million, ku terbaca satu portal yang buat assumption Nuffnang bayau ku that much. If really that high, aku beli Hermes lanting2kan kat korang jer… :)
The issue now, dari mana pun jana pendapatan online yang kamu dapat, kita boleh declare. tak semestinya kita bayar. apalah yang gelabah sangat bila LHDN nak visit you. Skang mungkin nama kamu tak naik, but they have their sources to get you. Apa salahnya declare.
N few months nih saya dah tukarkan tax saya ke zakat terus. Takkan nak tunjuk statement pulak ye dok? Let the top gun tau apa yang aku buat sudah yek. Dan lagi outstanding your life keluar merata, lagi ramai haters but lagi ramai jugak yang bersedia menjadi teman. That s life.
Make up and hair do for interview nih, mak buat sendirik yek. hahahah nak jugak! Tiada tajaan hokey!

haaaa.....sonok kan???? papepun blog la ngan hati yang gumbira walopon wet nuffnang korang x sebanyak yang redmummy dapat... 


Luasnya Neraka

Ngah BW tadi terjumpa satu info yang amat berguna dan sebagai ingatan sesama sendiri.... so aku copy paste artikel ni dari manmunna. sama2 la kita baca ...

YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM, lindunglilah dan peliharakanlah kami, kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami & semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH.

Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurgaMu YA ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke nerakaMu YA ALLAH.

Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala ibadah dan amalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......AMIN.....

.: Luasnya Neraka :.

Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh Nabi s.a.w.: 'Mengapa aku melihat kau berubah muka?'

Jawabnya: 'Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya.'

Lalu Nabi s.a..w. bersabda: 'Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam.'

Jawabnya: 'Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api.

Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan.'

Nabi s.a.w. bertanya: 'Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?'

Jawabnya: 'Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya dibawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaitu yg lebih bawah lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w.: 'Siapakah penduduk masing-masing pintu?'Jawab Jibrail:'Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat Nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,

Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.

Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,

Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.

Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir.'

Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w.. sehingga ditanya: 'Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?'

Jawabnya: 'Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat.'

Maka Nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala Nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan 
sesudah sadar Nabi saw bersabda: 'Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?'

Jawabnya: 'Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu.'

Kemudian Nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian Nabi s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yg Lalai')

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat

2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah

3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung

4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah

5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik

6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak

7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum

8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekorular

9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hastamengandungi lautan racun yang hitam pekat.

10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai70,000 rantai

11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua.....Wallahua'lam.

sumber : manmunna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...