Pengskodeng terhebat

Great deal yawww

Monday, August 30, 2010

Happy birthday makcik!!!!

ari ni birthday makcik yang ke berape ntah..huhuhu <------xtaw la die lahir tahun bile x hengat tapi asenye tua setahun dari aku..lalalalalaala~

so di kesempatan ini shaye ingin mengucapkan selamat hari jadi, semoga pjg um0, murah rezeki, semoga hepi slalu, n semoga berbahagia selalu di samping suaminye yang tercinta( belum tawen ag neh..tapi soon la, x lame ag)
hukhukhuk.. yeeeey ap birthday


to mak cik ain kalo shaye manyak wet shaye dah beli kek yang ag besar pd ni...n shaye akan adakan satu party utk awk..tapi shye xdek kemampuan sebab tak lama ag nak raya... hueeeee~ shaye jugak nak ucapkan time kasih sebab awak banyak menolong shaye selame ini...thankz so much pwen..muax~ muaaax~

lelaki bangsat

Seorang gadis berusia 20-an menemui Dr. Arshad, seorang doktor pakar jiwa......

Gadis : "Doktor, saya merasa amat marah pada kekasih saya sehingga saya memanggilnya lelaki bangsat. Ada kalanya saya rasa dia keterlaluan, dan
ada kalanya pula saya rasa memang patut saya memanggil dia seperti itu..."

Doktor : "Hmm… panggilan itu memang hinaan yg agak melampaui batas untuk seseorang… tapi, mungkin kamu punya sebab
tersendiri memanggilnya demikian. Ceritakanlah kpd saya agar saya dapat membantu.."

Gadis : "Ya memang ada.. pada satu malam kami berduaan dalam kereta di tepi pantai.Dia pegang tangan saya."

Doktor : "Dia pegang tangan kamu seperti ini?" dr Faizul memberi contoh.


Gadis : "Ya. seperti yg doktor lakukan"

Doktor : "Kalau hanya ini, tidak sepatutnya dia dipanggil bangsat. Itu tandanya dia tidak mau berpisah dgn kamu..."

Gadis : "Kemudian dia merapatkan badannya kepada saya dan memeluk bahu saya......"


Doktor : "Dia lakukan seperti inikah?"

Gadis : "Ya.. seperti inilah dia peluk saya doktor.."

Doktor : "Itu bukan bangsat, itu tandanya dia mau sentiasa berdampingan dgn kamu" kata dr Faizul.

Gadis : "Kemudian dia cium saya."

Doktor : "Dia cium kamu seperti ini ?"

Gadis : "Ya. Ciumannya sama seperti yg doktor lakukan."

Doktor : "Kalau sekadar ciuman seperti ini, masih belum boleh dipanggil bangsat, itu tandanya dia sayang kamu, kan ?"

Gadis : "Kemudian dia memasukkan tangannya kedalam baju saya & meraba2 saya doktor.."

Doktor : "Dia lakukan seperti ini kah?"

Gadis : "Ya, seperti yg doktor lakukan inilah cara dia memperlakukannya. ."


Doktor : "Itu bukan bangsat, itu tandanya dia mau membelai diri kamu.."


Gadis : "Kemudian dia menanggalkan semua pakaian saya satu persatu.."

Doktor : "Adakah kamu membantah tindakannya? "

Gadis : "Tidak, saya merelakannya sebab saya sayang dia.."

Doktor : "Dia tanggalkan pakaian kamu seperti ini ?"

Gadis : "Ya, sampai saya telanjang bulat seperti ini doktor..."


Doktor : "Itu masih belum layak dipanggil bangsat, kerana dia sememang ingin mengenali diri kamu sepenuhnya"

Gadis : "Kemudian dia mencumbui saya lalu melakukan hubungan seksual dgn saya ..."

(selepas seketika.... )

Doktor : "Dia lakukan seperti yg kita lakukan tadi kah?"

Gadis : "Ya. Memang itulah yg dia lakukan ketika itu"


Doktor : "hmm, itu juga masih belum boleh dipanggil bangsat. Itu tandanya dia memerlukan kamu kan!"


Gadis : "Tapi kemudian dia memberitahu saya bahawa dia ada HIV positif"

Doktor : "HAH?? DIA..MEMANG… BANGSAT!!..BANGSAAA TTT!!!!.. LELAKI BAAANGSAAAAAAAATTTT TT!!!!!!!!......BANGGGGGGGGGGGGSAAATTTTTTTTTTTTTTTTTTTT!!!!!!!!!!!!


** MAAF KALO ADA YANG KURANG SENANG DENGAN POST INI...


Cerita Nenek Saya

Bende ni dapat dari email membe..
nak share ngan kenkawan seme..hahahahahaha 
sangat kelakar pada aku..
mau tergolek2 bwh meja tahan gelak... 
enj0y olz


ini adalah nenek saya, Nenek saya pernah bercerita. Dia adalah seorang penari ballet sejak berusia 7 tahun


dan dia telah meraih banyak anugerah dalam pelbagai pertandingan tarian ballet. 


Tarian ballet telah menjadi pekerjaan nenek. Nenek pandai lakukan...

berdiri ... atas ibu jari...



berpusing atas angin... 


dan... mengembangkan kaki atas angin. 



Sekarang... nenek saya terlalu tua untuk menari ballet...namun
susah juga untuk menghentikannya!!..semangat ballet dalam diri nenek saya tak pernah padam

Lihatlah gambar nenek saya yang terkini... :)


errr... sungguh bersemangat kan??? 







Semalam yang tak best!!

woaaaaa.....semalam adalah hari malas sedunia...huwarghhhhhhhhhh penat giler..
tapi sebenarnye aku tak buat apa-apa pun kat rumah.
bangun pagi (pagi ke???)
tengok tv sampai petang, badan da sengal2 malas nak masak
g bazaar ramadhan
beli meehun goreng, ayam golek half,ngan puding telur (nyummm2)
balik umah, golek2 lagi, 
tgu azan, makan, golek2 sampai malam..aishhhh langsung xde wat bnda yang berguna......

because he is muslim




















Friday, August 27, 2010

Adegan Tak Logik Dalam Drama Tv Tempatan

Hmm aku ni bukanlah nak menyokong industri luar or what so ever.... tapi lau kita tengok drama tempatan ade banyak adengan2 tak logik yang kadang2 diambil mudah. Walaupun bende ni mungkin kecil tapi aku sebagai penonton sangat tak puas hati dengan adegan tak logik  ni tadi <---------- abaikan diri shaye yang sedang beremosi ketika ini...

ni adalah contoh-contoh adegan tak logik:-

1. Seorang lelaki berjalan menuju ke pondok telefon dan memasukkan syiling. Kemudian dia mendail nombor yang hendah dihubungi. Setelah sahaja menekan nombor, tidak sampai dua saat dia sudah berkata... Hello. Satu adegan yang tidak logik sedangkan talian telefon memerlukan masa lebih kurang lima saat untuk disambung. Belum dicampur lagi masa yang diperlukan oleh si penjawab bangun, berjalan dan menjawab panggilan. Adegan tidak logik ini memang wujud dalam drama tempatan melayu sejak dahulu hingga kini.

2. Dalam drama bersiri Gerak Khas, sebelum babak perbualan di pejabat polis, kamera fokus diluar ibu pejabat polis dimana terdapat dua anggota polis wanita berjalan seiringan keluar dan masuk... Dua anggota polis berkenaan muncul hampir setiap siri drama tersebut dengan gaya seperti orang berkawat malas.

3. Adegan keluar kereta dari kawasan rumah pintu pagar buka luas-luas bila kereta dah keluar dari garaj je terus pecut konon keluar. pintu pagar tak ditutup. logik ke nak tinggal rumah dengan pintu pagar yang tak bertutup? 

4. Jika anda orang utara, pastinya anda meluat dan menyampah bila melihat pelakon-pelakon yang cuba berlakon dan bercakap loghat utara. Ini kerana mereka fikir mereka boleh membawa watak orang utara. Pada hakikatnya tidak.

5. Dalam drama melayu, jika ada babak perbualan antara seorang wanita cina dengan ahli keluarganya, perbualan tersebut dalam bahasa melayu!!! Bukannya bahasa cina. Tetapi dalam drama cina pula, babak perbualan antara wanita melayu dengan ahli keluarganya adalah dalam bahasa melayu juga....

6. Ayat yang sering digunakan dalam drama bersiri Gerak Khas.... "Tuan ada baca akhbar semalam?" .

7. Satu babak dalam drama bersiri slot Samarinda... Seorang lelaki bekerja di pejabatnya... Tiba-tiba handphonenya berbunyi.. Handphone yang digunakan adalah jenis Nokia yang mengunakan ringtone polifonik tetapi bunyi yang kita dengar adalah bunyi handphone biasa (monofonik).

8. Babak ini yang kelakar... Seorang pelakon memberitahu rakannya bahawa dia hendak menulis email kepada seseorang. Dia kemudiannya duduk di hadapan komputer dan mula menaip. Kamera yang ketika itu fokus pada monitor jelas menunjukkan pelakon berkenaan menulis email menggunakan Microsoft Word!!!.

9. Dalam satu adegan dalam sebuah filem, satu babak tembak-menembak telah berlaku diantara polis dengan penjahat. Pihak polis menggunakan sebuah kereta Mitsubishi Lancer (evo berapa tak ingat) sebagai perisai dan berlindung di balik kereta berkenaan. Polis secara berterusan dihujani berpuluh-puluh peluru dari penjahat... Tetapi kereta tersebut hanya kena satu das sahaja. Cermin kereta mesti maintain, tak akan kena sedas pun tembakan.

10. Semua filem seram karya penerbit tempatan akan berakhir dengan mimpi semata-mata. Anda tak perlu lagi ke panggung wayang... (Jika ada filem seram baru) kerana kesudahannya sudah anda ketahui, hanyalah mimpi. 


11. Kalau pergi restoran wajib ada air kaler2 yang pasti air mahal atas meja dan kalau ada makanan mesti makanan tu tak berusik pun. Cuma minum air, itupun tak sampai separuh.


12. Kalau minum kat rumah pulak mesti guna mug kosong.


13.Kalau nak tidur pun pelakon perempuan masih cantik ber make up, siap pakai bulu mata palsu lagi. Kalau masuk hutan pun still pelakon perempuan masih cantik, walaupun tak mandi, walaupun time tu tak ada masa, tapi perempuan ada mase lagi bermake up.


14. kalau businessman bercakap dalam telefon mesti projek mega harga juta-juta, projek cikai-cikai ni tak main la. dan kalau pergi tapak projek mesti bentang kertas besar tu sambil tangan tunjuk kiri kanan.


15. Kalau perempuan yang baru bersalin tu, amek ko baby da macam umur setahun lebih, 




errr....ade lagi kew??? erm bende2 ni memang slalu aku perhatikan... hahahahha lawak pun ade, bukan nak jatuhkan drama melayu tapi aku ni salah seorang peminat drama tempatan, benda2 cam ni pun boleh terlepas pandang macam mane??? lau citer luar negara bende2 kecik macam ni pun mesti dorang ambil berat sebab tu cerita mereka nampak real kot..tapi tak semua cerita melayu macam ni.... hope lepas ni industri filem melayu lebih maju dan lebih sensitif dengan benda2 macam ni... :)

Thursday, August 26, 2010

Arghhhhhh xde mood nak wat keje

arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

bace komik jap bagi rehatkan minda

Tuesday, August 24, 2010

Dapat Tv Baru

kawan2 jangan terpengaruh dengan tajuk yang tak boleh bla di atas...semenanye shaye mukan beli p0wn tb tu tapi saye dapat dari kakak saya...hahaha..mekasih kepasa ikmal n dya kerana sudi mem 'borrow'kan ketenye untuk mengangkut tv... n mekasih gak kepada seme yang mengangkat tv tersebut which is sangat berat tahap gaban...memang putus la urat2 kentot lau angkat tv 2 sensorang...

pas ni xde la aku ngan kengkawan mati kutu duk kat umah, kalau tidak, asal balik ngumpat sal setan malaun kat office..balik je ngumpat, balik je ngumpat, ngumpat je mesti balik...now dah ada tv korang cakap la pe pown aku x layan dah...hahahahhahaha~

yang paling best mintak tv dapat percuma coffe maker...uiyoooo agak2 lau aku mintak mesin basuh leh dapat blender x??? huuuuu

Monday, August 23, 2010

peristiwa 29/07

hurmmm..walopon citer ni da lame n expired tapi still nak citer gak..tak kire la nak cakap pe pown...29.07 2 aku nyer birthday so sebagai seorang yang ade kekasih ati so mesti la kite nak celebrate dengan mereka kan..tol x??? ni bukan aku jek korang2 pun mesti ase bende yang same...nak dijadikan cite mr kekasih ni duk ja0h nun di johor ( ishkkkk sedey je aku, xleh jumpe ari2 cam dolu2) so x dapat la nak datang celebrate..aku dari siang 28 tu lagi da meragam ckp sakit pale la pe la (aiceceyh sebenarnya nak adiah besar)..die da sampai pening pale nak layan aku, die mintak maap pada aku coz x dapat nak datang aku kate x kisah pun, memang da biasa sangat sorang2 ~~ uishhhh..x dtg p0wn xpe, asalkan dapat adiah besa2 :) <--------- dialog tuan tanah dalam ati...

mlm 2 kol seblas da nantok n trus silent phone (kononnye) keesokannye nengok de 3 miskol dari die.. (aishhhhh 3 miskol je...x bersungguh2 p0wn nak wish...mencik!!!!!) so aku seharian la mogok sms ngan die... sampai kan die msg

"nape x reply msg? da benci sgt ke pada abang :( ...abg mtk maaf coz x dpt dtg " aisseyh tacing tacing lak ayat die...huh aku lagi tacing dah la kek dari die x dapat, kad x dapat, pape p0wn x dapat..uwaaaa... sob2...

then mase makcik n the pakcik  dak2 office celebrate birhday (ni memang wajib setiap kali de birthday) kak shaida bawak munge...aishhh yeye dapat munge..then bile bace kad die "abg mintk maaf" aishhh..munge sape ni???? bile mase  aku de laki? aku p0wn nak bgi munge 2 pade bos aku yg kebetulan de kat situ, seb bek kawan2 aku jerit, aishhh lau bos aku bace mamp0i aku,,, upenye2 bopren aku bg, die suh makcik dya tolong belikan...

hueee terubat cket ase marah di ati...tp munge je ke?? adiah2 lain ...huhhhhh bersyukur la kamo hai manusia...yela2.. alhamdulillah....

then semngu pas 2 dapat spongebob n patrick star..huhuhu hepi ase nak korek2 idung ase.... hahahahha tapi patrick 2 sangat muncit n koleksi spongebob dah memenuhi ruang atas tilam so patrick terpakse diletakkan lam kotak A4...hukhuk...jgn la die taw lau x mau putus usus2 aku die kerjakan....
3 kuntum je....aku tau pe maknenye "  i love you" tapi die kate mukan 3 kuntum maknenye " saya nak jimat" citttt...... ampeh..mencik!!!!!!!!! die gelak2 ..eley ingat gelak die 2 comel la 2... 

Kuih L0pes

Semalam kawan aku baru balik dari kampung dia...s0 dia mak dia bekalkan kuih lopes. bagi orang yang tak pernah lagi tengok kuih ni, aku rasa cara penyediaan dia sangat menarik... ( yeke??? )

so aku jalan2 la kat taman google untuk mencari resepinya...
taraaaaa

Bahan-bahan ( 40-45biji )

  • 2kg Beras Pulut
  • 1-2biji Abu-chang
  • Secukup Air
  • Daun pisang
  • Air Gula Melaka
  • Kelapa Parut

Cara-cara

  1. Cuci Beras Pulut, Lalu rendamkan bersama abu-chang selama 6jam.
  2. Sesudah 6jam, toskan.
  3. Bersihkan Daun Pisang, potong saiz kecil, panaskan diatas api supaya daunnya lembut.
  4. Kuih_lopes_004
     Lipatkan daun seperti bentuk segi-tiga
  5. Kuih_lopes_010
     Kemudian masukkan pulut, padatkan, lalu bungkus ketat hingga menjadi bentuk segi -tiga.
  6. Ulangi hingga mendapat 2-3biji, ikat dgn tali rafia supaya bila merebuskannya, pulut tak terkeluar.
  7. Bila dah habis membungkus. Masukkan kedlm periuk besar, tuangkan air hingga menutupi kuih. Rebuslah selama 4jam.
  8. Bila dah masak, keluarkan dari periuk dan biarkan ianya sejuk.
  9. Balutkan kuih lopes dgn kelapa parut, sajikan bersama air gula melaka.

Pada aku kuih ni sangat menarik coz die potong c guna pisau tapi guna benang


see.... nampak x benang 2... bila dah potong2 gaul ngan kelapa



Nampak menyelerakan ..nyum2..erkkkkk ..pas 2 cicah dengan air gula melaka...

morning Blues

Monday yang sangat membosankan... wonder why hari isnin adalah hari yang aku sangat-sangat tak suka... walhal ari selasa, rabu, khamis dan seterusnya sama je.. huhuhu maybe sebab dah seronok golek2 kat rumah selama dua hari...uwaaaaaaa tak suka kerja... suka duk rumah tengok tv tapi bulan2 gaji masuk..aci x??

hari ni pun bangun tido lambat, argggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.........malasnye nak bangun tapi fikir sebab kerja terpaksa..rasa nak guling2 je mandi tadi c0z malas nak bangun..hueeeeeeee

Friday, August 20, 2010

FrenzyFM

emmmm..amende ni?? aku pun x tau.. kawan aku yang bagi add ni bilamane dia da x sanggup lagi dengar bebelan aku sal Facebook kat office kene block. Hahahahhahaha... memang boring giler ...nak update status tak boleh ..nak tengok kawan2 sihat ke sakit ke, itupun tak boleh. tensi0n bangat. aku pun tak faham kenapa dia block FB, Myspace,Fs n yang seangkatan dengannye...why?? why?? alasan takut prestasi keje menurun tak jugak lagi mencanak-canak naik ade la...yela sape yang tak boring bila asyik buat kerja aje.. boleh pening kepala di buatnya.. bila dah pening ape kerja pun x boleh buat.. pada aku wat la pape pun asalkan kerja beres..itu yang penting..masing2 dah besar so pandai2 la fikir..ye tak????

bila bukak frenzyfm ni aku tengok takde ape yang menarik p0wn...  kuang ajo punyer membe menipu aku yeee  aku pun cube la mendaftarkan diriku lam frenzyfm ni...huhuhu belek punyer belek aku ase cam ok lak ( sila abaikan, tuan tanah kedaung memang macam ni, macam lalang kejap cakap xde ape, kejap cakap ok) . boleh dikatakan menarik , itu pandangan awal aku coz aku lom pown explore frenzyfm ni.. Ape pun kredit 2 moderator yg create frenzyfm ni...anda memang best.. sebab anda shaye dah x b0ring ag.

Wednesday, August 18, 2010

shontelle ~ Imposible

I remember years ago


Someone told me I should take

Caution when it comes to love

I did, I did

And you were strong and I was not

My illusion, my mistake

I was careless, I forgot

I did

And now when all is done

There is nothing to say

You have gone and so effortlessly

You have won

You can go ahead tell them



Tell them all I know now

Shout it from the roof top

Write it on the sky love

All we had is gone now

Tell them I was happy

And my heart is broken

All my scars are open

Tell them what I hoped would be

Impossible, impossible

Impossible, impossible



Falling out of love is hard

Falling for betrayal is worst

Broken trust and broken hearts

I know, I know

Thinking all you need is there

Building faith on love is worst

Empty promises will wear

I know (i know)

And know when all is gone

There is nothing to say

And if you're done with embarrassing me

On your own you can go ahead tell them



Shontelle Impossible lyrics found on http://www.miszsheyla.blogspot

Tell them all I know now

Shout it from the roof top

Write it on the sky love

All we had is gone now

Tell them I was happy

And my heart is broken

All my scars are open

Tell them what I hoped would be

Impossible, impossible

Impossible, impossible

Impossible, impossible

Impossible, impossible

Impossible, impossible



Ooh impossible (yeah yeah)



I remember years ago

Someone told me I should take

Caution when it comes to love

I did



Tell them all I know now

Shout it from the roof top

Write it on the sky love

All we had is gone now

Tell them I was happy (i was happy)

And my heart is broken

All my scars are open

Tell them what I hoped would be

Impossible, impossible

Impossible, impossible

Impossible, impossible

Impossible, impossible

Impossible, impossible



I remember years ago

Someone told me I should take

Caution when it comes to love

I did

resepi sardin

hahahhaa....mlm ni cam nak mam sardin jek untuk berbuka puasa ... ermm so ingat nak letak resepi kat sini bukan ape takut nanti da lupe bahan2 die

Resepi Sardin cik sheyla
Bahan - bahan

Sardin (apa2 cap yang korang suka janji halal)
garamcili 5 tangkai

gula ( sikiiiit)
air asam jawa (ikut citarasa)

Bahan Tumbuk


bawang putih

bawang besar ( potong bulat2)
serai ( yang ni dititik aje, lau tak suka makan serai jgn letak)

CARA

tumiskan bahan yang ditumbuk tadi sampai naik bau, pas 2 masukkan sardin, masukkan sedikit garam, gula kalo perlu, n masukkan air asam jawa sedikit demi sedikit <----------------- ni untuk hilangkan hanyir ikan sardin....

selepas itu masukkan serai n bawang besar...kalau nak masukkan tomato pun best

gulai lemak daging yang x jadi

aishhhh..semalam x masak gulai lemak daging masak gulai lemak ayam jek..gambar tuan tanah kedaung lupa nak snap..hahahaha lapar sgt...azan je trus ngap...  tapi semalam gulai lemak kurang sket..maybe sebab santan die k0t  <---------------- bila masak tak sedap itu semua salah santan bukan shaye harap maklum...  betul la...sebab santan c0z my pwen da letak seme satu plastik santan pun gulai 2 still nampak cair... tak kaw macam selalu....huhuhu pape pun licin satu periuk..

Tuesday, August 17, 2010

resepi kangkung goreng + cendawan

kepade semua penggemar kangkung ni ada resepi nak share


SAYUR GORENG KANGKUNG CENDAWAN



kangkung
cendawan tiram

garam secukup rasa

serbuk secukup rasa maggi ( sebenarnya nak cuba secukup rasa maggi )

sedikit gula

sedikit daging~dihiris nipis

minyak untuk menumis

sedikit air



Bahan hiris

1 biji cili merah

4 ulas bawang putih

0 ulas bawang merah ( x guna da)



cara

1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan hiris hingga bangkit bau. Masukkan daging dan tumis sehingga daging separuh masak

2. Masukkan sedikit air, kangkung, cendawan tiram, garam,gula dan serbuk secukup rasa.

3. Masak sehingga sayur layu. Angkat dan hidangkan.

resepi gulai lemak daging salai

erk...kalau tak salai x besh kew??? ummmm resepi ni dapat kat tenet..tapi x ingat la sape post..pape pun terima kasih kerana...

bahan- bahan yang diperlukan <------- aiceh cam cheff lak ase...

Daging salai (mane nak dapat ni ea??? huhuhuhu leh wat sendiri)
rebus dahulu daging tersebut kemudian dibakar atas dapur..sesudah dibakar hiris daging nipis2


Bahan tumbuk/kisar halus :

cili padi (ikut sesuka hati, kalau suke pedas letak banyak)

kunyit hidup

serai - titik

santan

Cara

Masukkan daging, dan bahan tumbuk ke dalam periuk...didihkan. ... kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit...


tra trangggggggggggggggggggggggggggggggg hasilnye

<------------sila abaikan gambar ini, hanya hiasan semate2.... tuan tanah baru nak test resepi ni petang ni...

nyum2...slurpppppppppp... sedapnye....

nak balik masak...

dah masuk seminggu berpuase...aku belum pernah menjejak kan kaki ni ke bazaar...huishhhh,..... biar betik....SUMPAH   biasa balik masak kat rumah lebih jimat kos dan lebih puas hati....hahahhahaha..da seminggu macam2 gak la yang da masak..s0 petang ni nak masak pe ye ???? emmmm ...cam teringin nak mam gulai lemak..tapi ari 2 da masak gulai lemak ayam...nyum2 memang sedap...gulai lemak telur?? aiy0000 dah tak ade bende lain ke makcik o0iiii....... google jap...

idea................

GULAI LEMAK DAGING.... . saudari sile google utk ketahui resepi2 die..mekasih

Wednesday, August 11, 2010

Salam Ramadhan



Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-
2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).-Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi-

5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi-


PENERANGAN HADIS



1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.

2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.

3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.

4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.

5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.

6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924.


7. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.

8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.

9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.

10. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.


11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.

Tuesday, August 10, 2010

mizz nina ft Colby ~ what you waiting 4

mizz nina
[colby]
baby i never seen someone with your body
you make me want get this party started
hey baby comein tell me what this all
baby baby
tell me what you what you waiting for

[mizz nina]
baby i never seen someone with your body
you make me wanna get a little notty
hey baby come in get it it's all yours
baby baby
tell me what you what you waiting for


[colby]
its your birthday
so tell me what's you want it too

[mizz nina]
its my birthday
im really wanna get with you

[colby]
drop the beat now and may be we can get it started

[mizz nina]
will go insane and take you to the after party

[colby]
so what's your name hey baby what's your name oh yeah

[mizz nina]
sexy my name yea sexys my name

[colby]
ok and whats your game hey baby what's your game

[mizz nina]

ok i like to play..i ..i like to play


[colby]
baby i never seen someone with your body
you make me want get this party started
hey baby comein tell me what this all
baby baby
tell me what you what you waiting for

[mizz nina]
baby i never seen someone with your body
you make me wanna get a little notty
hey baby come in get it it's all yours
baby baby
tell me what you what you waiting for

[colby]
hey sexy girl from kuala lumpur
[mizz nina]
hey baby that's me i'll be on the dance floor



[colby]
i got you with surprise we pop in up in VIP
[mizz nina]
and if i ask nice can i take you home with me

baby let's get crazy come and loose control
you want to tear up after party
i know you wants some more
i wanna see you with that body ???

baby come and get it
what you what you waiting for


Monday, August 9, 2010

mish Him So Much




Sape die ni??? die ni x penting dalam hidup korang tapi sangat penting lam hidup aku... heeeeeee :)


Why…

You always have something nice to say…

Makes me sway…

And why…

Does my heart keep beatin fast...

When you…

Kiss... Kiss my lips…

When all the sugar has gone…

I don’t know how…

But you…

Make everything feels like...

The very first time…

Friday, August 6, 2010

Ulser mulut

Again!!!!!!! arghhhhhh... tension giler... sure la selain aku ramai orang kt luar sane yang slalu kene. kalau nak gosok gigi seksa gile. sakit yang amat. time makan lagi lah...arghhhhh.... seksa..seksa..seksa.... tp jgn risau die x berjangkit pade sedare mare, pade kawan2 juga tak berjangkit pade orang yang berkaitan.. mean kalo aku kene ulser mulut korang xperlu menjaohkan diri dari aku..hukhuk... pade kawan2 yang x penah kene ulser mulut 2 aku memang salute r..tp lau da kene memang seksa.. pade mereka meh kite bce same2 info sal ulser mulut ni..

Ulser mulut adalah penyakit yang kerap terjadi. Biasanya ia akan pulih sendiri dalam masa kurang daripada tiga minggu. Walaupun ia sering berulang, ia tidaklah serius dan juga tidak berjangkit.



Siapakah orang selalu menghidap penyakit ini?

Ia terjadi pada semua orang. Orang perempuan mungkin lebih kerap mengalaminya, terutamanya semasa mengandung dan pada waktu kedatangan haid.


Tanda-tanda

Tanda-tanda yang selalu dirasai:

tanda-tanda bulat berwarna putih / kuning. Ia selalunya dikelilingi oleh persekitaran yang agak merah.

ulser ini selalunya tidak melebihi daripada 2 atau 3 mm besarnya.

sakit pada bahagian yang kena terutamanya bila ulser tersentuh dengan makanan atau minuman.


Sebab-sebab terjadinya ulser mulut

Penyebab utama ulser mulut tidak diketahui dengan jelas. Bagaimanapun beberapa faktor perlu diambil kira :

Ulser mulut sebenarnya merupakan tindak balas terhadap jangkitan bakteria, virus atau fungus. Ulser boleh dialami oleh sesiapa sahaja tanpa mengenal umur. selain jangkitan bakteria atau fungus, ulser juga boleh disebabkan kerana kecedaraan fizikal seperti tergigit bibir atau lidah, terkena dawai alat ortodontik dan sebagainya.

kecederaan yang berlaku di lapisan nipis mulut seperti tergigit, terkena makanan tajam, air yang terlalu panas dan sebagainya.

daya menahan sakit yang lemah.

kekurangan zat dalam makanan yang diambil.

tekanan perasaan (stress).

alahan kepada makanan seperti nanas dsb.

penyakit-penyakit seperti SLE dan penyakit berkaitan dengan sistem penghadaman.

pengambilan ubat (steroid boleh menyebabkan daya tahan sakit menurun, anti-histamine seperti ubat selsema yang menyebabkan mulut menjadi kering).

perubahan hormon.

jangkitan

rawatan radiasi

rawatan kemoterapi



Masalah yang timbul berkaitan dengan ulser mulut

Ia sering dihubungkaitkan dengan :

Rasa membakar di dalam mulut

Kesakitan

Ketidakselesaan yang berpanjangan

Hilang selera makan

Demam


Langkah-langkah yang boleh anda lakukan

Ulser boleh dirawat dengan meletakkan garam ke atas tompokan putih tadi. Awas! cara ini amat menyakitkan. Selain itu, anda juga boleh mendapatkan rawatan dengan sejenis krim atau gel yang terdapat di kedai farmasi

jauhi makanan yang terlalu banyak rempah.

kurangkan air berasid.

gunakan antiseptik untuk berkumur.

letak sedikit ais di tempat yang kena untuk melegakan sakit.

minum air dengan banyak.

elakkan daripada tekanan perasaan dengan mengambil vitamin B kompleks dan / atau Arcalion.

ambil mineral zink dan zat besi.

tambah pengambilan asid folik dan vitamin B 12.

vitamin A dan D penting untuk kesihatan lapisan mulut.

untuk meningkatkan sistem imune (daya tahan sakit), ambil lebih vitamin C, sayur-sayuran hijau dan buah-buahan.

pengambilan probiotik seprti acidophilus (terdapat dalam bentuk kapsul, atau ambil yougurt) mungkin boleh membantu.

Buat pemeriksaan lanjut

Anda perlu membuat pemeriksaan lanjut sekiranya:

ulser yang anda alami agak besar, melebihi 2 mm.

ulser berdarah.

tidak sembuh dalam masa 3 minggu.

Anda perlu membuat pemeriksaan untuk menentukan keadaan sebenarnya. Ulser yang serius seperti di atas mungkin disebabkan oleh perkara-perkara lain seperti kanser mulut atau STD.

Petua



Cubit sekeping asam keping, sebesar jari kelingking, tekapkan di tempat ulser tersebut. Biarkan sekejap dalam 2-3 minit. Memang akan rasa pedih tetapi selepas kesakitan selama 3 minit, bahagian ulser tersebut akan terus baik. Cubalah , Insya Allah berkesan.garam pun boleh lau x silap..

Thursday, August 5, 2010

lyric ~already gone by kelly clarkson

Remember all the things we wanted

Now all our memories, they're haunted

We were always meant to say goodbye

Even without fists held high, yeah

Never would have worked out right, yeah

We were never meant for do or die



I didn't want us to burn out

I didn't come here to hurt you now

I can't stop



I want you to know

That it doesn't matter

Where we take this road

Someone's gotta go

And I want you to know

You couldn't have loved me better

But I want you to move on

So I'm already gone



Looking at you makes it harder

But I know that you'll find another

That doesn't always make you wanna cry

Started with a perfect kiss

Then we could feel the poison set in

Perfect couldn't keep this love alive



You know that I love you so

I love you enough to let you go



I want you to know

That it doesn't matter

Where we take this road

Someone's gotta go

And I want you to know

You couldn't have loved me better

But I want you to move on

So I'm already gone



I'm already gone

I'm already gone

You can't make it feel right

When you know that it's wrong

I'm already gone

Already gone

There's no moving on

So I'm already gone



Already gone

Already gone

Already gone, Oooo, oh

Already gone

Already gone

Already gone, yeah



Remember all the things we wanted

Now all our memories, they're haunted

We were always meant to say goodbye



I want you to know

That it doesn't matter

Where we take this road

Someone's gotta go

And I want you to know

You couldn't have loved me better

But I want you to move on

So I'm already gone



I'm already gone

I'm already gone

You can't make it feel right

When you know that it's wrong

I'm already gone

Already gone

There's no moving on

So I'm already gone...

halo Lyric

Remember those walls I built?


Well, baby, they're tumbling down

And they didn't even put up a fight

They didn't even make a sound

I found a way to let you in

But I never really had a doubt

Standing in the light of your halo

I got my angel now



It's like I've been awakened

Every rule I had you breakin'

It's the risk that I'm takin'

I ain't never gonna shut you out



Everywhere I'm looking now

I'm surrounded by your embrace

Baby, I can see your halo

You know you're my saving grace

You're everything I need and more

It's written all over your face

Baby, I can feel your halo

Pray it won't fade away



I can feel your halo (halo) halo

I can see your halo (halo) halo

I can feel your halo (halo) halo

I can see your halo (halo) halo

Whoa



Hit me like a ray of sun

Burning through my darkest night

You're the only one that I want

Think I'm addicted to your light

I swore I'd never fall again

But this don't even feel like falling

Gravity can't forget

To pull me back to the ground again



Feels like I've been awakened

Every rule I had you breakin'

The risk that I'm takin'

I'm never gonna shut you out



Everywhere I'm looking now

I'm surrounded by your embrace

Baby, I can see your halo

You know you're my saving grace

You're everything I need and more

It's written all over your face

Baby, I can feel your halo

Pray it won't fade away



I can feel your halo (halo) halo

I can see your halo (halo) halo

I can feel your halo (halo) halo

I can see your halo (halo) halo

Halooo, ooh

Halooo, ooh

Halooo, ooh

Ooh, ooh, ooh



Everywhere I'm looking now

I'm surrounded by your embrace

Baby, I can see your halo

You know you're my saving grace

You're everything I need and more

It's written all over your face

Baby, I can feel your halo

Pray it won't fade away



I can feel your halo (halo) halo

I can see your halo (halo) halo

I can feel your halo (halo) halo

I can see your halo (halo) halo

Lirik ~ Beautiful Nightmare by Beyonce

Every night I rush to my bed

With hopes that maybe I'll get a chance to see you

When I close my eyes

I'm goin outta my head

Lost in a fairytale

Can you hold my hands and be my guide



Clouds filled with stars cover your skies

And I hope it rains

You're the perfect lullaby

What kinda dream is this



You can be a sweet dream or a beautiful nightmare

Either way I, don't wanna wake up from you

Sweet dream or a beautiful nightmare

Somebody pinch me, your loves to good to be true

My guilty pleasure I ain't goin no where

Baby long as you're here

I'll be floating on air cause you're my

You can be a sweet dream or a beautiful nightmare

Either way I, don't wanna wake up from you



I mention you when I say my prayers

I wrap you a around all of my thoughts

Boy you my temporary high

I wish that when I wake up you're there

So wrap your arms around me for real

And tell me you'll stay by side



Clouds filled with stars cover your skies

And I hope it rains

You're the perfect lullaby

What kinda dream am is this



You can be a sweet dream or a beautiful nightmare

Either way I, don't wanna wake up from you

Sweet dream or a beautiful nightmare

Somebody pinch me, your loves to good to be true

My guilty pleasure I ain't goin no where

Baby long as you're here

I'll be floating on air cause you're my

You can be a sweet dream or a beautiful nightmare

Either way I, don't wanna wake up from you



Tattoo your name across my heart

So it will remain

Not even death can make us part

What kind of dream is this?!



You can be a sweet dream or a beautiful nightmare

Either way I, don't wanna wake up from you

Sweet dream or a beautiful nightmare

Somebody pinch me, your loves to good to be true

My guilty pleasure I ain't goin no where

Baby long as you're here

I'll be floating on air cause you're my

You can be a sweet dream or a beautiful nightmare

Either way I, don't wanna wake up from you

mengantuk tahap gaban..


aku sangat mengantuk..ari2 pun ngantuk...bile mengantuk mood untuk kerja menurun, nk angkat kepale pun malas yang amat sangat. emmm maybe dah terbiasa mase study dulu.. dulu x slalu ade kelas pagi2... kalau ade yang pagi pun pukul 10 da abes.. balik bilik smbung tido.. uwarghhhhhhh..bestnye mengeliat..ikotkan ati ni memang nak duduk bawah meja je tido...

Wednesday, August 4, 2010

segalanya tentang blog

blog?? huh..aku pun baru je nak mengenal dunia blog. dulu sibuk dengan frienster n myspace lepas 2 beralih ke dunia facebook now nak cube memblogging lak.. ermm maybe blog ni dijadikan sebagai diary online aku. walaupun kawan aku slalu kate wat blog xperlu citer sal diri sendiri ko 2 bukannye artis pun..sape nk bace blog engko" ciss pedas sungguh kate2nye..tp pade aku cukup la utk puaskan ati aku...skdar mencoretkan perjalanan harian aku ( walopon kdg2 aku mls nk hupdate blog) yg mane sebelum ni pnh ade blog lain tp mls nk hupdate. huh..kdg2 jeles tgok blog org lain yg sangat ceria n happening.. now plan utk men chantekkan blog.

things to do:
1) tukar layout blog..yg penting kaler mesti hapening..yep ni sgt penting bg naikan mood jenguk blog ari2. tp kalau letak banyak2 pun serabut jugak.. boleh buat ilang mood jugak 2..ishhhh... tak bolehhhh... yg simple but nice...
2) dptkan url kwn2..hueee kwn2 sile kongsikan url anda bersame saye okei.
3) ape2 yg dirasekan perlu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...